Vercedes Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Witam. mam dysk Samsung 250GB na SATA podzielony na dwie partycje - po 200 i 40 giga. Na partycji 200GB mam zainstalowaną Vistę HP, natomiast na drugą chciałbym wbić XP Home. Słyszałem że po instalacji XP komputer nie będzie widział tej partycji z vista i będzie się automatycznie bootował z XP. Jak zrobić tak, abym przy starcie mógł wybrać czy chcę odpalić XP czy Vistę. Na razie mam tylko vistę, a drugą partycję pustą. A co do samego dysku - Vista widzi go jako dysk SCSI, a nie jako dysk SATA... Podobno jest taka opcja w BIOSie która sprawia żeby wszystkie dyski na SATA były widoczne jako SCSI/PATA (do instalacji starszych systemow), ale się nie dogrzebałem :P Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :) Edytowane 11 Marca 2008 przez Vercedes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 podzial partycji masz tragiczny :| proponowal bym backup danych i podzial na nowo. ewentualnie jezeli masz dosc duzo wolnego miejsca, to aplikacja do zarzadzania dyskami (wbudowana w viste) potrafi przesuwac rozmiar partycji bez straty danych. lub skorzystac z innych aplikacji potrafiacych zmieniac rozmiar partycji (np. gparted) co do zmiany opcji w biosie to nie zalecam sie tym bawic przy juz zainstalowanym systemie ;] zebys mial bootloadera z wyborem systemu vista/xp, to kolejnosc instalowania systemow powinna wygladac tak: 1. XP 2. Vista gdybys teraz zainstalowal xp, to nadpisze on loadera visty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...