Gość wojtassss Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 mam internet z kablówki (aster) a w domu 2 komputery. Stacjonarny, podłączony do routera linsys wrt 54g, oraz laptopa którym lączę się przez wifi Router podłączony jest do modemu który dostałem od providera. Internet generalnie jakoś się kula, jednak bardzo zależy mi na tym aby na obydwu komputerach odblokować wszystkie porty. Dlatego podłączyłem drugi komputer - laptopa - do kabla i uzyskalem dodatkowy publiczny numer ip. teraz moje pytanie - jak i czy wogóle jest możliwość, skonfigurować router, aby przypisywał komputerom te publiczne uzyskane numery ip. Nie chodzi mi o samo przekierowywanie portów. Chciałbym w komputerze wpicać ipconfig i zobaczyć swój publiczny, a nie wewnętrzny numer ip. z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) Jak to drugi publiczny? Serio masz 2 IP publiczne do dyspozycji od providera ? EDIT Skoro chcesz mieć na ubydwu kompach wszystko odblokowane i uzyskać na nich publiczne IP (wątpie że dostałeś 2 ) to zamiast routera podpeni wszystko przez switch. Możesz oczywiście wykorzystać, ten co jest wbudowany w router. Edytowane 14 Lutego 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtassss Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) Może masz rację i może się mylę. Jednak za ten dodatkowy rzekomo publiczny placę 15zł miesięcznie. Może poprostu oszukują Jeśli chciałbym użyć tego routera, powiedz jak na początek przypisać pierwszy numer (stary) do stacjonarki która połączona jest z rouerem kablem? Chodzi mi o to co i gdzie powinienem wpisać. Edytowane 14 Lutego 2008 przez wojtassss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Chwilę, po kolei... Jak podłączysz sam komp pod modem to jakie dostajesz IP? Jak, podpinasz pod router to jakie ? 15 zł to pewnie opłata dodatkowa za adres publiczny - jeden :wink: Co do do odblokowania portów, to posiadając 1 adres pub. i WRT54G możesz wrzucić jeden z kompów do DMZ, wtedy teoretycznie ten komputer powinien być widziany bezpośrednio z sieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtassss Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 No wlaśnie, widzę że jesteś w temacie i dokładnie wiesz o co mi chodzi. Właśnie laptopa z nowym ip chciałem wrzucić do dmz, natomiast stacjonarce podpiętej kablem chciałem zaaplikować stałe ip na stałe. ! adres publiczny miałem wcześniej, bez dopłat. Liczyłem na to że jeśli dolączylem następny komputer, nie rozpoznało mi nac karty, więc przerzuciło mnie do panela administracyjnego, tam zapytało czy chcę współdzielić już istniejące (publiczne) ip czy może uzyskać nowe - poprosiłem o nowe. I doliczyło mi do rachunku 16,99 miesięcznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 To wylacz serwer DHCP na linksysie, przepnij modem z LAN do WAN, ustaw na automata na laptopie i PC i powinienes dostac IP z puli providera dla obu kompow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtassss Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 dziękuję za pomoc, właśnie przed chwilą otrzymalem identyczną odpowiedź on użytkownika innego forum, być może nawet od Ciebie Oczywiście wszystko śmiga aż miło, dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...