venez Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Witam Odpaliłem E8200 na płycie Gigabyte X38-DS4. RAM - Patriot 2x1GB 800 LLK. Na początku w BIOSIE wszystko na AUTO. Ustawienia były takie: CPU: 8x333Mhz; Vcore - 1.225V RAM: 1.8V Potem podnosiłem magistralę i doszedłem do 400MHz. Reszta w BIOSie na AUTO CPU: 8x400MHz; Vcore - 1.35V RAM: 2.1V Czy to normalnie, że napięcia zmieniają się same? Na Orthosie wszystko chodzi stabilnie. Boję się trochę podjeżdżać wyżej magistralą, żeby mi raptem napięcie za wysokie nie wskoczyło. A może płyta jest tak inteligentna, że sama wie jakie jest potrzebne napięcie do danej częstotliwości :) Zastanawia mnie też temperatura. Core Temp w Idle pokazuje ok 42st. w stresie ok 60st. Easy Tune 31 w idle, w stresie 50. BIOS pokazuje ok 30st. Która jest prawdziwsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 No jesli zmieniasz tylko FSB recznie, a napiecia zostawiles na AUTO to chyba logiczne ze gdy podnosisz fsb plyta bedzie podnoscic napiecia sama. Dlatego jest to najwiekszy blad poczatkujacych, napiec nie zostawia sie na auto przy oc tylko ich wartosci ustawia sie recznie. Najblizszy prawy co do temperatur bedzie zapewne najnowszy CoreTemp (choc nie koniecznie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venez Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Na pudełku od procesora jest napisane 1.225V max. Na pamięciach - 2.2V. Czy to są wartości nominalne? Tzn jeśli chodzi o procesor, to BIOS zapodał mu właśnie takie napięcie bez podkręcania. Ale pamięci dostały na początek 1.8V Czy powinienem ustawić na sztywno CPU - 1.225; RAM - 2.2 i wtedy kręcić do momentu, aż będzie niestabilnie? Jeśli chodzi o temperatury, to mam wątpliwości co do Core Tempa. Wersja 0.96.1 pokazuje w stresie ponad 60 stopni. Wersja 0.95 pokazuje wtedy 53-54. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Czy powinienem ustawić na sztywno CPU - 1.225; RAM - 2.2 i wtedy kręcić do momentu, aż będzie niestabilnie? Jesli na pamieciach masz np: 800 4-4-4-12 2.2v to tak wlasnie trzeba ustawic recznie. 1.8v jest to napiecie domyslne dla ddr2, ale wiekszosc pamiatek potrzebuje wiekszego Co do procka tak samo, ustawiasz na sztywno napiecie i podnosisz fsb do momentu gdy zaczyna sie niestabilnosc. Wtedy mozesz znow leciutko podpic napiecie do gory i znow fsb. Pamietajac ze podnoszenie napiecia powoduje wieksze wydzielanie ciepla przez CPU (bardziej sie grzeje) Co do CoreTemp to zauwaz ze pokazuje on temperature jaka panuje wewnatrz rdzeni, a nie samego cpu ktora moze byc nawet 15 stopni nizsza. W nowym Core Temp zostala zwiekszona wartosc Tjunction granicznie do 105*C wzgledem 100 z poprzednich wersji, stad tem o 5 stopni wyzsza moze byc jak najbardziej. i 60*C na boxie pod obciazeniem na podniesionym napieciu to raczej normalka Edytowane 1 Lutego 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venez Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 60*C na boxie pod obciazeniem na podniesionym napieciu to raczej normalkaMam Scythe Ninja, która mimo 60 stopni na rdzeniu jest dość chłodna. Dlatego też się zastanawiam, czy tam na pewno jest 60 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Mam Scythe Ninja, która mimo 60 stopni na rdzeniu jest dość chłodna. Dlatego też się zastanawiam, czy tam na pewno jest 60 st.a moze tak dobrze odprowadza cieplo ze jest chlodna, albo jest zle zalozona... moj AC Pro 7 - jest cieplutki a na rdzeniach w idle mam 43-47'C - 55-58'C w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...