Skocz do zawartości
gabi--

Jak Zainstalować Xp Pro Na Partycji C: W Raid Lub Ahci ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Probuje zainstalowac na nastepujacej płycie głównej: ABIT IX38 quadgt system XP.

Komputer posiada 2 dyski twarde: SEAGATE BARRACUDA 7200.10 320GB 16MB CACHE S-ATA 2

Płyta posiada 2 kontrolery: JMicron JMB363 oraz Intel ICH9R

Dyski podpiete są do złącz SATA1 i SATA2 na płycie głównej. Kontroler JMicron został w BIOS wyłączony. Tryb ICH9R w BIOS to RAID.

Mam dyskietke ze sterownikami RAID pod XP.

W menedżerze RAID utworzylem RAID0 z obu dysków.

Po włożeniu płyty z systemem XP SP2 (PRO) uruchamiam komputer, program instalacyjny Windows zaczyna się ładować, naciskam F6, wgrywam sterowniki 32-bit Intel Raid Windows XP, dochodze do ekranu tworzenia partycji (wyswietlana łączna pojemność dysku to te 600GB), tworzę partycję systemową 20GB, druga partycja 300 GB, trzecia partycja reszta.

I MAM ZONK.

Partycja systemowa ma literkę H:

Kolejne: I:, J:

A ja chcę C:, D:, E:

Pomożcie cos proszę, bo dostane kręcka.

Jesli w BIOS przestawie tryb sterownika na IDE (czyli dyski SATA działają jakby PATA) to wtedy w instalatorze jest wszystko ok - są widziane dwa dyski, wybieram jeden, tworze partycje i literki są kolejne: C, D, E itp.

Jesli wylacze calkiem RAID, ale ustawie w BIOSIE AHCI - znow zonk, bo co prawda widzi instalator dwa osobne dyski SATA (po zainstalowaniu po F6 sterownikow Intel AHCI 32-bit Win XP drivers z dyskietki), ale tworzenie partycji znow zaczyna od literki H:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi