unit1.cpp Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) Witam, ostatnimi czasy stałem się właścicielem nowego komputera(patrz sygna). Wszystko było by piękne gdyby nie mój nowy dysk twardy którym jest SAMSUNG SpinPoint HD501LJ 500GB 16MB. Pomijam już to że jest strasznie głośny i przy zapisie chodzi jak traktor. Problem polega na tym że jest strasznie powolny. W grach łapę przycinki mimo tego że nie powinienem na swoim sprzęcie mieć jakichkolwiek przycinek. Wypakowywanie WinRARem pliku o wielkości 800MB trwa 6min. Przy wchodzeniu do katalogów za którymś razem złapie freeza na ok 0,5s. Dla porównania zamontowałem swój stary dysk SAMSUNG SP1614N 160GB z bodajże 2005 roku i wypakowywanie tego samego pliku trwa, uwaga... 28s mimo że dysk ten uzyskał znacznie słabsze wyniki w HDTune od tego 500GB! Czy wina stoi po mojej stronie tzn. źle coś ustawiam czy może to wina dysku twardego? Czy coś takiego kwalifikuję się na gwarę? Z odczytów SMARTa wynika że z dyskiem jest wszystko w porządku. Poniżej zamieszczam screena ze SMARTa i bencha HDTune. Edytowane 28 Marca 2008 przez unit1.cpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Odświeżam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 nie odswiezaj tylko jak jest wolny i terkocze to oddaj na serwis bo dyski samsunga naleza do najcichszych dyskow... zreszta po tym co pokazuje hdtune to nie wyglada na jakis wolny - moze zrob najpierw porzadek z systemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...