Skocz do zawartości
NitrOneT

Problem Z "czymś"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z 1 kompem ,dobrze ze tylko z 1 bo ten problem który zaraz opisze jest i tak bardzo dziwny,przynajmniej jak dla mnie.

Na początek konfiguracja.

Abit QuadGT v. biosu 16 (najnowsza oficjalna) + wszystkie najnowsze(oficjalne) sterowniki od płyt głównej - Chipset / Lan / karta dziekowa płyty itp.itd

E6700 - kręcony do 3200 MHz ale teraz bo restarcie biosu jest znów 2,66 MHz

Karta GTX 8800 - najnowsze stery 169.21 - kręcona ale znów przestawiona na fabryczne wartości czyli 1800 pamięci i rdzeń 650 czy ile to tam nominalnie ma mieć.

zasilacz Tagan 500 Wat U35 easycon XL

pamięci - 2x512 Mb G.skill seria PK albo GEIL 2x1GB 800 MHz Cl 5 (na tych i na tych to samo) - nie kręcone

dysk - Seagate 320 GB 7200.10 SataII

System Windows XP Pro z SP 2 i wszystkimi łatkami do zabezpieczeń na dzień 27.03.2008r.

A teraz problem:

Otóż wszystko było dobrze do momętu gdy zrobiłem na kompie scandisc z wszystkimi opcjami.Gruntowny skan trwał trochę czasu ,wiec poszedłem sobie oglądać film.

Gdy przyszedłem komp nie chciał zbootować , zatrzymywał sie na takim ekranie który każdy chyba kojarzy, czyli "Uruchom system normalnie" "tryb awaryjny" "tryb awaryjny z obsługa sieci" "tryb awaryjny z wierszem poleceń" i " przywróć system do ostatnich działających ustawień" bez dużego zastanowienia użyłem " przywróć system do stanu wcześniejszego" pojawiło się jeszcze bo tym logo windowsa i co ciekawe niebieski ekran(ekran śmierci), pomyślałem że pewne sfajczyły sie pamięci - wymieniłem na 2 ale cały czas było to samo. Zasilacz raczej jest dobry ale nie mam jak go sprawdzić.

Następnie postanowiłem ,że wyciągne "zapasowy" dysk - dość leciwy ale który nigdy mnie jeszcze nie zawiódł - Seagate 40 GB ATA IV na którym mam na 100% działającego windows, o dziwo komp z tym dyskiem też nie chciał zbootować. Zatrzymywał sie cały czas w tym samym miejscu. Nie mogłem uwierzyć że "zapasowy" dysk 1 raz odmówił posłuszeństwa więc wsadzłlem go do 2 kompa i w mordę na 2- sprawnym - ruszył tak jak powinien, wiec dysk był ok.W następnej kolejności zabrałem się do naprawiania systemu z pomocą płyty Windows XP PRO. No i tutaj 2 zdziwienie bo DVD(LG Super Multi DVDRewtiter Model:GSA-H44N) nie chciał znowu zbootować z tej płytki windowsa XP (choć w biosie wszystkie opcje odnośnie bootowania z płytki były nastawione OK) - zmieniłem ten DVD-rom na strarszy Cd-rom i z niego o dziwno windows zbootował ale..... zawsze jest jakies ale po przejściu =>"wciśnij F6 dla innej firmy Raidow" i "konsolii odyskiwaniea systemu ASR" po krótkim ładowaniu stanął na "unknown hard error" no i tu mi się już pomysły skończyły.

Zapomniałem dodać ze stacia dyskietek 1 i 2(nowa) tez nie chciały zaskoczyć z dyskietką startową. Więc także format z dyskietki jest nie możliwy.

Wygląda to tak jakby komp - cały czas powtarzał tą samą procedurę - nie ważne od tego jaki dysk siedzi / pamięci itp itd.

Mam podejrzenie że to wina biosu ( i chciałbym go cofnąć do v.10)

Jeśli ktoś miał podobny problem to czy mógłby sie podzielić ze mną jakimś rozwiązaniem bo już mi się pomysły kończą.

PS.Zapomniałem jeszcze napisać ze uruchamianie awaryjnie itp kończą się na restartach.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak wszystko posprawdzałeś i wszystko jakoś przeszło testy to pozostaje jako główny podejrzany płyta główna, można się pokusić też o sprawdzenie pamięci RAM, uruchamiając komputer na pojedyńczym listku (w różnych slotach - może gdzieś zaskoczy) lub na innych kościach a dla spokojności sumienia zasilacz też by było dobrze sprawdzić... podmieniając ten chwilowo na inny lub wsadzając ten do innego komputera albo (co bardziej wskazane) pomierzyć parametry zasilacza miernikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak wszystko posprawdzałeś i wszystko jakoś przeszło testy to pozostaje jako główny podejrzany płyta główna, można się pokusić też o sprawdzenie pamięci RAM, uruchamiając komputer na pojedyńczym listku (w różnych slotach - może gdzieś zaskoczy) lub na innych kościach a dla spokojności sumienia zasilacz też by było dobrze sprawdzić... podmieniając ten chwilowo na inny lub wsadzając ten do innego komputera albo (co bardziej wskazane) pomierzyć parametry zasilacza miernikiem.

pamięci wsadzałem różne 2x512 MB G.skille 800 Mhz CL4 i Geil 2x1GB 800 Mhz CL5

(100% działają na 2 kompie + przechodzą testy memtestem(czy jak to tam sie nazwyało))

A zasilacz podaje napięcia raczej dobrze -> 5.12~14 V. i 12.28~30 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze spróbował:

1. CCMOS (pewnie było robione)

2. Wyjęcie i ponownie włożenie CPU

3. Odpalenie kompa bez HDD (FDD lub CD/DVD)

Ta 1 opcja która podałeś była robiona w 3 różnych formach.

na Abit QuadGT 1 zworka od restartu CMOSU jest z tyłu - została użyta

2- zworka na płycie - użyta

3- wyjecie baterii - zrobione

i nic :D

Co do 2 i 3 Twojej propozycji spróbuje za jakieś 2 dni bo chyba ten HDD Regenerator będzie trwał ze 2 dni.

Edytowane przez NitrOneT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi