don Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Witam, Ostatnio zabrałem się za wymianę obudowy na coś z lepszym chłodzeniem, zdecydowałem się na Fever Shinobi. Wszystko (piny) podpiąłem chyba dobrze - działa cały LCD i wyjścia (USB i dźwięk z prawej strony obudowy). Pozostał mi jedynie problem ze wskaźnikiem HDD LED. Z obudowy wydostają się dwa tak samo nazwane kable ale z Manuala płyty głównej wynika, że mogę podłączyć tylko jeden (IDE LED(?)) Jeden z tych pinów odpowiada za ikonę HDD na wyświetlaczu LCD, a drugi za diodę na obudowie (tak mi się wydaje). Proszę o pomoc z podłączeniem obu pinów do płyty (Asus P5VDC-X). Pozdrawiam, don. Edytowane 15 Marca 2008 przez don Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) IDE-Led ma biegunowość "+" i "-", więc wydaje Ci się źle ;-) ale nie ma co panikować, nie wiem jaka jest konstrukcja obudowy (bo to też z jej dokumentacji winno wynikać który kabel gdzie wetknąć) ale coś mi sie wydaje (na chłopski rozum) że jak podłaczysz jeden kabel to będziesz miał kontrolkę na panelu LCD a jak drugi to kontrolkę HDD typu "mrugająca lampka" koło kontrolki zasilania, więc wychodzi na to że albo tak albo tak, jak sobie wepniesz tak bedzie świecić, chyba że na płycie jest gdzieś dodatkowe gniazdko sygnalizacji HDD (w co wątpię) to wtedy możnaby podpiąć oba kabelki, lub bawić się w jakieś przeróbki typu zlutowanie obu kompletów kabelków w jeden wtyk i wpięcia do jednego pinu, ale może być tak, że w Twojej obudowie działa tylko jeden zestaw kabelków (ten od wyświetlacza) a drugi zestaw jest niejako w "gratisie" jako kabelki do opcjonalnego podłączenia przy innej konstrukcji obudowy Z tego co widzę na fotkach obudowy to ona nie ma żadnej kontrolki typu "świecąca dioda" i wszystko jest wyświetlane na panelu LCD, więc chciał nie chciał podłączyć musisz tylko jeden z dwóch kabelków sygnalizacji HDD (ten od LCD) Edytowane 16 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Piny od HDD są połączone tzn. + i - są połączone w jeden podwójny pin (dwa piny) i mam takie dwa kable. Na obudowie powyżej wyświetlacza znajdują się dwie diody, jedna od zasilania i jedna od HDD. Widać to na tym zdjęciu: Dziwi mnie fakt, że dioda od zasilania na obudowie i wyświetlaczu działa bez problemowo (obie na raz). Postaram się jeszcze pokombinować z tymi pinami. Dzięki za pomoc, w razie jakiś sugestii ciągle jestem otwarty :) Mam jeszcze pytanie - czy orientujesz się do czego służą niepodpisane wejścia na panelu z pinami? Pozdrawiam, don. Edytowane 16 Marca 2008 przez don Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Sprecyzuj o jaki panel się rozchodzi, bo jeśli o panel LCD to mogą być do podpięcia dodatkowych wentylatorów, albo czujników temperatur... chyba jakiś opis razem z obudową dali i może tam coś sie da wywnioskować. A tak a propos tych dodatkowych gniazdek pin to być może jeden kabelek od kontrolki HDD jest podpinany właśnie pod panel a drugi pod płytę główną, pewne jest, że jeden kabelek wpinasz w płyte główną a co do drugiego póki co mamy zagadkę :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Przepraszam, w domyśle miałem panel z pinami na płycie głównej (ten, do którego zamieściłem schemat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Najprawdopodobniej są to wolne piny (z niczym nie skojarzone), wykorzystywane ewentualnie w innych modelach płyt głównych. A sprawdziłeś czy nie masz przy panelu LCD jakiegoś wyjścia które by pasowało do podpięcią tego drugiego kabelka sygnalizacji HDD? Szukałem w sieci jakiegoś obrazka z instrukcją montażu tego Twojego ustrojstwa ale nic nie znalazłem :? Edytowane 17 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Niestety nie ma dodatkowego połączenie przy panelu LCD. Na razie nie jest to nic, co mogło by mnie w jakiś sposób denerwować, pozostanę przy wyborze jednego z dwóch wskaźników i będę tak sobie funkcjonował. Może w późniejszym czasie poproszę jakiegoś specjalistę o połączenie w jedne wejście tych dwóch kabelków. Tobie serdecznie dziękuje za pomoc i poświęcony mnie czas. Pozdrawiam, don. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...