blood2 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) Witam, Dysponuję zestawem: E2160 Abit IP35 Patriot DDR2 PC6400 2x1024MB 800MHz CL4.0 EP LLK i chciałbym podkręcić procesor do 3000Mhz. Więcej nie potrzebuję. Przeczytałem dośc przyjemny poradnik na egiełdzie (http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426-1), jednak mam kilka wątpliwości, które chciałbym po konsultacji z wami rozwiać :unsure: Kolejnośc podkręcania: 1. Ręczne ustawienie timingów pamięci na te zalecane przez producenta czyli 4-4-4-12 oraz przyznanie ramom napięcia 2.2V 2. Ustawienie dzielnika na 1:1 3. Ustawienie FSB na poziomie 333Mhz bez zmiany mnożnika (czyli zostaje 9) 4. Zapisanie zmian, restart kompa, wstępne testy stabilności komputera programami SuperPi oraz Prime95 i jeśli nie wystąpią błędy, uruchomić Orthosa na kilka godzin. Czy coś pominąłem? ;) Interesuje mnie sprawa timingów pamięci oraz napięcia dla pamięci po zmianie FSB z 200 do aż (albo tylko) 333Mhz. Czy taka zmiana spowoduje konieczność zwiększenia timingów? (np do 5-5-5-15)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 26 Lutego 2008 przez blood2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) no mniej wiecej tak - tyle ze tym ramom wystarczy z tego co pamietam 2.1 V i wydaje mi sie ze zapomniales o pozostalych napieciach - napiecie procka - zaczynasz od zalecanego napiecia dla twoejgo procka i sprawdzasz stabilnosc - ewentualnie ejdziesz wyzej a i nie zapomnij dac napiecia na bridge'a - ogolnie staraj sie unikac napiec na auto - wtedy osiagniesz dobre oc i temperatury w granicy tolerancji timingow nie musisz zmieniac- ja wa kazdym razie nie zmienialem i komp chodzi stabilnie (u mnie zniana fsb z 266 na 400) PS. rzeczywiscie masz racje pamiatki 2.2V Edytowane 26 Lutego 2008 przez nosweratu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...