Skocz do zawartości
welna

Bardzo Proszę O Pomoc Z X-fi Music

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio kupiłem sobie kartę dźwiękową Sound Blaster X-Fi Xtreme Music.

Zadowolony włożyłem kartę do slotu PCI, wyłączyłem integre w BIOSie, odinstalowałem sterowniki do integry i zacząłem instalować sterowniki do mojej nowo nabytej karty.

Ku mojemu zdziwieniu ukazał się oto taki komunikat od strony sterowników :

Dołączona grafika

Komputer nie widzi karty w menadżerze urządzeń ani w żadnej innej zakładce. Próbowałem przełączyć kartę na inne sloty PCI. Niestety to nic nie pomaga.

Zaktualizowałem BIOSa i to też nic nie pomogło.

Z ciekawości aby upewnić się czy karta chodzi na innym komputerze i czy nie jest uszkodzona włożyłem ją do innego komputera, system od razu rozpoznał nowe urządzenie. A u mnie nic nie widzi. Dlaczego?

Moja płyta główna to Gigabyte GA-K8NE (ver 1.0) chipset nForce4

Procesor to AMD Sempron 3300+

BIOS wersja F6

Typ BIOSu Award Modular

Typ BIOSu Award - Award Modular BIOS v6.00PG

Podałem te informacje w razie czego, może się przydadzą.

Bardzo proszę o pomoc, na prawdę nie wiem co mam robić.

PS. Próbowałem ściągać inne sterowniki ze strony producenta i sterowniki modowane YouP-Pax. Niestety to nic nie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wiadomość na priva? Będę bardzo wdzięczny.

Edit: Ten koleś to chyba ja :) Tyle, że zaczęło widzieć kartę i teraz już jej w ogóle nie widzi. To jakieś jaja są :/

Chodzi o to, że płyt główna zaczęła widzieć ją raz, trochę pochodziła i od tamtej pory kaplica! Na innym kompie wszystko śmiga.

Może muszę coś w BIOSie zrobić, tylko, że nie mam najmniejszego pojęcia co.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez welna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości aby upewnić się czy karta chodzi na innym komputerze i czy nie jest uszkodzona włożyłem ją do innego komputera, system od razu rozpoznał nowe urządzenie. A u mnie nic nie widzi. Dlaczego?

Moja płyta główna to Gigabyte GA-K8NE (ver 1.0) chipset nForce4

Domyślam sie że w innym kompie nie wyłączałeś integry w biosie oraz nie odinstalowywałeś sterów do integry.Może właśnie tu jest problem.Ja dokładając SB nic nie wyłączam w bosie tylko dogrywam stery z CD Creativy i wszystko jest OK.

Jak możesz to skorzystaj z przywracania lub włącz integre i wgraj wszystkie stery z CD Gigabyta.Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sterowniki do integry, wlozylem X-Fi Musica do slotu PCI i nic... nadal go nie wykrywa, ciagle probuje, na setki prob komputer wykryl go tylko raz, sterowniki sie zainstalowaly a jak zrestartowalem komputer znowu przestal ja widziec.

Co ja mam robic? Może coś w BIOSie jest źle ustawione?

Może mam coś zrobić z PCI?

Słyszałem o trzaskach i piskach ale nie o tym żeby komputer jej nie wykrywał :/

POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sterowniki do integry, wlozylem X-Fi Musica do slotu PCI i nic... nadal go nie wykrywa, ciagle probuje, na setki prob komputer wykryl go tylko raz, sterowniki sie zainstalowaly a jak zrestartowalem komputer znowu przestal ja widziec.

Co ja mam robic? Może coś w BIOSie jest źle ustawione?

Może mam coś zrobić z PCI?

Słyszałem o trzaskach i piskach ale nie o tym żeby komputer jej nie wykrywał :/

POMOCY!

Spróbuj jeszcze kreatorem dodawania sprzętu.Start>panel sterowania>dodaj sprzęt> i dalej zgodnie z komendami.Podłącz jakiś inny sprzęt pod PCI żeby upewnić się że slot jest OK.Jeżeli slot jest OK i dalej ci nie wykrywa karty to proponuję reinstalkę tylko rób ją z wpiętą karą do slotu PCI.Jak możesz to daj zrzut Menadżera urządzeń po przy wpiętej karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re instalke tez robiłem :( Nawet dwa razy, kreator dodawania sprzętu nie wykrywa żadnego urządzenia, tak jak powiedziałem komputer wykrywa kartę raz na kiedy. Raz wykrywa, raz nie wykrywa. Na kilku slotach próbowałem.

Coś się ruszyło. Zrobiłem tak jak kazałeś czyli wszedłem w Dodaj sprzęt i tam wybrałem coś z firmy Creative.

Teraz pokazuje mi się coś takiego!

Dołączona grafika

Co teraz robić? Instalować stery? czy to dobrze pokazuje mi karte?

Edit: Może teraz wyłączyć integre? Po co kazałeś mi ją włączać? Wyłączyć? Błagam, męczę się z tym już tydzień po 14 godzin dziennie :(

Edytowane przez welna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re instalke tez robiłem :( Nawet dwa razy, kreator dodawania sprzętu nie wykrywa żadnego urządzenia, tak jak powiedziałem komputer wykrywa kartę raz na kiedy. Raz wykrywa, raz nie wykrywa. Na kilku slotach próbowałem.

Coś się ruszyło. Zrobiłem tak jak kazałeś czyli wszedłem w Dodaj sprzęt i tam wybrałem coś z firmy Creative.

Teraz pokazuje mi się coś takiego!

Dołączona grafika

Co teraz robić? Instalować stery? czy to dobrze pokazuje mi karte?

Edit: Może teraz wyłączyć integre? Po co kazałeś mi ją włączać? Wyłączyć? Błagam, męczę się z tym już tydzień po 14 godzin dziennie :(

No to chyba jesteśmy w domu.

Teraz zainstaluj stery z płyty Creativy i powinno być cacy.

W biosie nic nie wyłączaj,najlepiej daj przywrócenie do default .

SB automatycznie przejmie funkcje podstawowej karty dzwiękowej.

Gdyby było inaczej to wtedy ewentualnie wyłącz integre.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pojawia się kolejny problem, to jest komunikat:

Dołączona grafika

No i teraz sam już nie wiem :D Czyżby to było coś innego? xD Ehh

No cóż to coś jednak ze sterami,najwyraźniej albo zainstalowałeś niewłaściwą kartę z menadżera dodawania sprzętu(bardzo prawdopodobne),albo stery z CD nie pasują tej karcie(raczej wykluczone).Proponuję skorzystać z Google

miłej leORT: ORT: ORT: ktury.

Edytowane przez mcgron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki z płyty to oryginały, nie mam żadnej innej podpiętej karty oprócz X-Fi Music.

Mr. Google nic nie wie na ten temat, znajduję tylko swoje wątki i szukam pomocy, dostałem cynk, że jest tu ktoś o nicku gregu, który zajebiście zna się na kartach Creativa, czekam na jego odpowiedź, może mi coś doradzi.

Problem nie jest w sterownikach a w tym, że komputer nie widzi mi karty pomimo tego, że na innym ją widzi.

Czy są może jakieś poszczególne ustawienia w BIOSie do PCI ? Może tam trzeba coś zmienić, myślę, że to wina płyty głównej bo raz widzi kartę a raz nie, dlatego sądzę, że trzeba pokombinować w BIOSie ale ja się na tym nie znam i proszę WAS o pomoc.

Próbowałem z wieloma sterownikami, i z oryginalnej płyty i sterowniki beta i oficjalne ze strony producenta i modowane sterowniki YouP-Pax i nic. Ale skoro kilka razy komputer ją zobaczył może można ten stan jakoś utrzymać.

Czekam na propozycję z waszej strony bo ja już nie mam pomysłów.

PS. Słyszałem, że trzeba zmienić PCI Latency Timer w BIOSie, ale w wersji mojego BIOSu tego nie ma?

Co może to zastępować? Jak to się nazywa? Proszę o pomoc.

Mam prośbę, jako, że mój angielski nie jest najlepszy czy ktoś mógłby mi to przetłumaczyć? |

http://www.mycreativefansite.com/2007/07/x...a-solution.html

Będę bardzo wdzięczny ::) Nie co do słowa rzecz jasna, tylko mniej więcej, ja kumam tylko trochę a tego co ważne nie za bardzo...

Edytowane przez welna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki z płyty to oryginały, nie mam żadnej innej podpiętej karty oprócz X-Fi Music.

Problem nie jest w sterownikach a w tym, że komputer nie widzi mi karty pomimo tego, że na innym ją widzi.

Próbowałem z wieloma sterownikami, i z oryginalnej płyty i sterowniki beta i oficjalne ze strony producenta i modowane sterowniki YouP-Pax i nic. Ale skoro kilka razy komputer ją zobaczył może można ten stan jakoś utrzymać.

Czekam na propozycję z waszej strony bo ja już nie mam pomysłów.

PS. Słyszałem, że trzeba zmienić PCI Latency Timer w BIOSie, ale w wersji mojego BIOSu tego nie ma?

Co może to zastępować? Jak to się nazywa? Proszę o pomoc.

A czy teraz karta jest widoczna za każdym razem?

Na tych kompach gdzie jest widoczna to jak jest opisana w menadżerze urządzeń?

Spróbuj jeszcze DriveClinerem wywalić wszystkie stery Cretivy i od nowa zainstalować oficjalne ze strony.

Tak jak pisałem wcześniej przywróć ustawienia w biosie na defaultowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie karty teraz w ogóle nie widać :(

Daj jeszcze zrzut z menadżera dodawania sprzętu, a jak karta pojawi się w menadżerze urządzeń to kliknij prawym na urządzenie z wykrzyknikiem daj właściwości i zapodaj zrzut.

A jak dodasz ją ręcznie to jest widoczna za każdym razem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrzut menedera

Dołączona grafika

To nieznane urządzenie to nie jest karta! Sprawdzałem, na 10000% to nie X-FI !

i daje samego linka bo obrazki wywala, chyba sa za duze...

http://www3.speedyshare.com/data/925165134...66/menedzer.JPG

Zrobiłem jeszcze raz re-instalke windowsa i po drugim włożeniu karty do PCI komputer zaczął ją widzieć.

Zacząłem instalować stery i przy 83% czyli przy instalacji sterow audio wywalilo mnie do bluescreen...

No i [gluteus maximus], znowu jej nie widzi.

Komputer widzi karte wtedy kiedy chce i nie pomaga dodawanie reczne sprzetu.

Widzi ją jak chce, nie chce to nie widzi...

Masakra, jeszcze ten bluescreen.

Nie da się zainstalować sterowników bez karty, ktora widzi komputer. Komputer musi widziec kartę żeby sterowniki się zaczęły instalować... :mur:

Ja już Padam, pomocy! <_<

Edit: Tu link do menadżera dodawania sprzętu

http://www2.speedyshare.com/data/115889928...aj%20sprzet.JPG

Ale żadne z tych rzeczy to nie moja karta...

Edytowane przez welna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrzut menedera

Dołączona grafika

To nieznane urządzenie to nie jest karta! Sprawdzałem, na 10000% to nie X-FI !

i daje samego linka bo obrazki wywala, chyba sa za duze...

http://www3.speedyshare.com/data/925165134...66/menedzer.JPG

Zrobiłem jeszcze raz re-instalke windowsa i po drugim włożeniu karty do PCI komputer zaczął ją widzieć.

Zacząłem instalować stery i przy 83% czyli przy instalacji sterow audio wywalilo mnie do bluescreen...

No i [gluteus maximus], znowu jej nie widzi.

Komputer widzi karte wtedy kiedy chce i nie pomaga dodawanie reczne sprzetu.

Widzi ją jak chce, nie chce to nie widzi...

Masakra, jeszcze ten bluescreen.

Nie da się zainstalować sterowników bez karty, ktora widzi komputer. Komputer musi widziec kartę żeby sterowniki się zaczęły instalować... :mur:

Ja już Padam, pomocy! <_<

Edit: Tu link do menadżera dodawania sprzętu

http://www2.speedyshare.com/data/115889928...aj%20sprzet.JPG

Ale żadne z tych rzeczy to nie moja karta...

Jeżeli ten zrzut jest po reinstalce to wygląda na to że nie zainstalowałeś wszystkich sterów do płyty głównej.

To jest podstawa musisz wgrać wszystkie,również te do zintegrowanej muzy.

Mam taką propozycję,idź do jakiegoś serwisu najlepiej tam gdzie kupiłeś mobo (lub kartę wybór należy do ciebie)zgłoś swój problem jeżeli płyta jest na gwarancji to niech się oni martwią,jeżeli nie to zleć im instalację karty muzycznej zapłacisz parę groszy a zaoszczędzisz sobie niepotrzebnych nerwów.

I jeszcze inna sugestia daj se spokój z tym wkładaniem muzy (szkoda karty) ma być wykryta od razu i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Płyta widzi karte teraz.. udało się...

Płyta głowna nie jest na gwarancji, kartę dźwiękową kupiłem na allegro.

Nie wiem, jeżeli mi nie pomożecie to pewnie tak będę musiał zrobić...

Zainstalowałem wszystkie stery a te od karty integry nie, bo i po co? A poza tym integra jest wyłączona więc ja nawet nie wiem co to za urządzenie... Zainstalowałem całe oprogramowanie dołączone do płyty głównej i do karty graficznej.

A tu screeny karty dzwiekowej !

http://www2.speedyshare.com/data/185720290...24/x-fi%201.bmp

i 2

http://www2.speedyshare.com/data/622185670.../screen%202.bmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Płyta widzi karte teraz.. udało się...

Płyta głowna nie jest na gwarancji, kartę dźwiękową kupiłem na allegro.

Nie wiem, jeżeli mi nie pomożecie to pewnie tak będę musiał zrobić...

Zainstalowałem wszystkie stery a te od karty integry nie, bo i po co? A poza tym integra jest wyłączona więc ja nawet nie wiem co to za urządzenie... Zainstalowałem całe oprogramowanie dołączone do płyty głównej i do karty graficznej.

A tu screeny karty dzwiekowej !

http://www2.speedyshare.com/data/185720290...24/x-fi%201.bmp

i 2

http://www2.speedyshare.com/data/622185670.../screen%202.bmp

Widzę że koniecznie chcesz to zrobić po swojemu.

Wyłączasz integre nie instalujesz sterów oraz kodeków do audio i masz pretensje że nie działa ci muza.

Ja robię to tak: Instalka Windy na pełnej konfiguracji sprzętowej,instalacja wszystkich sterowników z CD producenta płyty ,instalacja sterowników z CD producentów komponentów kompa,sprawdzam czy w menadżerze nie ma wykrzykników(po takiej instalacji nie ma ich nigdy).Ponawiam moją propozycję,zdaj się na pomoc jakiegoś serwisu bo sam widzisz że nikt nie jest ci w stanie pomóc,a samodzielna instalacja przerasta twoje możliwości.Powodzenia

Edytowane przez mcgron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do jasnej cholery kodeki są zainstalowane i integra tez byla zainstalowana i też nie wykrywało karty więc wyłączyłem integre w BIOSie, integra raczej musi być wyłączona a nie włączona bo może występować konflikt pomiędzy integrą a X-Fi : :mur:

Teraz jak komputer zacznie widziec karte to przy instalacji sterownikow wywala mi bluescreena i nie wiem dlaczego.

Czy jest ktoś kto wie o co chodzi? Gregu, może ty coś wiesz? Każda informacja jest przydatna...

Edytowane przez welna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem z SB. Wymienialem karte dwa razy. Jedna byla ewidentnie uszkodzona bo nawet windows nie startowal, a z druga mam to samo co ty. Karta jest na pci ale system jej nie widzi. Probowalem juz wszystkich mozliwych sposobow i nic. Jedyne co ci zostaje to sprobowac wymienic karte na inna sztuke. Tyle wywnioskowalem z forum creativa jak probowalem rozwiazac problem ze swoja karta. Wszyscy co mieli taki problem poprostu lecieli do sklepu wymienic na nowa i po wymianie wszystko dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakim chipsetem masz płytę główną? Chce wiedzieć czy jak wymienię na Gamera to nie będę miał tego samego problemu... :(

Intel P965 ale watpie zeby chipset sie gryzl z karta. To poprostu creative jakiegos wadliwe sztuki wypuszcza czy cos. Na forum creativa jest sporo tematow z problemem jaki mamy i kazdy rozwiazal to w jeden sposob. wymienil karte na nowa. Nie zmienial plyty nic innego tylko karte. Nie mam pojecia czym to jest spowodowane i tam tez nie mieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi