Skocz do zawartości
SeloD

Który Lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... chcialbym zakupic kompaktowy aparacik. Mam na oku 2 modele. Sa w porownywalnych cenach i nie wiem na ktory sie zdecydowac... prosze Was o opinie i pomoc:))

Ktory lepszy?

OLYMPUS FE-290 czy Olympus FE-240

2 pytanie dotyczy czasu zapisu.. Czy jest nieograniczony czy zapisuje w kilkunasto sekundowych filmikach.. Oraz jak jest w nich ze stabilizacja obrazu. Prosze o pomoc. dzieki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaden.

Firma Olympus w ogole nie istanieje w fotografii cyfrowej, zapamietaj to!

JEDYNIE!: Canon / Nikon / Fuji.

Zadne inne!

EOT!

yea! a prawdziwy dres ma trzy paski :lol:

Witam... chcialbym zakupic kompaktowy aparacik. Mam na oku 2 modele. Sa w porownywalnych cenach i nie wiem na ktory sie zdecydowac... prosze Was o opinie i pomoc:))

Ktory lepszy?

OLYMPUS FE-290 czy Olympus FE-240

2 pytanie dotyczy czasu zapisu.. Czy jest nieograniczony czy zapisuje w kilkunasto sekundowych filmikach.. Oraz jak jest w nich ze stabilizacja obrazu. Prosze o pomoc. dzieki:)

patrząc na specyfikację tych dwóch (www.recenzje.net.pl) podpowiem ważniejsze różnice:

mz FE-290 lepszy ponieważ posiada:

- sporo większy kąt widzenia (bardzo ważne)

- jaśniejszy obiektyw (bardzo ważne)

- maks. czas naśw. 1s oraz tryb zdjęcia nocne 4s (FE-240 tylko 1/2s - bardzo ważne)

- większy i dużo lepszy wyświetlacz (bardzo ważne)

- filmy ponoć do 29 minut (FE-240 do zapchania karty - mało istotne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yea! a prawdziwy dres ma trzy paski :lol:

patrząc na specyfikację tych dwóch (www.recenzje.net.pl) podpowiem ważniejsze różnice:

mz FE-290 lepszy ponieważ posiada:

- sporo większy kąt widzenia (bardzo ważne)

- jaśniejszy obiektyw (bardzo ważne)

- maks. czas naśw. 1s oraz tryb zdjęcia nocne 4s (FE-240 tylko 1/2s - bardzo ważne)

- większy i dużo lepszy wyświetlacz (bardzo ważne)

- filmy ponoć do 29 minut (FE-240 do zapchania karty - mało istotne)

Mhy..zatem FE-240 do zapchania karty to sciema marketingowa hmm? Nagrywa pewnie po 15 sekundowe sekwencje.

Mozliwe ze go wezme ( to dla kobiety ) dla siebie lustrzanke zapodam pod koniec roku:)

Co do tego ze Olympus w ogole nie istnieje w fotografii cyfrowej to niezupelnie sie zgodze...mam stary kompakt Olympusa C-5000 ZOOM i naprawde niezle foty strzela... najlepsze ma chyba makro:P dziekuje za pomoc... jak macie jakies inne opcje to tez mile widziane:)

Edytowane przez SeloD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy ściema ale to bez znaczenia, jak chcesz kręcić filmy to kup kamerę - proste :)

Ba wiadomo ze kamerke:) ale przeciez czasem w aparacie sie przydaje owa funkcja i jak mam do wyboru nieograniczona dlugosc ( lub spora 30 min np ) a kilkunastosekundowe sekwencje to oczywistym wyborem jest ta 1 opcja:) stad pytanie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lodówkę i pralkę też wybierasz z uwagi na długość kręcenia filmów? fajny ficzer ale chyba nikt zdrowy nie kręci godzinnych filmów aparatem czy telefonem - dlatego nie warto tego analizować.

Ale ja nie mowie o filmach godzinnych... ale niech to bedzie chociaz kilka min... naprawde czasem sie przydaje wiec nie mow ze nie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrażenie że nie czytasz moich postów.. pzdr i życzę dużo udanych zdjęć, eot.

Raczej Ty moich...zadalem proste pytanie. Czy aparat ma ograniczony zapis sekwensji video czy nie?? Wiesz to powiedz a nie praw mi kazan.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

synu, nie irytuj się tylko czytaj ze zrozumieniem. napisałem Ci w odpowiedzi że jeden kręci (ponoć) po 29 min, a drugi do zapchania karty ale msz to mało istotne albo wręcz pomijalne. na co Ty nawijasz mi z księżyca o jakimś marketingu i 15 sekundach:

Mhy..zatem FE-240 do zapchania karty to sciema marketingowa hmm? Nagrywa pewnie po 15 sekundowe sekwencje.

więc jeszcze raz, czytelnie, wyjaśniłem jakie ma znaczenie różnica w tym względzie. na co Ty stukasz że dla Ciebie oczywistym wyborem jest tan który kręci dłuższe sekwencje :zonk: chyba wciąż nie zauważyłeś po co umieściłem opisy w nawiasach albo faktycznie zapomniałeś że kupujesz małpkę foto. sam przeczytaj zanim zaprzeczysz:

Ba wiadomo ze kamerke:) ale przeciez czasem w aparacie sie przydaje owa funkcja i jak mam do wyboru nieograniczona dlugosc ( lub spora 30 min np ) a kilkunastosekundowe sekwencje to oczywistym wyborem jest ta 1 opcja:) stad pytanie:)

więc nie rzucaj się jak ryba tylko zastanów czy zadajesz właściwe pytania, a szczegóły sprawdź w specyfikacjach (dostępne na wielu stronach).

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg znanej mi specyfikacji ta 290 mz wypada lepiej. poważnego macro tymi małpkami raczej nie zrobisz więc tym się nie kieruj. zastanów się czy nie warto dołożyć i kupić Canona 720 IS - niespełna 600 zł, a możliwości całkiem spore: stosunkowo niskie szumy, pełny manual i dobry jak na tej klasy sprzęt tryb macro :)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg znanej mi specyfikacji ta 290 mz wypada lepiej. poważnego macro tymi małpkami raczej nie zrobisz więc tym się nie kieruj. zastanów się czy nie warto dołożyć i kupić Canona 720 IS - niespełna 600 zł, a możliwości całkiem spore: stosunkowo niskie szumy, pełny manual i dobry jak na tej klasy sprzęt tryb macro :)

Hmm o ciekawy modelik.. i design jest niczego sobie no i ma celownik... to tez jest plus... Minus to to ze on ma byc dla kobiety ( dla niej wyglad bardziej niz funkcjonalnosc ) wiadomo:) Pelny manual tez do mnie dosyc przemawia... wiesz jesli chodzi o Makro to ja mam starego C-5000 Zoom i robi bardzo dobre makro a tez idioten kamera- tylko ze sporo ma ustawien recznych..

Ten Canon jest na 4 akumulatorki AA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilanie 2xAA. jest minimalnie większy ale za to pewniej się go trzyma. po pierwszej biedronce spodoba się tej Pani i zapomni o mniejszych rozmiarach, a większy zoomik też sprawi jej sporo frajdy ;)

I z tym sie z Toba zgadzam:) Wiekszy zoom opt. i gorsza matryca zrobi lepsze zdjecia niz gorszy zoom i lepsza matryca:P

A co do akumulatorkow to juz ma Energizery 2500. Powiem Ci ze sa niezle bo sam ich uzywam:) No zobaczymy... akurat wybieram sie na miasto to zagladne do Saturna- moze akurat beda to zobacze na zywo jak sie prezentuje i jak lezy w lapce. A jak sie jej nie spodoba to wezme tego 290 hmm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszy zoom opt. i gorsza matryca zrobi lepsze zdjecia niz gorszy zoom i lepsza matryca:P

yyymm.. tutaj jesteś raczej w błędzie. miałem na myśli to, że zoom daje ogranoleptyczną frajdę, zwłaszcza osobie, która dotąd nie miała dłuższej styczności z fotografowaniem. ten Canon ma z pewnością troszkę gorszej jakości LCD i wąski kąt prawie jak FE-240. ma przy tym jednak dłuższe tele i jaśniejsze szkło - to ważne. główna zaleta to jednak w miarę niskie szumy do iso 400. bezwzględnie bije na głowę te małpy Olka. nawet się nie zastanawiaj tylko kup i ruszaj z Panią w plener - ja kończę ~ EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi