papa1985 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Witam. Mam drobrny problem, poniewaz kiedy ustawie timingi w biosie na takie jakie maja moje pamieci 4-4-4-12 i podniose FSB obojetnie ile, to zwiesza mi sie juz przy starcie, odrazu bios (musze resetowac) natomiast kiedy zostawie na auto tzn by spd to wszystko chodzi dobrze i fsb podnosze procka se krece do 3,6 i wszystko chodzi dobrze. Z tym ze slyszalem ze jezeli podczas OC sie nie ustawi timingow w biosie to moga wystepowac pozniej problemy w systemie, zwisy itp. czy to prawda? czy naprawde koniecznie trzeba ustawic timingi pamieci w biosie przy OC procesora?? dodam ze przy podkrecaniu procka zmniejszam dzielnik pamieci tak ze sam Ram chodzi ze standardowa czestotliwoscia, poniewaz te Geil Black Dragon okazaly sie niewypalem i (niemaja radiatorow i sie grzeja, boje sie ze jezeli nie zmniejsze dzielnika to je spale) pamieci mam takie (identyczne) : http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47490/ aha... a bez podnoszenia FSB timingi moga byc ustawione w biosie i chodzi wszystko OK bez problemowo. P.S. Przepraszam za brak Polskich znakow ale mam Viste (ANG) Wybaczcie widze ze link niedziala wiec opis pamieci zamieszcze ponizej: producent GeiL rodzaj pamięci DDR2 DIMM standard DDR2-800 (PC2-6400) pojemność pamięci 1 024 MB (w komplecie 4 sztuki, razem 4 GB) ilość kontaktów [pin] 240 szt. częstotliwość pracy 800 MHz przepustowość 6 400 MB/s timingi 4-4-4-12 napięcie 1,9 - 2,5 V radiator tak obsługa ECC nie rejestrowane nie low-profile nie markowe [major] tak dodatkowe informacje pudełko zabezpieczające złocone styki specjalna grafika Black Dragon Edytowane 10 Marca 2008 przez papa1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkeldzekson Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 sprobuj ustawic timingi 5-5-5-15 i napiecie przynajmniej z 2.3V. Na takich timingach powinno wstac tak mysle do 900mhz, chyba ze jak trafiles na jakies straszne padaki to minimalnie mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Zmieniłeś napięcie dla pamieci? Standardowo płyta ustawia chyba 1.8v i to może być powód zwisów. Daj ~2.1v i ustaw timinigi jak podałeś. W razie niestabilności zwiekszaj, ale raczej staraj sie nie przekraczać max tego, co napisane na naklejce kośći - wnioskuje z twojego opisu, że to 2.5v - to już dużo. Inna kwestia, to wersja BIOS. Abit wydał zwalony Bios 1.3, który zawsze ustawiał napięcie dla Ramu 1.8v niezależnie od ustawień. Jak już wgrywasz Bios, to zapodaj najnowszy 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa1985 Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Witam. napiecie w aktualnej chwili mam ustawione na 2.0V bo tak jest napisane na nakljece od pamieci. wsumie moge was posluchac i zwiekszyc napiecie. ale czy zwiekszenie napiecia niespowoduje wiekszego grzania sie pamieci?? bo te pamieci nie maja radiatorow i z tego co wiem i tak sie dosc ostro grzeja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkeldzekson Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 No ale jesli producent pisze: napięcie 1,9 - 2,5 V, to chyba mozna tyle dac nie :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 zależy od rewizji, niektóre nie wstaną na 2.3v :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkeldzekson Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 No tez prawda, moje patrioty nie chcą juz wstac na 2.4V :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 daj sobie 2.2/2.3 na memki i 1.41 na mch i sie baw :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) u mnie (Abit KN9) Black Dragony w wersji 2x1GB goniły na 2.1V przy 800 4-4-4-12 przez długi czas (~ sprzedane) ale tylko na pierwszych dwóch slotach Edytowane 15 Marca 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...