Skocz do zawartości
L.Viadro

Lcd Do Gier: 20" Czy 22" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zmiany monitorka z wysłużonej 17tki na coś większegoL tzn 20 albo 22 cale. Mam jednak takie pytanko: ponieważ kompa używam głównie do gier to przypuścmy że kupię 22 cale, co bedzie jak gra nie obsługuje takie rozdzielczości? Tzn przytnie wszystko ? Boje się ze np: World of Warcarft nie będzie obsługiwał takiej rozdzielczosci (jeszcze nie sprawdzałem) i po prostu rozciągnie mi wszystko i będzie to wyglądało beznadziejnie. Za to 20" monitor nie było by tego problemu chyba, aczkolwiek chciałbym spróbowac w końcu panoramy.

może ktoś polecić dobre 20tki i 22ki?

P.S

Własnie doczytałem ze sporo osób uważa iż panoramy sie do gier nie nadają, zwlaszcza do tych szybszych typu Counter-Strike czy Quake, czy to prawda?

Edytowane przez L.Viadro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj opcji szukaj, a dowiesz się jak wyglądają gry na takich monitorach w niższej rozdzielczości niż natywna ;).

P.S ja wręcz inaczej to odczuwam :P, idąc tą drogą to lcd się nie nadają do gier :D

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj opcji szukaj, a dowiesz się jak wyglądają gry na takich monitorach w niższej rozdzielczości niż natywna ;).

P.S ja wręcz inaczej to odczuwam :P, idąc tą drogą to lcd się nie nadają do gier :D

Nie ma to jak konkretna odpowiedź na konkretne pytanie... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zmiany monitorka z wysłużonej 17tki na coś większegoL tzn 20 albo 22 cale. Mam jednak takie pytanko: ponieważ kompa używam głównie do gier to przypuścmy że kupię 22 cale, co bedzie jak gra nie obsługuje takie rozdzielczości? Tzn przytnie wszystko ? Boje się ze np: World of Warcarft nie będzie obsługiwał takiej rozdzielczosci (jeszcze nie sprawdzałem) i po prostu rozciągnie mi wszystko i będzie to wyglądało beznadziejnie. Za to 20" monitor nie było by tego problemu chyba, aczkolwiek chciałbym spróbowac w końcu panoramy.

może ktoś polecić dobre 20tki i 22ki?

P.S

Własnie doczytałem ze sporo osób uważa iż panoramy sie do gier nie nadają, zwlaszcza do tych szybszych typu Counter-Strike czy Quake, czy to prawda?

Sam mam 22'' i np. w counter-strike (800x600) gra mi się dobrze, jednak monitor ma skalowanie (nie rozciąga całości tylko po bokach mam czarne pasy które w ogóle mi nie przeszkadzają). Co do rozdzielczości w grach - sam musisz sprawdzić, czy taka jest dostępna. Osobiście granie w CoD4 w 1680x1050 @ 22'' jest dość ciekawym doświadczeniem :-) Tak samo symulatory wyścigów dość przyjemnie wyglądają na panoramie, bądź też najnowszy PES (potrzebny fix do takich rozdzielczości). Nie wiem czemu ktoś miałby mówić, że panoramy do grania się nie nadają.

ps. pamiętaj, że w tej 17 pewnie natywną masz 1280x1024 (1310720px) a w panoramie 22'' 1680x1050 (1764000px czyli ponad 45k wiecej niż na 17'') które sprzęt musi wygenerować, więc żebyś się później nie zdziwił, że coś haczy :)

Edytowane przez nappy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to czy komp pociągnie tyle pixeli to sie akurat nie martwie :]

Co mnie zastanawia to właśnie co sie dzieje z grami które nie będą obsługiwały natywnej roździelczości i jak moje oczy zareagują na taki wielki monitor, bo przesiadka z 17" na 22" to jednak jest spory skok, a odstep od monitora w moim przypadku wynosi około 1metra. Dlatego sie zastanawiam czy nie lepiej wziąc 20" i nie martwić się o skalowanie itd, ale z drugiej strony korci mnie ta panorama, bo więcej w grach widać itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku nienatywnej rozdzielczosci obraz bedzie skalowany. Widzialem obraz skalowany na modelach lcd z przed paru lat (2-3) - wygladalo to tragicznie. Co do nowych, szczegolnie 22 calowek to nie wiem jak sprawa wyglada. I niestety nikomu na forum nie chce sie zrobic paru fotek, ktore by ta kwestie raz na zawsze zakonczyly, co by nie powodowalu setek niepotrzbnych postow w tym temacie. A wystarczy zrobic przypiety watek z "dobra" galeria zdjec skalowanego obrazu i w trybie 4:3 - chyba jedne z najczestrzycj pytan z tego co widze :) Co do wielkosci 22" to bedzie on na wysokosc max 5cm wiekszy od Twojej 17, tylko znacznie szerszy. Z 1m nie ogarniesz ze szczegolami takiego oszaru ekranu, dlatego tez imo taka matryca nie nadaje sie za bardzo do sieciowych fpp i strategii. 20' panorama bedzie na wysokosc jak Twoja 17.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przypadkiem 20" i 22" panoramy nie maja takiej samej rozdziałki tzn 1680x1050?? Jeżeli tak to bież ten który będzie ci bardziej wielkością odpowiadać bo różnicy dla obciążenia sprzętu raczej będą takie same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi