Piotr77 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Mam 2-3 letniego laptopa F-S. Był dosyć rzadko używany w firmie i nie sprawiał jakiś większych problemów. Ostatnio stał sie bardzo powolny. Zrobiłem mu totalny format, system postawiony od nowa. Wszystko działa ale koszmarnie wolno. Np wgranie wszystkich aktualizacji Win XP (wcześniej ściągniętych) prawie 2 h. Jest tylko jedna partycja, dysk 30 MB To jest Fujitsu Siemens 1500 MHZ. 256 Mb ramu, Wiem ze ramu trochę mało ale kiedyś naprawdę był w miarę szybki a teraz to totalny żółw. Nie widać w manadzerze urządzeń żadnych konfliktów. Co i jak sprawdzić? Jak przetestować poszczególne komponenty? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 jaki to procek? moze mu za goraco i zaniza zegar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr77 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 jaki to procek? moze mu za goraco i zaniza zegar Pentium M 1400 Może coś w tym jest co piszesz bo rzeczywiście główna strata wydajności jaką zauważyłem wczoraj wieczorem polegała na tym że bardzo późno przełączał proca z 600 Mhz na 1400 Mhz. Obok postawiłem Della z Pentium M 1500 i 512 Ram i np. jak włączyłem na obu Orthosa to Dell przechodził błyskawicznie na pełną prędkość a FS dopiero po kilku sekundach (miałem włączone na obu CPU-Z i obserwowałem kiedy zmieni się częstotliwość proca). Przestawiłem w opcjach zasilania tak że teraz pracuje jak stacjonarny komputer (czyli stale na 1400 Mhz). Włączyłem na całą noc Orthosa - po 8 godzinach wentylatorek wył co prawda dosyć mocno ale komputer chodził stabilnie. Dziś będę testował dysk - czego użyć do testów? Znam tylko HD-Tach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 hd tune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...