Skocz do zawartości
KoKs

Lcd 19" Szukam Porady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój 17" crt zaczyna się wypalać a raczej się dopala. Szukam sensownego LCD do gier/filmów/pisania. Myślę nad jakąś 19" (nie mniejsza). Nie jestem tylko przekonany czy panorama (odnośnie gier czy to nie będzie wszystko porozciągane, czy to kwestia rozdzielczości tylko?). Monitorek powinien mieć szybki czas reakcji coś koło 2ms, musi się cechować również brakiem smużenia, dobrą jakością obrazu. Dobrze jeżeli to "sprawdzony" model. Firma nie jest aż tak istotna ale nie chcę jakiegoś "tajwańca bezimiennego" z tego co się orientuję to matryce produkuje samsung i lg i nie wiem czy to by nie był dobry wybór marki. Odnośnie ceny tak planuję przeznaczyć około 800 zł raczej to nie daje dużego pola manewru ale jeżeli będzie droższy i wart ceny to oczywiście przemyślę ofertę. Nie chcę tutaj linków wstawiać do znalezionych przeze mnie lcd żebyście się tym nie sugerowali. Z góry dzięki za pomoc. W tym tygodniu będę już poważnie się rozglądać za monitorami bo czas nagli mój stary monitor może paść w każdym momencie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początku dzięki za odpowiedź. myślałem nad tym modelem również i szczerze mówiąc przypadł mi do gustu (mowa o SAMSUNG 19'' 931BW) i jestem bardziej nastawiony na panoramę (cena nie jest sztywna ale jakby oscylowała w tej granicy byłoby dobrze) a z rodziny LG co byście polecili ? Jakieś inne zdania na temat lcd dla mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

IMHO od LG w kwesti LCD nie warto nic brać. Szkoda że nie możesz dać więcej, za ~1200 jest świetny FS P19-2 którego biore na dniach. Nie przepadam za panoramami i polece Ci Benq FP93GP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czas reakcji jest mało zadowalający 8ms. a co do Fujitsu-Siemens P19-2 tą markę wole omijać szerokim łukiem. Dlaczego odradzasz LG? i Czy coś więcej możecie powiedzieć o tych monitorkach dlaczego te a nie inne? Czym się wybijają z tłumu i jak ma się ich awaryjność, mile widziane jakieś info odnośnie reklamacji martwych pikseli. I jeszcze ogólnie jaką matrycę polecacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Mam w szkole i jakoś nie powalają, na kilku już znalazłem piksele. Co do FS P19-2 akurat to jest świetny monitor, może czas reakcji nie powala ale jest chociaż prawdziwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o tych monitorkach:

1) 20" iiyama prolite E2003WSV-B1;

2) 20" samsung SyncMaster 2032BW WIDE;

3) 22" ASUS VW222S WIDE

możesz zaryzykować asusa, tylko brak DVI odstrasza ale największy monitor do filmów i gier przy akceptowalnej cenie

z drugiej strony są philipsy 22" z DVi poniżej 800zł model chyba 220WS8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy mi na czymś w miarę dobrym (jak za tą cenę) słyszałem, że iiyamy są naprawę dobre i tak się poważnie zastanawiam nad 1) 20" iiyama prolite E2003WSV-B1 (nawet jest ponoć jakaś promocja, że za 860~ zł można mieć). Prawda asusik spory ale właśnie brak dvi to spory mankament (ale gdybym miał wybierać miedzy jakimś philipsem a asusem to bym wybrał asusa). Szukam i szukam odpowiedzi co oznacza WIDE i nie mogę znaleźć czy ktoś mógłby mnie oświecić?

20" iiyama prolite E2003WSV-B1 - mógłby się ktoś wypowiedzieć bardziej szczegółowo na temat tego LCD-ka? Albo chociaż firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy mi na czymś w miarę dobrym (jak za tą cenę) słyszałem, że iiyamy są naprawę dobre i tak się poważnie zastanawiam nad 1) 20" iiyama prolite E2003WSV-B1 (nawet jest ponoć jakaś promocja, że za 860~ zł można mieć). Prawda asusik spory ale właśnie brak dvi to spory mankament (ale gdybym miał wybierać miedzy jakimś philipsem a asusem to bym wybrał asusa). Szukam i szukam odpowiedzi co oznacza WIDE i nie mogę znaleźć czy ktoś mógłby mnie oświecić?

20" iiyama prolite E2003WSV-B1 - mógłby się ktoś wypowiedzieć bardziej szczegółowo na temat tego LCD-ka? Albo chociaż firmy.

tylko ze ta iiyama E2003WSV-B1 też nie ma DVI (V w oznaczeniu to brak DVI), ja miałem iiyamę e2200 i na tle obecnych konstrukcji (samsung 2232 226) to średniawy monitor

WIDE, WIDESCREEN - to panorama - oznacza proporcje panoramiczne 16:10 ekranu

ceny iiyamy E2003WS-1 z DVI

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/277795

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtrącę sie :P nie mogęzgodzićsię z kolegą który pisze że LG są lipne! To nie prawda! Lepszej matrycy TN nie widzialem nigdzie niż w nowych modelach LG np. 1982U tylko że on kosztuje troszkę więcej i jego z czystym sumieniem mogę polecić! A żę ktośtam widział jakieśtam LG stare i mielo bady to możliwe ale kazdej firmie trafaiją sie felerne modele!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli np z tych 3 monitorów wymienionych przeze mnie, który byś wybrał osobiście i drugie pytanie jaki Ty byś wybrał monitor za około 800zł oraz jaki monitor do 1000zł ?

po pierwsze jak dla mnie jeżeli panorama to minimum 22"

po drugie albo samsung 2232BW albo droższe LG L227 lub HP W2207H :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam BenQ FP93GP od czerwca zeszłego roku, i jestem bardzo zadowolony. 8ms w ogóle nie przeszkadza, spokojnie można grać i oglądać filmy.

Pracuję w sklepie internetowym, sprzedaję m.in. monitorki lcd

nie mogłem sie oprzeć asusowi pg191

na prawdę szybki, na prawdę wygodny, wielki bydlak z sensownym dźwiękiem (gram na basie i dużo wymagam od brzmienia)

od siebie polecam - poniżej 1000zł - dla forum zniżka :)

więcej info na priv, bo admini nie dali mi jeszcze oficjalnego pozwolenia na reklamę produktów na forum :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi