Skocz do zawartości
JCF

Ilo Watowy Zasilacz Będzie Potrzebny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Czytałem o zasilaczach na tym forum i nie chcę się pytać o to jaki firmy są warte uwagi bo to już wiem. Chodzi o to, że niedawno zakupiłem kompa i docelowy zestaw ma wyglądać tak:

Procesor: AMD Athlon X2 4200+

Płyta: GIGABYTE GA-M61SME-S2 (grafika i muzyczna)

RAM: 1GB DDR2 800MHz + druga taka w dualu (ale to w przyszłości)

Karta graficzna: Palit GeForce 8500GT 256MB DDR3 Sonic

Karta muzyczna: Sound Blaster Audigy Player (ma już parę lat)

Dysk: ATA Seagate 60GB + Seagate SATAII 250GB

Napędy: DVD-RW i może CD-RW

W tej chwili jest zasilacz, który ma podobno 420W ale nie wiem jakiej firmy, z tym że na pewno nie jest to nic firmowego. Chciałbym wiedzieć czy zasilacz 400W wystarczy jeżeli dołożę jeszcze kiedyś wentylator do obudowy. Nie zamierzam już nic podkręcać, chcę tylko żeby w razie czego zasilacz nie pociągnął za sobą nic więcej, a najlepiej żeby pochodził kilka lat.

Jeżeli ktoś już pytał o takowy sprzęt to przepraszam za powtórkę i proszę usunąć ten wątek.

Proszę osoby, które mogą mi pomóc o pomoc czy te 400W wystarczy (np. Amarcox) czy też lepiej 450W? Z góry dziękuję za poświęcony czas i za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez JCF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modecom mc/chieftec/amacrox

wystarczy nawet 350W,jak masz pieniądze to kup mocniejszy (400/450)jeśli nie to taki również spełni swoje zadanie

kupiłeś już grafikę ? 8500 to hmmm słaba karta ;) trzeba było dołożyć i wziać 8600 ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj...

Dzięki za szybką odpowiedź.

Tak grafikę już mam, wiem że nie jest ona najlepsza ale ja nie jestem też graczem więc sądzę, że mi wystarczy w zupełności. Swoją drogą sądzę, że poniżej 200zł trudno było o lepszą, a ja więcej dać nie chciałem :).

Czyli markowy zasilacz da radę? Super więc sądzę, że 400W amacrox'a wystarczy w sumie jest dobrze oceniany i "w miarę niedrogi".

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno pytanie.

Czy lepiej zainwestować w zasilacz nowy markowy czy może poszukać równie markowego ale używanego bo na aukcjach jest ich sporo ale czy na przykład 2 letni zasilacz spełni swoje zadanie tak samo jak nowy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - bierz ze sklepu.

Używany zasilacz to ciekawy pomysł tylko wtedy kiedy masz bardzo ograniczone fundusze i sporo wiedzy na temat zasilaczy.

Stare (kilkuletnie) zasilacze nie nadają się do nowych zestawów bo mogą mieć inaczej rozłożony amperaż niż nowe - więcej na linii 5 V zamiast na 12V - przez co mogą być mimo sporej mocy wyrażonej w watach za słabe do nowego sprzętu.

Do takiego cfg bez podnoszenia napięć to spokojnie wystarczy nawet mc 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Chodziło mi o to czy np lepszy będzie Amacrox WARRIOR AX450-PNF czy używany Topower P5 U12 TOP SILENT 450W z aukcji, która właśnie się skończyła ale nikt nie kupił, a sprzedający chciał 150zł (brak kabla zasilającego).

Pozdrawiam i już więcej nie zawracam głowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Powiem Wam, że na zasilaczach znam się jak na gołębiach więc praktycznie w ogółe. Na Allegro jest też Seasonic S12-500 500 podobno z wyprzedaży producenta, nowy ale jedynie na 3 miesięcznej gwarancji i sądzę, że wcale Amacrox nowy nie będzie gorszy, a w razie czego miałbym gwarancje :).

Pozdrawiam

Edytowane przez JCF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość DominatorX

S12-500 to dużo lepsza jednostka, super cicha, większa sprawność, lepsze wykonanie, i trochę więcej Wattów niż Amacrox, cena nówki to około 300zł więc jeśli kosztują połowego z tego to coś jest podejrzane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S12-500 to [...] lepsze wykonanie,

Albo prorok, albo niedowidzący, jak nie widziałeś to nie pisz, a jak widziałeś to do okulisty.

Czytałem o zasilaczach na tym forum i nie chcę się pytać o to jaki firmy są warte uwagi bo to już wiem. Chodzi o to, że niedawno zakupiłem kompa i docelowy zestaw ma wyglądać tak: [...]

Proszę osoby, które mogą mi pomóc o pomoc czy te 400W wystarczy (np. Amarcox) czy też lepiej 450W?

szkoda, ze przyklejonego nie czytałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj...

Dzięki za linka, naprawdę tego nie czytałem bo nie znalazłem. Gratuluję posta świetnie napisany! :)

Uzyskałem odpowiedź na moje pytanie + ten link i nic więcej nie potrzebuję.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez JCF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi