user_out_241 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Witajcie, Otóż podczas grania w rozmaite gry zdarza mi się od czasu do czasu zauważyć na ekranie nieprawidłowo wyświetlane tekstury - niektóre elementy, najczęściej w tle, tak jakby migają ewentualnie znikają i pojawiają się. Zależnie od tytułu nie zauważam takiego zjawiska, innym razem pojawi się rzadko, a innym znowu dość często (np. Made Man czy Scarface). Na początku myślałem, że to tylko z grami na UnrealEngine 3 tak się dzieje, ale jak się okazało nie tylko. Karta graficzna to Asus 8800 GTS 640 MB, a płyta główna - MSI P6N, pierwsza rewizja. Kiedyś miałem coś podobnego po kupnie GF 4 Ti 4400, ale wtedy była to wina płyty głównej - trzeba było zaktualizować BIOS i wszystko grało. Teraz BIOS mam w najnowszej wersji, po drodze dwa razy flashowany, a problem dalej występuje. Raczej nie jest to także wina sterowników do karty, bo w ciągu tych ośmiu miesięcy instalowałem już ich kilka. Karta nie jest podkręcana. Jej temperatura w Windowsie to ok. 61* C po włączeniu PC i ok. 65* po kilku godzinach, a podczas grania w tegoż Scarface'a dochodzi do 82* C, więc chyba nie jest tak źle? (Mierzyłem nVidia Monitorem, wchodzącym w skład nVidia nTune). Nagrałem fragment jak to mniej więcej wygląda: http://scarfacethegame.patrz.pl/ Niestety przy wgrywaniu strasznie pogorszyła się jakość, ale coś tam widać - patrzcie na filar po lewej stronie i wypuklone ozdoby po obu stronach obrazu. Jak ktoś chce się przyjrzeć, to tu dużo wyraźniejsza wersja: http://rapidshare.com/files/90255620/Scarf...-53-43.avi.html (28 MB). Jeśli ktoś mógłby coś doradzić, to byłbym wdzięczny. Niby można spokojnie grać, ale jednak takie pierdółki potrafią irytować. edit: Nikt się z podobnym przypadkiem nie spotkał? :( Aha, właśnie, ręcznie ustawiłem w RivaTunerze na 100% i temperatura spadła o 10*, a te dziwności też się od czasu do czasu wyświetlały, więc to nie o temp. chodzi. A może jestem przewrażliwiony? ;) Nie no, coś tam jest nie tak jednak. Edytowane 15 Lutego 2008 przez Mike L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Według mnie to wina karty. Pójdź do kumpla z swoją kartą, wciśnij do jego komputera i zobacz czy się tak dzieje. Jeśli tak to wina karty a jeśli nie? To nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 A zasilacz jaki masz ? Może karta dostaje za mało jedzenia ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user_out_241 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) A zasilacz jaki masz ? Może karta dostaje za mało jedzenia ? :) BeQuiet 500W, jedzonka karta ma raczej sporo. ;) Z ciekawostek - na innym forum znalazła się osoba, która miała podobny problem na GTS-ie Gainwarda 320 MB, zmieniła na Radeona 3870 i... ma dalej to samo. Edytowane 20 Lutego 2008 przez Mike L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zrób artifact scana w Ati Tool - niech się porządnie wygrzeje (przynajmniej 5 minut) i zobacz czy są jakieś błędy w grafice (migające kropeczki). Jeśli nie, to nie będzie wina karty z tymi teksturami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user_out_241 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Najstarszy post: Robiłem, 30 minut działało i cały czas pokazywało "no errors". :) Jutro przetestuję kartę u sąsiada, mam nadzieję, że mu zasilacz wytrzyma. ;) ---------------------------- Stary post: Sprawdziłem kartę u kolegi i cóż... dzieje się tak samo (a na jego GF 7600 GS problemu nie ma). No to zostaje mi chyba jedynie telefon do sklepu. Zobaczymy co powiedzą, choć boję się, że jak oddam na gwarancję, to nie dość, że nie będę miał pewnie przez 3-4 tygodnie karty, to jeszcze mogą mi odesłać i powiedzieć, że przecież wszystko jest ok. Ech, gdybym kupił kompa na miejscu, to bym polazł z całym kompem i im pokazał o co chodzi, tak to jest z kupowaniem na odległość (co prawda taniej, ale coś za coś). ;) ---------------------------- Nowy post: Tak wygląda to w TDU (patrzcie na drzewo): http://tdumikel.patrz.pl/ Przy czym w wersji nieskompresowanej filmiku widać to wyraźniej: http://rapidshare.com/files/95975486/TestD...-04-82.avi.html (ok. 19 MB). Co ciekawe w 3DMarku 06 żadnych artefaktów nie ma. Obniżałem też taktowania karty i także bez zmian. PS Czyli nikt się z takim dziwnym problemem nie spotkał? Edytowane 29 Lutego 2008 przez Mike L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...