Firkrag Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Mam płytę główną Gigabyte Ga-M68SM-S2. Podłączyłem do niej nagrywarkę Pioneer DVR-212D (sata) Bios wykrywa ok, windows też, natomiast nie mogę odczytać żadnej płyty. Przy próbie odczytania windows się zawiesza. Kiedy podłączyłem stary napęd combo ide liteon przez przejściówkę, do sata na płycie, były te same problemy. Natomiast liteon podłączony normalnie przez ide działa ok. Co mam zrobić, zeby ten Pioneer działał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UnS Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Mam ten sam problem płyta MSI K8T Neo2-F v2.0 napęd Pioneer DVD+/-RW DVR-215D. Doszedłem do wniosku, że płyta nie obsługuje nagrywarek na sata. Pewnie jest to wina chipsetu VT8237R/VT8237R Plus. Jestem ciekawy jak jest z dyskami. Pomogło dopiero podłączenie przez kontroler PCI do IDE SATA VIA VT6421A RAID. Wtedy zaczęło śmigać. W związku z tym mam pytanie. Czy podłączenie przez taki zewnętrzny kontroler ma jakieś negatywne skutki? Większe obciążenie proca, problemy z zapisem, wolniejszy transfer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...