bub Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) witam, jestem nowy na forum i mam kilka pytan do tych z troche dluzszym stazem... :) plyta glowna: gigabyte EP35C-DS3R rev 2.1 procesor: e8200 2.66ghz (chlodzenie box) ram: 2gb ocz platinum 800mhz cl4 rev 2.0 zasilacz: corsair 450w temperatury jakie uzyskuje bez podkrecania (IDLE) to: Płyta główna 48 °C (118 °F) Procesor 29 °C (84 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 49 °C (120 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 49 °C (120 °F) Procesor graficzny 55 °C (131 °F) Pamięć procesora graficznego 46 °C (115 °F) Otoczenie procesora graficznego 45 °C (113 °F) WDC WD2500AAKS-00VSA0 38 °C (100 °F) [temperatury te sa mierzone everestem ultimate i nie odbiegaja zbytnio od tych mierzonych CoreTemp czy SpeedFan] w stresie rdzenie procesora dochodza nawet do 67°C a procesor 56°C. natomiast plyta glowna dziala w granicach 50-54°C w stresie. podkrecilem procesor do 3.2ghz (fsb400), przy napieciu vcore 1,268V. sprawdzalem stalibnosc orthosem przez godzine i wszystko ok poza temperaturami, kiedy to temperatura plyty glownej siegala az 57-59°C (najnowszy bios F3b) moje pytania: 1. jaka jest bezpieczna temperatura dla tej plyty w stresie? czy ta ktora uzyskuje po podkreceniu jest bezpieczna i nie powinnem sie obawiac ze pojdzie z dymem? 2. czy czujniki tego procesora nie sa uszkodzone bo z tego co czytalem w tej serii trafiaja sie sztuki z uszkodzonymi czujnikami i stad takie wysokie temperatury? czy tez moze pasta zostala nieprawidlowo nalozona? 3. czy zalecane jest zamontowanie jakiegos dodatkowego chlodzenia przy tak niskim oc jak 3.2ghz ? pozdrawiam wszystkich [edit] teraz dopiero zauwazylem ze w zlym dziale umiescilem ten topic. jakby moderator mogl go przeniesc do dzialu Podstawowe Zagadnienia bylbym wdzieczny :) Edytowane 6 Marca 2008 przez bub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 1. Lepiej żeby nie przekraczać tego 60*C w stressie na płycie głównej, im mniej tym lepiej, a po co katować chipset nie potrzebnie, na dobrą sprawę możesz zmienić pastę pod radiatorem oraz zapewnić dobry przepływ powietrza w obudowie. 2. Nie wiem po co aż takie napięcie dawałeś na 3,2ghz :wink: Staraj się je zmniejszyć najbardziej jak to możliwe. Powinien nawet na default tyle zrobić ;] 3. Nie, jeśli temperatury są OK. A u ciebie jak na to taktowanie są nieco wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) No temperatura chipsetu jest trochę wysoka, u mnie w stresie nie osiąga takiej jak u Ciebie w IDLE, dodaj parę wentylatorów do obudowy nawet na 5V i powinno być lepiej. I faktycznie sprawdź niższe napięcie bo jak procek będzie działał na niższym równie stabilnie to będzie się mniej grzał. @Fredek, z tymi napięciami różnie bywa. Mój E8200 teoretycznie też powinien osiągnąć 3,6Ghz bez podnoszenia napięcia ale tak nie jest, przy napięciu 1,325 po odpaleniu Orthosa po 2 minutach mam błąd a na 1,35 działa stabilnie przez cały czas. Możliwe, że trafił mi się egzemplarz słabo kręcący się ale mnie 3,6 wystarcza. Edytowane 9 Marca 2008 przez panfranek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bub Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 ok, dzieki panowie. postaram sie zakupic jakies dodatkowane chlodzenia a nawet myslalem o wymienie tej plyty na ep35-ds4, ktora ma lepsze chlodzenie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...