Skocz do zawartości
Gość -Dejf-

Front Panel Do Sb Live! 5.1 Digital 0220, Audigy I X-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dawna zastanawiałem się czy mojego SB Live 5.1 Digital SB 0220, można podłączyć do przedniego panelu audio. Niestety szukając po forach internetowych nie znalazłem rozwiązania. Jednak ostatnio przeglądając allegro, znalazłem kabelek, dzięki któremu można podłączyć karty Creative z białym 10-pinowym złączem do przedniego panelu audio. Sprzedawca jednak nie chciał mi zdradzić schematu, więc rozpoczęły się poszukiwania na google. Znalazłem upragniony schemat: http://audigy2zshowto.blogspot.com/.

Samo wykonanie takiego kabelka nie jest kłopotliwe, najtrudniej jednak znaleźć odpowiednią wtyczkę do tego magicznego białego gniazdka. Mieszkam w Warszawie, dlatego postanowiłem wyruszyć na poszukiwania na giełdę elektroniczną. Jednak nie znalazłem wtyczki tego typu, ale udało się dostać wtyczkę podobną, pasującą do tego gniazda (wtyczka podobna do tych, którymi podłączamy przyciski reset, power i diody obudowy do płyty głównej, lecz posiada 10 pinów).

Kabelek ten można podłączyć do produktów Creative, które posiadają 10-pinowe białe gniazdo, mogą to być karty Audigy, X-Fi jak i stary SB Live 5.1 Digital SB0220.

Wykonałem taki kabelek, części kosztowały ok 5zł, jednak napotkałem pewien problem. Otóż gdy podłączyłem przy pomocy tego kabelka przedni panel obudowy zgodny z AC3 i do tego panelu nie były podpięte słuchawki, dźwięk nie wydobywał się również z głośników podłączonych do zielonego gniazda na samej karcie. Dopiero jak podłączyłem słuchawki do przedniego panelu, dźwięk zaczął się wydobywać ze słuchawek i głośników równocześnie. W kartach Audigy podobno można w ustawieniach wyłączyć opcję automatycznego wyciszania głośników, gdy panel jest podłączony. Niestety w przypadku sterowników do Live'a nie ma takie opcji. Jednak nic straconego, wystarczy odłączyć pin 3 i 5 widoczne na schemacie, które są odpowiedzialne właśnie za wyciszanie głośników gdy podłączamy z przodu słuchawki. Ostatecznie głośniki pracują ciągle, gdy podpinamy z przodu słuchawki dźwięk wydobywa się z głośników i słuchawek. Wystarczy wyciszyć ręcznie głośniki i wszystko jest ok. Mimo wszystko i tak wygodniej jest podłączyć słuchawki z przodu i ręcznie wyciszyć głośniki, niż nurkować pod biurko, odłączać głośniki i podłączać słuchawki :). Być może gdybym podłączył panel zgodny z HD a nie AC3 tego problemu by nie było. Niestety nie posiadam panelu zgodnego z HD, więc nie sprawdzę.

Mam nadzieję że komuś pomogę tym tematem, wiem ile się sam na ten temat naszukałem.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :D.

Edytowane przez -Dejf-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi