Cichy1 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Witam. Otóż miałem kiedyś laptopka do którego dokupiłem dysk twardy Maxtor'a 160GB model: 6L160PO w zewnętrznej obudowie pod USB. We wrześniu z laptopa przerzuciłem się na PC'ta [Asrock P4i65G, P4 3.0Ghz, 512ram(kingston i goodram) fx5200, toshiba M1612, zasilacz enlight) Nie posiadałem do owego PC'ta dysku a na tej 160'tce miałem dane więc kumpel dał mi starego samsunga 10GB model: SV1021H na którym miałem zainstalowany system. Od niedawna miałem możliwość przerzucenia danych z tej 160GB bo chciałem go wyjąć z zewnętrznej obudowy i na nim zainstalować system. Więc standard... xp na cd-romu, reebot z płyty. Zrobiłem 2 partycje 30GB pod system i 130 na dane. Tą 30GB odrazu sformatowałem zainstalował się xp i wszystko ok... ok czas na format drugiej partycji... na początku wszystko ładnie pięknie i nagle przy około 60% taki komunikat: Usunąłem 2 partycje i chciałem cały dysk sformatować... bezskutecznie. Znów ten sam błąd. Sciągnąłem seatools pod DOS botowalny z płyty bo nie mam stacji dyskietek, odpaliłem i włączyłem 'LONG test' wyszukał mi kilkanascie/dziesiąt błędów (nie wiem czy to bad sectory, dopiero od wczoraj zacząłem się zagłębiać w temat) i wybrałem operacje repair: Po tej operacji włożyłem co cd-romu XP'ka zeby zainstalowac i znów przy formatowniu to samo :( Starałem się doszukać w seatoolsie formatowanie zerowego bo mam nadzieje, że pomoże. Klikam na 'Erase Drive' (to zerowe, prawda? :P) i wyskakuje taki komunikat: tam przed wyrazem "DEGRESS" jest 70C ale uciąłem przy robieniu fotki... i teraz... jak to możliwe, że mój dysk ma powyżej 70stopni :huh: co mi radzicie? czy podejrzewacie o co może chodzić? (z dyskiem i komunikatem o temeraturze) na domiar złego jak chce odpalić Winde ze statego dysku 10GB to wyskakuje komunikat jeszcze w dosie "Brak pliku NTDLR" dzięki z góry. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...