Skocz do zawartości
Bolek_Lodz

Problem Z Przechwytywaniem Strumienia Audio Z Karty Dźwiękowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może tutaj uda mi się znaleźć fachową pomoc.

Otóż zachciało mi się nagrać muzykę z radia internetowego (korzystałem z programów przechwytujących: "FREE SOUND RECORDER", "AUDACITY", "NERO WAVEEDITOR") i niestety nie udało się :cry: . Karta dźwiękowa to zintegrowany na MSI P35 Neo2-FIR Realtek ALC888/S/T @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller (sterownik ver: R1.88 - najnowszy). Otóż kiedyś na innej karcie dźwiękowej (na starym komputerze) ów nagrywanie odbywało się bezproblemowo wystarczyło wybrać w ustawieniach karty (poprzez postawienie ptaszka) odpowiednie źródło nagrywania i szło, natomiast w tej karcie nie ma wyboru źródła nagrywania :mur: (przechwytuje tylko mikrofon). Póki co samemu nic nie wskórałem i jedynym rozwiązaniem jakie przyłazi mi do głowy to połączenie za pomocą kabelka jack-jack wyjścia liniowego z wejściem mikrofonowym, ale rozwiązanie to wydaje się być dość "upierdliwe" mając wszystkie wyjścia audio na tylnym panelu.

Zatem czy jest rada by odblokować odpowiednie ustawienia w tej karcie?

Dziękuję z góry za ewentualną pomoc i pozdrawiam Forumowiczów

Z tym problemem sobie poradziłem ale wystąpił drugi :? otóż zapisany plik (mp3) stworzony z przechwycenia strumienia audio, odtwarzany jest jako trzaski, charczenia i "prykania" :mur:

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia się rozbija o odpowiednie ustawienie ptaszków (krzyżyków) w ustawieniach audio czy to windowsowych czy od karty dźwiękowej. I tak dla przykładu jeśli dźwięk ma być nagrywany bezpośrednio z komputera to w mikserze dla nagrywania "krzyżykujemy" wszystko prócz [MIKS STEREO] i jednocześnie w odtwarzaniu "zakrzyżykowywujemy" wszystkie pola prócz [WAVE] i [sYNTEZATOR SW] przy założeniu, że ma się standardowy układ dla 2 głosników (przy innym układzie trzeba ewentualnie potestować czy gdzieś czegoś nie zaznaczyć) Należy też nie zapominać o ustawieniu w windowsie urządzeń odtwarzających i nagrywajacych dla swojej karty dźwiękowej bo np mając webkamerkę z mikrofonem w ustawieniach nagrywania może być wybrane urzadzenie 'mikrofon kamerki". Nie wiem czy pomogłem ale starałem się :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi