Skocz do zawartości
barat

Słuchawki+soundblaster Vs Słuchawki+soundblaster...

Rekomendowane odpowiedzi

Temat zakręcony, ale po kolei.

Obecnie posiadam taki zestaw:

SoundBlaster Live! 1024 Player (czyli 4.1) ... ma już chyba z 9 albo 10 lat, jest ze mną od początku jak dostałem pierwszy komputer.

Głośniki Samsung SMS-5100 (2.1) - grają ładnie, swojego czasu były to nawet polecane jak w swojej cenie głośniki

Słuchawki Philips HP140 ... jakieś 5 lat, powoli umierają ...

Jakoś dwa dni temu natchnęło mnie na zmiany.

Nie wiem czy to pod wpływem faktu, że pojawiła się nadprogramowa gotówka, albo tego, że wymieniłem kompa i w końcu mogę w coś pograć (Company of Heroes, Gothic 3) ... a może dla tego, że moje słuchawki wyglądają już koszmarnie, kabelek czasem trzeba poruszyć by wszystko grało, a ta imitująca skórę osłona gąbki praktycznie uległa eksterminacji.

Nie mniej jednak stwierdziłem, że kupię sobie dobre słuchawki (głośniki używam raczej do filmów i muzyki i dla mnie nadal są wystarczające ... do tego nie mam miejsca na 5.1) ... dobre, w sensie następcę dla moich Philipsów, które jak na swoją cenę (gdy je kupowałem to było śmieszne 49zł) grają moim zdaniem ładnie.

Postanowiłem "zaszaleć" i wydać więcej niż 100zł.

Po długim wertowaniu forów dyskusyjnych wyłoniłem dwóch kandydatów ... są to:

Senneheiser HD-202

KOSS UR-40

Oba zestawy są do nabycia w cenie około 120zł ... wybrałbym te, które leżałyby mi lepiej na uszach bo pod względem jakości oba są świetne.

Z drugiej strony, doszedłem do wniosku, że może kupić tańsze słuchawki oraz kartę muzyczną ...

Tańsze czyli na przykład Philips HiFi HP2000 (nie chcę HP2500 bo mi pokrętłościszania nie potrzebne) za jakieś 50zł i do tego pełnego SoundBlaster Audigy za jakieś 60zł.

Zauważyłem też, że za "niewiele" więcej można nabyć Audigy 2 OEM (ostatnia aukcja jaką miałem w obserwowanych zakończyła się na poziomie 81zł).

Teraz pozostaje kwestia dokonania wyboru. Nie jestem maniakalnym audiofilem, ale jakiś tam słuch posiadam. Bardziej skłaniam się ku 2 i ewentualnie 3 opcji.

Po prostu mój Live praktycznie jest już reliktem przeszłości (chociaż nadal, moim zdaniem, gra ładniej niż integry) i wypadałoby odprawić go na emeryturę.

Pozostaje pytanie:

Czy różnice między Audigy (złote styki lub kolorowe) i Audigy 2 OEM (na ZS już mi szkoda kasy) jest aż tak wielka? Czy pozycjonowanie dźwięku w przypadku gier FPP (brat czasem w takie gra, myśli o powrocie do CS:S) w przypadku tych dwóch kart jest bardzo różne na korzyść A2? Kartę wybieram raczej pod siebie (strategie, RPG, muzyka) ale raz na jakiś czas mogę być dobrym bratem. Niby obie mają CMSS, z tym, że A2 ma CMSS 3D czy jakoś tak ... sam nie wiem.

Na koniec rozszyfrujmy temat:

SoundBlaster Live 1024 Player (4.1) + Senneheiser HD-202/KOSS UR-40 ~120zł

vs

SoundBlaster Audigy (Gold lub kolorowy) + Philips HiFi HP2000 ~120zł

vs

SoundBlaster Audigy 2 OEM + Philips HiFi HP2000 ~140zł

Mając na względzie fakt, że nie ma u mnie w domu audiofili, ja gram w strategie/RPG oraz to, że mojemu bratu mordowało się wyśmienicie w CS:S (a wcześniej w Quake 3) na moich starych słuchawkach + SB Live i szło mu to na prawdę dobrze.

Co byście wybrali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sporo grasz to chyba najsensowniejszym wyborem byłoby pełne Audigy 1 czyli u ciebie opcja:

SoundBlaster Audigy (Gold lub kolorowy) + Philips HiFi HP2000 ~120zł

Tylko nie wiem jak z tymi słuchaweczkami <_< Może coślepszego dałoby się wybrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gram sporo ... gram czasami :) Najczęściej zajmuję się Photoshopem, PHP, MySQL, CSS, xHTML etc :) CO nie zmienia faktu, że lubię słyszeć w co gram ... jakiś tam słuch posiadam i potrafię wychwycić różnice między integrą (czy to AC97 czy obecną Azalia) a moim SB Live! oraz między słuchawkami za 20zł a lepszymi :)

Brat gra więcej (właściwie tylko to robi poza GG), ale jak pisałem - bardziej wybieram pod siebie ... on skorzysta przy okazji :)

Co do słuchawek ... coś lepszego od HP2000 ... to znowu musiałbym skakać do senków 202 ... czyli + 70zł ...

Na prawdę potrzebne do Audigy 1 tak dobre słuchawki, skoro od kilku ładnych lat jestem zadowolony z HP140 ... a te HP2000 są od nich lepsze ? :)

Chyba na tych HP2000 będę w stanie usłyszeć to, co A1 ma mi do zaoferowania ? :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeśli nie grasz dużo to odpuść sobie karty Creative'a... Poszukaj czegoś:

- na chipie Aureal Vortex (np. Turtle Beach Montego)

- Terratec DMX 1024 FIRE

- może coś z Yamahą na pokładzie (ale tego akurat nie słyszałem)

trochę droższe i jeszcze trudniej dostępne - Turtle Beach Santa Cruz.

To propozycje dla Win XP. Jeśli masz Vistę to tylko Creative pozostaje (niestety).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym sęk, że jak już gram to lubię słuchać ... czyli EAX wskazany :) DO tego brat gra dużo częściej...

Dziś byłem na rajdzie po mieście ... wszystkie AVANSe i tego typu sklepy ... widziałem Senneheiser HD-201, Senneheiser HD-202 oraz Technics RP-F290 ... wszystkie robią przyjemne wrażenie ... niestety nie miałem okazji przymierzyć HD-202 a mnie zastanawia, czy te nauszniki nie za małe jak na konstrukcję zamkniętą ... bo sam ich wygląd bardzo mi odpowiada

Dodatkowo muszę zdecydować bo z tego co słyszałem HD-201 ma dobre góry i środki ale słaby bas, HD-202 bardziej na bas ... a RP-F290 to taki "złoty środek" ... do tego najtańszy (80zł vs 99zł vs 109zł) ...

Skoro Technics są w cenie ~80zł to automatycznie chyba nie będę kupował Philipsów, bo z wysyłką z allegro wyniosą mnie jakieś 60zł ...

Teraz albo zostawię moją SB Live!, albo wyceluję w Audigy 1 (najlepiej coś co pierwotnie było box), albo A2 OEM (tu będzie kombinowanie ze sterownikami).

Może ktoś używał te 3 karty i może ocenić jak się ma w nich pozycjonowanie dźwięku na słuchawkach w grach FPP (ja nie wiem, nie gram w takie gry - to by był bonus dla brata) oraz ogólne wrażenia odsłuchowe :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi