gabi-- Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Witam serdecznie Probuje zainstalowac na nastepujacej płycie głównej: ABIT IX38 quadgt system XP. Komputer posiada 2 dyski twarde: SEAGATE BARRACUDA 7200.10 320GB 16MB CACHE S-ATA 2 Płyta posiada 2 kontrolery: JMicron JMB363 oraz Intel ICH9R Dyski podpiete są do złącz SATA1 i SATA2 na płycie głównej. Kontroler JMicron został w BIOS wyłączony. Tryb ICH9R w BIOS to RAID. Mam dyskietke ze sterownikami RAID pod XP. W menedżerze RAID utworzylem RAID0 z obu dysków. Po włożeniu płyty z systemem XP SP2 (PRO) uruchamiam komputer, program instalacyjny Windows zaczyna się ładować, naciskam F6, wgrywam sterowniki 32-bit Intel Raid Windows XP, dochodze do ekranu tworzenia partycji (wyswietlana łączna pojemność dysku to te 600GB), tworzę partycję systemową 20GB, druga partycja 300 GB, trzecia partycja reszta. I MAM ZONK. Partycja systemowa ma literkę H: Kolejne: I:, J: A ja chcę C:, D:, E: Pomożcie cos proszę, bo dostane kręcka. Jesli w BIOS przestawie tryb sterownika na IDE (czyli dyski SATA działają jakby PATA) to wtedy w instalatorze jest wszystko ok - są widziane dwa dyski, wybieram jeden, tworze partycje i literki są kolejne: C, D, E itp. Jesli wylacze calkiem RAID, ale ustawie w BIOSIE AHCI - znow zonk, bo co prawda widzi instalator dwa osobne dyski SATA (po zainstalowaniu po F6 sterownikow Intel AHCI 32-bit Win XP drivers z dyskietki), ale tworzenie partycji znow zaczyna od literki H: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 A podczas instalcji, odpinales wszystkie niepotrzebne dyski, napedy, flash drive, czytniki kart? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Kolejnym partycjom możesz zmienić litery z poziomu Windows'a. A systemowa - patrz wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...