Skocz do zawartości
Gość wojtassss

Router +2 X Publiczne Ip

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wojtassss

mam internet z kablówki (aster) a w domu 2 komputery.

Stacjonarny, podłączony do routera linsys wrt 54g, oraz laptopa którym lączę się przez wifi

Router podłączony jest do modemu który dostałem od providera.

Internet generalnie jakoś się kula, jednak bardzo zależy mi na tym aby na obydwu komputerach odblokować wszystkie porty.

Dlatego podłączyłem drugi komputer - laptopa - do kabla i uzyskalem dodatkowy publiczny numer ip.

teraz moje pytanie - jak i czy wogóle jest możliwość, skonfigurować router, aby przypisywał komputerom te publiczne uzyskane numery ip.

Nie chodzi mi o samo przekierowywanie portów.

Chciałbym w komputerze wpicać ipconfig i zobaczyć swój publiczny, a nie wewnętrzny numer ip.

z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to drugi publiczny? Serio masz 2 IP publiczne do dyspozycji od providera ?

EDIT

Skoro chcesz mieć na ubydwu kompach wszystko odblokowane i uzyskać na nich publiczne IP (wątpie że dostałeś 2 ) to zamiast routera podpeni wszystko przez switch. Możesz oczywiście wykorzystać, ten co jest wbudowany w router.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wojtassss

Może masz rację i może się mylę.

Jednak za ten dodatkowy rzekomo publiczny placę 15zł miesięcznie. Może poprostu oszukują

Jeśli chciałbym użyć tego routera, powiedz jak na początek przypisać pierwszy numer (stary) do stacjonarki która połączona jest z rouerem kablem?

Chodzi mi o to co i gdzie powinienem wpisać.

Edytowane przez wojtassss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilę, po kolei...

Jak podłączysz sam komp pod modem to jakie dostajesz IP? Jak, podpinasz pod router to jakie ?

15 zł to pewnie opłata dodatkowa za adres publiczny - jeden :wink: Co do do odblokowania portów, to posiadając 1 adres pub. i WRT54G możesz wrzucić jeden z kompów do DMZ, wtedy teoretycznie ten komputer powinien być widziany bezpośrednio z sieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wojtassss

No wlaśnie, widzę że jesteś w temacie i dokładnie wiesz o co mi chodzi.

Właśnie laptopa z nowym ip chciałem wrzucić do dmz, natomiast stacjonarce podpiętej kablem chciałem zaaplikować stałe ip na stałe.

! adres publiczny miałem wcześniej, bez dopłat.

Liczyłem na to że jeśli dolączylem następny komputer, nie rozpoznało mi nac karty, więc przerzuciło mnie do panela administracyjnego, tam zapytało czy chcę współdzielić już istniejące (publiczne) ip czy może uzyskać nowe - poprosiłem o nowe.

I doliczyło mi do rachunku 16,99 miesięcznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wojtassss

dziękuję za pomoc, właśnie przed chwilą otrzymalem identyczną odpowiedź on użytkownika innego forum, być może nawet od Ciebie

Oczywiście wszystko śmiga aż miło, dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi