Skocz do zawartości
blood2

O/c E2160 + Abit Ip35 + Patriot Ddr2 2x1024mb 800mhz Cl4.0 Llk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dysponuję zestawem:

E2160

Abit IP35

Patriot DDR2 PC6400 2x1024MB 800MHz CL4.0 EP LLK

i chciałbym podkręcić procesor do 3000Mhz. Więcej nie potrzebuję. Przeczytałem dośc przyjemny poradnik na egiełdzie (http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426-1), jednak mam kilka wątpliwości, które chciałbym po konsultacji z wami rozwiać :unsure:

Kolejnośc podkręcania:

1. Ręczne ustawienie timingów pamięci na te zalecane przez producenta czyli 4-4-4-12 oraz przyznanie ramom napięcia 2.2V

2. Ustawienie dzielnika na 1:1

3. Ustawienie FSB na poziomie 333Mhz bez zmiany mnożnika (czyli zostaje 9)

4. Zapisanie zmian, restart kompa, wstępne testy stabilności komputera programami SuperPi oraz Prime95 i jeśli nie wystąpią błędy, uruchomić Orthosa na kilka godzin.

Czy coś pominąłem? ;) Interesuje mnie sprawa timingów pamięci oraz napięcia dla pamięci po zmianie FSB z 200 do aż (albo tylko) 333Mhz. Czy taka zmiana spowoduje konieczność zwiększenia timingów? (np do 5-5-5-15)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez blood2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mniej wiecej tak - tyle ze tym ramom wystarczy z tego co pamietam 2.1 V

i wydaje mi sie ze zapomniales o pozostalych napieciach - napiecie procka - zaczynasz od zalecanego napiecia dla twoejgo procka i sprawdzasz stabilnosc - ewentualnie ejdziesz wyzej a i nie zapomnij dac napiecia na bridge'a - ogolnie staraj sie unikac napiec na auto - wtedy osiagniesz dobre oc i temperatury w granicy tolerancji

timingow nie musisz zmieniac- ja wa kazdym razie nie zmienialem i komp chodzi stabilnie

(u mnie zniana fsb z 266 na 400)

PS. rzeczywiscie masz racje pamiatki 2.2V

Edytowane przez nosweratu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi