Skocz do zawartości
JaQs

Dlaczego Musze Tak Nisko Zjezdzac Z Ht?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3600+ Bris i MSI K9N Neo-F i zeby uzyskac jakies sensowne O/C musze zjechac z mnoznikiem HT do x1. Poszedl mi na max 300 HTT (bo tylko tyle obsluguje plyta), ale stabilnie bylo nma 290 bo moje "swietne" pamieci nie dawaly rady (GoodRAM 800MHz CL6 na Elpidach ktore sa niestabilne na 5-5-5-15... :/ ). Jak podniose HT do x2 to komp nie wstaje. Dlaczego tak nisko musze zjezdzac z HT linkiem?

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze jakims sposobem podbijajac napiecie na chipsecie daloby sie osiagnac wyzszy mnoznik? Tylko, ze w mojej plycie chipset i tak robi w stresie ok 100* wiec po podbicu napiecia mogloby byc nie ciekawie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez niedawno to znalazlem. Tak wiec HT mozna sobie obnizac i podnosic bez zadnych konsekwencji zwiazanych z wydajnoscia? Jesli tak to po co sa rozne mnozniki skoro mozna ustawic raz - na sztywno, a i tak nie ma to jakiegos znaczenia dla uzytkownika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy rozwiązanie wam się spodoba, ale spróbujcie podkręcić kompa z poziomu windowsa a nie biosu np clockgen-em. Przy HTx1 zauważyłem przycięcia w BF2 i spadek coś ok 500 punktów w 3dmark2003 a komp robi jakieś 15000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawilem sie clockgenem no i osiagnalem przyrost 200 3Dmarkow w 3Dmark03 na HT x3. Z biosu ustawilem HT x3, HTT 230, potem z windy dojechalem na 295. Byloby wiecej, ale pamieci mnie ograniczaja. W benchach w everescie nie zauwazylem zadnej zmiany.

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi