Skocz do zawartości
Piotr77

Fujitsu Siemens - Strasznie Powolny

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2-3 letniego laptopa F-S. Był dosyć rzadko używany w firmie i nie sprawiał jakiś większych problemów. Ostatnio stał sie bardzo powolny.

Zrobiłem mu totalny format, system postawiony od nowa. Wszystko działa ale koszmarnie wolno. Np wgranie wszystkich aktualizacji Win XP (wcześniej ściągniętych) prawie 2 h.

Jest tylko jedna partycja, dysk 30 MB

To jest Fujitsu Siemens 1500 MHZ. 256 Mb ramu,

Wiem ze ramu trochę mało ale kiedyś naprawdę był w miarę szybki a teraz to totalny żółw.

Nie widać w manadzerze urządzeń żadnych konfliktów.

Co i jak sprawdzić? Jak przetestować poszczególne komponenty?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki to procek?

moze mu za goraco i zaniza zegar

Pentium M 1400

Może coś w tym jest co piszesz bo rzeczywiście główna strata wydajności jaką zauważyłem wczoraj wieczorem polegała na tym że bardzo późno przełączał proca z 600 Mhz na 1400 Mhz. Obok postawiłem Della z Pentium M 1500 i 512 Ram i np. jak włączyłem na obu Orthosa to Dell przechodził błyskawicznie na pełną prędkość a FS dopiero po kilku sekundach (miałem włączone na obu CPU-Z i obserwowałem kiedy zmieni się częstotliwość proca). Przestawiłem w opcjach zasilania tak że teraz pracuje jak stacjonarny komputer (czyli stale na 1400 Mhz).

Włączyłem na całą noc Orthosa - po 8 godzinach wentylatorek wył co prawda dosyć mocno ale komputer chodził stabilnie.

Dziś będę testował dysk - czego użyć do testów? Znam tylko HD-Tach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi