Skocz do zawartości
Vercedes

Instalacja Xp Przy Viście Na Drugiej Partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam dysk Samsung 250GB na SATA podzielony na dwie partycje - po 200 i 40 giga.

Na partycji 200GB mam zainstalowaną Vistę HP, natomiast na drugą chciałbym wbić XP Home.

Słyszałem że po instalacji XP komputer nie będzie widział tej partycji z vista i będzie się automatycznie bootował z XP.

Jak zrobić tak, abym przy starcie mógł wybrać czy chcę odpalić XP czy Vistę. Na razie mam tylko vistę, a drugą partycję pustą.

A co do samego dysku - Vista widzi go jako dysk SCSI, a nie jako dysk SATA... Podobno jest taka opcja w BIOSie która sprawia żeby wszystkie dyski na SATA były widoczne jako SCSI/PATA (do instalacji starszych systemow), ale się nie dogrzebałem :P

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Vercedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzial partycji masz tragiczny :|

proponowal bym backup danych i podzial na nowo.

ewentualnie jezeli masz dosc duzo wolnego miejsca, to aplikacja do zarzadzania dyskami (wbudowana w viste) potrafi przesuwac rozmiar partycji bez straty danych.

lub skorzystac z innych aplikacji potrafiacych zmieniac rozmiar partycji (np. gparted)

co do zmiany opcji w biosie to nie zalecam sie tym bawic przy juz zainstalowanym systemie ;]

zebys mial bootloadera z wyborem systemu vista/xp, to kolejnosc instalowania systemow powinna wygladac tak:

1. XP

2. Vista

gdybys teraz zainstalowal xp, to nadpisze on loadera visty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi