Skocz do zawartości
konrado5

Zawieszanie Się

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę główną ASUS A7V600-X, procesor Athlon XP 2500+@3200+, kartę

graficzną ASUS z układem Nvidia Geforce 7600gs, 1 GB Ram (jedna kość to

Goodram CL3, druga to Kingston CL2.5), kartę dźwiękową Creative SoundBlaster

Audigy SE. Problem polega na tym, że zdarza się (zwłaszcza w grach z serii

Need for Speed), że nagle jakiś program zakończy pracę i wyskoczy błąd

"Program wykonał nieprawidłową operację" czy "Wystąpił problem z tą

aplikacją". Nie pamiętam dokładnie jak brzmi ten komunikat, ale w każdym

razie jest to błąd programu i się zamyka. Jak powiedziałem najczęściej

dzieje się to w grach z serii Need for Speed. Nie wiem co może być

przyczyną. Pamięci raczej nie, bo Memtest żadnych błędów nie pokazuje.

Podejrzewam, że to coś związanego z kartą dźwiękową, bo zauważyłem, że te

błędy występują wtedy, gdy przy odtwarzaniu dźwięku komputer coś próbuje

odczytać z dysku twardego. Na przykład nieraz w czasie używania Winampa

Winamp albo Firefox się zamyka z komunikatem błędu. Myślałem, że pomoże

włączenie w BIOS opcji "PCI Delayed transaction". Niestety nie pomogło. Co

może być przyczyną tego problemu? Chyba nie jest to problem ze sterownikiem

do karty dźwiękowej, bo z tego co pamiętam na najnowszym sterowniku również

ten problem występował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszczę od czasu do czasu. Nie sądzę by miało to cokolwiek wspólnego z zabrudzeniami. Na dodatek na innych płytach głównych tak się nie działo. Nie wiem czy to kości pamięci nie są winne. Może się gryzą? Tylko, że memtest mówi, że nie ma błędów. Poza tym co najdziwniejsze te błędy występują chyba tylko wtedy, gdy dźwięk jest odtwarzany i komputer chce coś z dysku odczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom orthos'a na pare godzin na wszelki wypadek.

Jakie masz ustawione timingi dla tych pamieci?

Jak jest mośliwość to podnieś minimalnie napiecie na cpu.

Czym to wszystko zasilasz?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timingi:

CL 2.5, 3-2-7

Próbowałem wyższych timingów i problem wciąż występował.

Napięcie CPU podnosiłem i problem nadal występował.

Mój zasilacz to Tracer 4life400, ale to nie jest problem z zasilaczem, bo na innych płytach głównych z pamięciami SDR SDRAM nie występował ten problem. Poza tym miałem starszego Tracera, który się spalił i również ten problem występował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym polegało to @3200+? fsb > 200MHZ? jeśli tak to sprawdż jakie masz dzielniki dla pci, powinno być 200:6=33MHz, nie zawsze jednak włącza się odpowiedni dzielnik przy oc na płytach z kt600.

Spróbuj też na jednej kości pamięci.

Timingo lepiej daj na cl3 3-3-7. Moj goodram nie chce chodzić na fsb 200Mhz przy cl2,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym polegało to @3200+? fsb > 200MHZ? jeśli tak to sprawdż jakie masz dzielniki dla pci, powinno być 200:6=33MHz, nie zawsze jednak włącza się odpowiedni dzielnik przy oc na płytach z kt600.

Spróbuj też na jednej kości pamięci.

Timingo lepiej daj na cl3 3-3-7. Moj goodram nie chce chodzić na fsb 200Mhz przy cl2,5.

PCI mam prawidłowo na 33 Mhz. Ustawiłem kiedyś pamięci na cl3 3-3-7 i nic to nie pomogło. Poza tym memtest nie pokazuje żadnych błędów (przynajmniej po kilkuminutowym teście). Nawet GoldMemory przy opjci QuickTest nie pokazał błędu. Mam coraz więcej dowodów na to, że to problem związany z kartą dźwiękową SoundBlaster Audigy SE. Na przykład przed chwilą mi wyskoczył błąd "Nastąpił problem z tą aplikacją", gdy wyłączyłem muzykę w Traktorze i potem szybko go zamknąłem. Myślałem, że pomoże włączenie w BIOSie opcji "PCI Delayed Transaction". Niestety nie pomogło. Zwiększenie "PCI Latency Timer" z 32 do 64 również nie pomogło. Z tego co pamiętam to na nowszym sterowniku również występowały te problemy. Czyżby ta karta dźwiękowa źle współpracowała z moją płytą główną? Zaznaczam, że te błędy nie są zbyt częste. Czasami nagle ni stąd ni zowąd wyskakują. Chciałbym je po prostu całkowicie wyeliminować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o problemy obwiniasz dzwiękówkę to spróbuj ją przełożyć do innego gniazda pci. Może karta dźwiękowa dostanie wtedy inne zasoby (przerwanie itd) i będzie lepiej.

Sprawdź też stabilność poprzez orthos'a minimum 2h.

Z racji tego, że uparcie stawiam na pamięci to proponuję sprawdzić ustawienia opcji "SDRAM 1T Command Control" na "Disabled"

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawdziłem na zintegrowanej karcie dźwiękowej. Również ten problem występuje, więc ten problem nie ma związku z kartą dźwiękową. Wymieniłem również pamięci na: jedna Kingston ValueRam CL3 a drugia Kingston ValueRAM CL2.5. Obydwie ustawione na CL2.5 3-2-7. Problem nadal występuje. Czyżby ta wychwalana płyta główna ASUS A7V600-X miała takie błędy? Może to problem jakiś z PCI, tylko, że mało opcji w BIOSie jest dotyczących PCI. Godny uwagi jest również fakt, że w Need for Speed Underground 2 problem występuje w podobnych momentach np. na jednej trasie najczęściej. Wydaje mi się, że w tych momentach dużo z dysku odczytuje. Zobaczę jeszcze czy problem będzie występował na dysku SATA. Czy możliwe są błędy w pamięci, gdy Memtest nie wykrywa błędów?

No i sprawdziłem na zintegrowanej karcie dźwiękowej. Również ten problem występuje, więc ten problem nie ma związku z kartą dźwiękową. Wymieniłem również pamięci na: jedna Kingston ValueRam CL3 a drugia Kingston ValueRAM CL2.5. Obydwie ustawione na CL2.5 3-2-7. Problem nadal występuje. Czyżby ta wychwalana płyta główna ASUS A7V600-X miała takie błędy? Może to problem jakiś z PCI, tylko, że mało opcji w BIOSie jest dotyczących PCI. Godny uwagi jest również fakt, że w Need for Speed Underground 2 problem występuje w podobnych momentach np. na jednej trasie najczęściej. Wydaje mi się, że w tych momentach dużo z dysku odczytuje. Zobaczę jeszcze czy problem będzie występował na dysku SATA. Czy możliwe są błędy w pamięci, gdy Memtest nie wykrywa błędów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie da Ci gwarancji, że pamieci cl3będą chodzić na cl2,5.

Jest ten Twój moputer wogóle stabilny pod orthos'em? Czy nie masz ochoty tego sprawdzić? Jakie masz temperatury cpu? Spróbuj odkręcić procesor na def.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc. Pomogło obniżenie FSB z 200 Mhz na standardowe dla mojego procesora 166 Mhz. Mówiąc o tym, że odkręcałem procesor miałem na myśli to, że ustawiałem go na częstotliwości ok. 1.8 Ghz przy FSB 200 Mhz. Wtedy nadal występowały problemy, a teraz przy zwiększonym mnożniku i FSB 166 problemów nie ma. Czyżby moja płyta główna miała jakiś problem z FSB 200? Czyżby to było spowodowane tym, że mam wersję X (ASUS A7V600-X)? Wydaje mi się, że przy FSB 200 mostek południowy nie wyrabiał z niektórymi programami. Co do temperatur to mam kartę graficzną Geforce 7600GS Silnet (firmy Asus) i grzała się ona tak, że miała temperaturę ok. 60 stopni, gdy nie była uruchomiona żadna gra, a teraz wsadziłem pewien wiatraczek do obudowy pod kartą graficzną i temperatura spadła do ok. 40 stopni. Tyle ma teraz również procesor. Na zwiększonym napięciu miał o kilka stopni więcej. Jednakże to nie był problem związany z temperaturą.

Czy mój zasilacz: Tracer 4life400 jest dobrym zasilaczem? Starszy Tracer mi się spalił, jak podkręciłem kiedyś procesor na 2.3 Ghz i podwyższyłem napięcie do 1.8V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi