Skocz do zawartości
vENiZE

Projektor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Skrótowo - jaki jest dobry projektor nadający się do X360 i PS3 (FullHD - 1080p)? Jak widzę na Skąpcu, ceny zaczynają się od 6k zł. Jednak co wybrać?

Właściwie zastanawiam się między Optomą HD800X i Mitsubishim HC4900 - bo inne już są znacznie droższe.

Jednak jeszcze bardziej interesują mnie inne kwestie. Ile z takiego projektora można uzyskać przekątnej, z jakiej odległości, jakie są koszty eksploatacji i generalnie jakie różnice, wady i zalety zauważę po przesiadce z elcedka.

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalety: duuuuży ekran, idealna ostrość, kolorki na jęzorki wysmienite, brak smużenia :)

Wady: musisz mieć idealną ciemnię żeby to cacy wyglądało, czerń troche gorsza (jesli chodzi o czerń to jej jakość jest wprost proporcjonalna do ceny projektora :) )

Eksploatacja no cóz co jakiś czas trzeba wymienić lampe to już musisz sam zobaczyć ile kosztuje/ile podziała ale kilka setek zł pewnie trzeba z nią dać. No i musisz kupić ekran bez tego ciężko będzie.

Odległość i przekątna powinna być podana w specyfickacjach technicznych....

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sobie EXTRA stronka z kalkulatorem przekątnych, odległości, wymagań dot. zaciemnienia pomieszczenia, możliwości zooma, ...

http://www.projectorcentral.com/projection...culator-pro.cfm

Zawsze łatwiej sobie wyobrazić co dany rzutnik "umie" mając graficzną prezentację, niż tylko czytąjc suche dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sony vw100, jakość obrazu poraża w porównaniu do epsona z którego wcześniej korzystałem, szczególnie widać to na kolorze czarnym któy taki jest a nie popada jak wcześniej w szarość. zarzucić jednak sporo moge jednak serwisowi sony po kilkunastu h od nowości szlag trafił lampe, serwis nie dość że nie chciał jej nieodpłatnie wymienić to po zmuszeniu ich do takowej wymiany odesłali mi sprzęt z porysowaną soczewką. Teraz jednak wszystko śmiga idealnie, ekran mam ustawiony na ok 170", do gier i filmów sprawuje się idealnie (tyle że oczy męczą się dużo szybciej niżeli na panelu lcd).

Polecam też zainwestować w porządny ekran, początkowo używałem sciany pomalowanej jakąś specjalną farbą, następnie jakiś tani ekran teraz używam ekranu herkules i różnica jest spora.

Granie na LCD a na obrazie z rzutnika, to zupełnie inna bajka, 170" obraz+dobre audio+ dobry film czy np. FM2 sprawia że czujesz się tak jakbyś to ty na serio siedział w tym samochodzie na LCD tego efektu nie udało się na dłuższą mete osiągnąć. Wadą jest to że jak już pisałem po 4-5h oczy męczą się.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi