Jabolewski Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Otóż kupiłem obudowę i mam 3 wiatraki plus w zasilaczu i temperatura podskoczyła o parę stopni, temp. CPU mam wlot zimnego powietrza tubę na cpu czy nie lepej wymieniać ją na wiatrak 8cm?? O taka obudowka http://www.apevia.com/product.php?pid=152 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Zdejmij najpierw chłodzenie cpu, wyczyść starą pastę, przesmaruj odpowiednio nową i załóż chłodzenie z powrotem. Przy tych twocih manewrach mogłeś poruszyć radiator na cpu i już tak dobrze nie odbiera ciepła. Sprawdź też pauchem czy radiator jest zeczywiście tak ciepły jak to wynika z odczytów. Przy złym przewodzeniu ciepła cpu>radiator mamy wysoką tem na cpu a radiator jest chłodny. Edytowane 21 Marca 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Tuba nie jest wlotem a wylotem dla ciepłego powietrza, wydmuchiwanego bezpośrednio na zewnątrz przez wentylator nad procesorem, by się nie gromadziło (to ciepłe powietrze) w budzie :-) Myślę, że te wiatraki, które masz zamontowane to aż nadto :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 ale czuje ze to zasysa bo to bezposredio wchodzi na cpu , nie mam duzo wiatraków w przodu 8cm z góry 8 cm od zasilacza 12cm i z tylu 12 cm TO trzeba paste przesmarować 5 raz juz ;p chyba coś tam zostało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Tuba nie jest wlotem a wylotem dla ciepłego powietrza, wydmuchiwanego bezpośrednio na zewnątrz przez wentylator nad procesorem, by się nie gromadziło (...) Łooo panie a weź rozkręć kompa sobie, bo akurat wentyle na radiatorach od proca dmuchają a nie zasysają powietrze z nich :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Przy tylu wiatrakach to ta cyrkulacja w budzie może już rządzić się innymi prawami niż powinna :lol2: generalnie liczbę wiatraków trza dobierać do temperatury i taki zestaw standardowy to 2 dodatkowe wentylatory jeden na przód obudowy zasysający chłodne powietrze a drugi z tyłu obudowy wyrzucający ciepłe (najlepiej w układzie po przekątnej), wentylator zasilacza robi dodatkowo swoje a wentylator procka chłodzi procek i jeśli jest tuba to wydmuciach!e od razu powietrze przez tubę na zewnątrz. Jeśli zaś wiatraki zasysające będą za silne to przez tubę będzie się ssało powietrze co bezpośrednio prockowi nie pomoże bowiem wiatrak na procku jest "wydmuciach!ący" więc nie zassa zimnego powietrza na radiator, ale pośrednio i tak się obniży temperaturę bowiem bedzie się dostawało więcej niby chłodniejszego powietrza z zewnątrz, które będzie chłodzić całość. A co do pasty to trzeba uważać by nie przesadzić, wystarczy pstryknąć dawkę wielkości dużego ziarenka ryżu i rozsmarować to po procku lub radiatorze i styka B-) Łooo panie a weź rozkręć kompa sobie, bo akurat wentyle na radiatorach od proca dmuchają a nie zasysają powietrze z nich :lol: :lol: :lol:Mój wydmuciach!e :lol: ale pewnikiem konstrukcji i rodzajów chłodzeń to tyle co u ruskich armat :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) :unsure: Teraz już nie wiem całe życie(odkąd mam c2d) byłem przekonany że wiatrak dmucha w radiator zaintrygowałeś mnie tym aż muszę się przekonać B-) Pamiętam mój celeron D chyba wyrzucał powietrze Już wiem gdzie jest pies pogrzebany ustawilem napiecie 1.4 ale gafa ;) Edytowane 21 Marca 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Z tego co poczytałem to ten na procku zasysa (w większości przypadków). Widocznie ja mam jakis udziwniony wentylator :lol: zresztą to tak się wydaje bez większego znaczenia czy radiator będzie chłodzony nawiewem czy "odwiewem", skutek będzie podobny. Więc jeśli przez tubę Ci ssa to jest to dobry znak-sygnał, ważne by tempertury były odpowiednie i hałas nie za wielki a czy to ssa czy wydmuciach!e to w sumie bez różnicy. Ale znalazłem otóż takie cuś [kliknij] i wychodziłoby, że odprowadzanie temperatury z procka czyli wydmuch to już standard. Ale nie ma o co kruszyć kopii kto ma rację ważne by było chłodno B-) :lol: Edytowane 21 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 :unsure: Teraz już nie wiem całe życie(odkąd mam c2d) byłem przekonany że wiatrak dmucha w radiator zaintrygowałeś mnie tym aż muszę się przekonać B-) Pamiętam mój celeron D chyba wyrzucał powietrze Już wiem gdzie jest pies pogrzebany ustawilem napiecie 1.4 ale gafa ;) istnieje chyba kilka zaledwie egzotycznych konstrukcji coolerow ktore, jakby to rzec wyciagaja powietrze, na ogol sa to konstrukcje dwu-wiatrakowe gdzie jeden dmucha do radiatora, drugi wspomagajacy wyciaga rozgrzane powietrze. W tubie jezeli zamontujesz cooler "napisami-czyli przodem" na zewnatrz obudowy to bedzie DMUCHAL do obudowy i tak tez wszystkie sa montowane farbrycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Temperatura w obudowie 29 stopni zniżyłem napięcie na 1.38 i spadło o 2 stopnie temp. CPU czas rozkręcić go do 3ghz W tubie jezeli zamontujesz cooler "napisami-czyli przodem" otóż mam napisy z 2 stron ;p Edytowane 21 Marca 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Polecam: czytaj i czytaj2. Wentylatory zgodne z Air Duct mają odwrócony sposób przepływu powietrza (wydmuciach!ą od radiatora) B-) :rolleyes: , więc jeżeli ktos ma wentylator na procku "odciągający" powietrze to ważne by w tubie nie zamontował sobie wentylatora zasysającego bo wyjdzie kaszana. Edytowane 21 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Bolek_Lodz sprawdź sobie jakie różnice w temp są pomiędzy dmuchaniem a ssaniem :wink: Już nie mówiąc o różnicach w ilości tłoczonego przez wentylator powietrza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Na zdrowy rozsądek (tudzież prawa fizyki) winno być (jest) tak jak piszesz i już się do "błedu" przyznalem... Edytowane 22 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Bolek, niby wiesz, a jednak nie wiesz. Przez otwór w bocznej ściance powietrze ma być zasysane. Jak sobie wyobrażasz współpracę wiatraków : boczny wydmuciach!ący i na procku - dmuchający na mobo? Jeżeli będą one połączone tubą, to będzie to najbardziej idiotyczna konfiguracja jaką kiedykolwiek widziałem. Wiatraki mają WSPÓŁPRACOWAĆ, a nie WALCZYĆ o to, który jest silniejszy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) no to też napisalem że jak jest wiatrak odsysający od radiatora (ten zamontowany na chłodzeniu procesora) to w tubie ma być też odsysający a jak jest tak jak w większości przypadków nadmuciach!ący na rdiator to i w tubie winien być zasysający powietrze z zewnątrz... może nie sciśle wypowiedzialem swe myśli poprzednio Edytowane 22 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Nie śmiać się z moje dzieła ;) Chodzi głównie o to. Tak mam zamontowane wiatraki i w budzie jest IMO dobra cyrkulacją powietrza. Chociaż mogę się mylić ,bo to moja pierwsza zabawa z wiatraczkami w budzie. Sugestie mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Bolo, dobrze prawisz. Natomiast wg schematu Devila jest ma odwrót... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Oto stara konstrukcja i około 67-8 stopni w stresie cpu e4500 na 3,025 ghz standard cooler i czasem otwarta obudowa http://img111.imageshack.us/my.php?image=satrejajkock3.png Nowa obudowa 3,01 i 72 stopni w stresie http://img145.imageshack.us/my.php?image=jajoba0.png A czy możliwe jest że wcześniej gorące powietrze wysysał od razu zasilacz bezpośrednio umieszczony nad cpu teraz lekko po skosie?? Edytowane 22 Marca 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Witam Ja mam pytanie apropos wiatraków, a bardziej "1 wiatraka": Ostatnio zaopatrzyłem się w wentylator "Thermaltake iFlash Mini" http://www.4max.pl/default.asp?g=185&g...mp;produkt=2912 W opisie napisane jest, że: - Napięcie startowe: 9 V / 10 V Max O co tutaj chodzi z tym napięciem startowym??? Posiadam przejściówkę Molex na podłączenie czterech wentylatorów (pentagram multiconnector) i są na niej napięcia 2x 5V & 2x 12V. Czy stanie się coś jak podepnę pod 5V albo 12V ten wiatrak? Proszę o pomoc, z góry dziękuję Edytowane 25 Marca 2008 przez januszn64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 masz tu linka zapytasj sie producenta http://www.thermaltake.com/support/TechSup.../tech_index.asp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Se tak dumam i taka jest moja koncepcja że wentylator ten działa na 12V z czego 2V odchodzi na świecidełka a pozostałe 10V (te startowe) jest przeznaczone na śmigło ... ale to ino taka moja wesoła i chyba dośc durnowata koncepcja :rolleyes: natomiast, co bardziej mi podpowiada mój techniczny zmysł że zakres regulacji obrotów zachodzi w przedziale napięć 9-12V (najpowszechniejszy sposób regulacji obrotów to poprzez zmiany napięcia), czyli najprościej rzecz ujmując minimalne obroty uzyskuje się na napięciu startowym 9V (poniżej tej wartości wiatrak staje) a maksymalne na 12V i jeśli podłączysz go pod molexa to będzie zasilany 12V i będzie chodził na max obrotach a jeśli podłączysz przez regulator obrotów to będziesz mógł regulować obroty pokrętłem ale tylko w przedziale 9-12V co powiedzmy przykładowo dałoby przedział 2000-3000 obrotów, a jakby zasilanie startowe było mniejsze to ten przedział regulacji automatycznie się zwiększa :D Edytowane 28 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...