Skocz do zawartości
Hajmon3

Radeon 9500 pro a potoki - truth czy lie?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam patrze somie na wyniki 3dmarka 2002 i tak do mnie dochodzi on ma malutko punktow w fillrate w single texturingu. Gdyby on miał architekture 8x1(osiem potoków z 1 TMU) to jego wynik byłby znacznie większy dokładnie dwukrotnie. A on ma tyle samo co GF4 z architekturą 4x2 nie powinenem może opierac sie na 3dmarku ale jednak to jest troche dziwne przecierz to nie magistrala pamięci jest odpowiedzialna za to(przynajmniej tal mi sie wydaje). MOje zasadnicze pytanie brzmi czy rzeczywiście Radeon 9500 pro i obecne 9500 na pcb 9500 pro mają 8x1 potok czy mają w rzeczywistości 4x2? Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek 9500 bez pro ma 4x1 bo ten Pro lub 9500 modded ma 8x1.

Natomias co do tego czy lepiej 8x1 czy 4x2, to nie taka prosta sprawa.

Nowe gry często nakładają texturki i inne laserowe efekty uzyskują w kilku przejściach, więć ilość TMU powinna znacznie wpływać na fps - karta nie musi wykonywać jakiegoś efektu w kilku cyklach tylko robi to od razu, ale w praktyce lepiej mieć więcej potoków niż TMU.

Producenci hardware sobie, a developerzy gier swoje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek 9500 bez pro ma 4x1 bo ten Pro lub 9500 modded ma 8x1.

Natomias co do tego czy lepiej 8x1 czy 4x2, to nie taka prosta sprawa.

Nowe gry często nakładają texturki i inne laserowe efekty uzyskują w kilku przejściach, więć ilość TMU powinna znacznie wpływać na fps - karta nie musi wykonywać jakiegoś efektu w kilku cyklach tylko robi to od razu, ale w praktyce lepiej mieć więcej potoków niż TMU.

Producenci hardware sobie, a developerzy gier swoje :wink:

dlaczego w takim razie o połowe niższe wyniki single texturingu w 9500 pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...