default user Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Witam Poszukuję informacji nt możliwości wstawienia kości pamięci 800Mhz do płyty Gigabyte'a 8I945P-G Zgodnie ze specyfikacją płyta pozwala na wstawianie pamięci do 667Mhz włącznie. Przyjrzałem się ustawieniom BIOSu. Obecnie dla procesora PIV 3Ghz dla FSB=4x200Mhz mnożnik dla wstawionej pamięci 533Mhz to 2.66. Płyta pozwala na ustalanie mnożników w trybie Auto na podstawie SPD, przy następujących ograniczeniach: dla FSB 533Mhz 3, 4, Auto. dla FSB 800Mhz 2, 2.66, 3.33, Auto dla FSB 1066Mhz 1.5, 2.0, 2.5, Auto Moje pytanie jest następujące: BIOS pozwala na wybór dowolnego mnożnika, co pozwoliłoby mi teoretycznie na ustawienie mnożnika 4x dla pamięci 800Mhz. Skąd zatem wynika ograniczenie do 667Mhz ? Czy ustawienie ręcznie mnożnika 4x może spowodować awarię bądź wpływa na pozostałe komponenty ? Bardzo proszę o wyjaśnienie Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Wynika to ze specyfiki chipsetu ktory nie obsluguje wyzszej magistrali dla pamieci. Radze zagladnac na strone intela i tam poczytac info dotyczace tego chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
default user Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Wynika to ze specyfiki chipsetu ktory nie obsluguje wyzszej magistrali dla pamieci. Radze zagladnac na strone intela i tam poczytac info dotyczace tego chipsetu. Rozumiem, dziękuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...