badgerman Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) Na początek przedstawię bohaterów na rysunkach: komputery: - Laptop1 - HP 6715b - WinXP - Laptop2 - Toshiba Satellite 210 - Vista Home Premium - Stacja (jak to stacja) - Drukarka sieciowa HP LaserJet 4+ Routery - sekcja A - Zyxel ZyAIR B-2000 podłączony do punktu AP Planet // załączone na ustawieniach fabrycznych - bez port fowardingu etc (zmieniono jedynie MAC) - sekcja B - Comtrend CT-633 podłączony do internetu NETII // // załączony na ustawieniach fabrycznych - bez port fowardingu etc (jedynie dopisane login i pass) Teraz na czym polega mój problem: zmieniam operatora jednak mam możliwość przejścia gładkiego (tj płacę jeden miesiąc obu operatorom). O ile na połączeniu A wszystko wszędzie działa, to na połączeniu B występuje na laptopie z Vistą (tylko i wyłącznie na nim) dziwny problem: mianowicie strony WWW chodzą normalnie, ale nie działa komunikator (sprawdzane 3 : GG, Tlen i AQQ), nie chce nawet się zaktualizować antywirus... Co może być przyczyną ? Sprawdzałem już takie rzeczy jak firewall (jest teraz Vistowska zapora systemu - programy są w niej dodane, sprawdzałem też przy wyłączonej zaporze) i lokalizacje (ustawione na prywatne w obu przypadkach). Pikanterii dodaje fakt że w tym samym czasie na laptopie 1 w Windą XP wszystko gra i buczy (jest WWW , AQQ i antywirus bez oporu się aktualizuje). Naturalnie testy wykonałem w opcjach że włączone są oba laptopy, jak i w takiej że tego z XP wyłączyłem a zostawiłem w sieci tylko tego z Vistą. jakieś pomysły ? Może coś trzeba w tym Comtrendzie dodatkowo włączyć ? Edytowane 8 Marca 2008 przez badgerman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...