Skocz do zawartości
janekwisniewskipadl

Orthos Wywala Dziwna Sprawa Oraz Testy D9ftb! Kingston 667mhz!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3 kosci pamieci, 4 banki, procka. Zdziwilo mnie ze Orthos smiga 30 minut na RAM, oraz 30 na CPU i nie wywala bledow.. ale jak tylko klikam na CPU and RAM czyli BlendTest costam to wywala po 3-10 sekundach bledy. Probowalem wlozyc kazda kosc do kazdego banku pamieci, probowalem zmieniac na msi-neo2 fir zworki na 200 266 i 333 fsb. Zresetowalem bios.. az w koncu przywrocilem wszystkie ustawienia fabryczne. Otoz moj 2160 1.8ghz i zwykle 667 na ramach smiga w orthosie rowniez 30 min na RAM i z 30 na CPU ale jak tylko wlacze CPU and RAM to po kilku sekundach wywala. Czy moge miec uszkodzony sprzet czy myslicie ze to bardziej Orthos cos sie krzaczy?

Using CPU #1

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

Cannot initialize FFT code, errcode=1005

Torture Test ran 0 minutes 0 seconds - 0 errors, 0 warnings.

Execution halted.

Using CPU #1

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

Cannot initialize FFT code, errcode=1005

Torture Test ran 0 minutes 0 seconds - 0 errors, 0 warnings.

Execution halted.

:|

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz niestabilne ustawienia. Podbij napiecie MCH i RAM na 2.1V. Ciul, można sprawdzić chociaz dla kosci 667 to za duze napiecie. nawet na tych stockowych ustawieniach. Jak nie pomoze to raczej Orthosowi cos odwala.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wskazuje na niestabilne ustawienia, ale jak pisaliśmy sobie PW i wcześniej było wszystko OK to hmm....

Raczej wszystkie 3 kości nie padły w jednym czasie.

Nawet jak założy się, ze to Orthos coś "krzaczy", to musisz najpierw potestować komputer 3dMarkami i jakimiś wymagającymi grami, np. Crysisem i sprawdzać czy się nie zawiesi/ zrestaruje w międzyczasie.

Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Vista właśnie. Nie wiem czy po pomoże, ale u mnie też jest dość dziwna sprawa. Mam Viste Business 32bit i XP z SP3. O ile na XP orthos działa w każdej konfiguracji (cpu|ram|cpu&ram) stabilnie, pięknie, ładnie to Vista na tych samych ustawieniach konfiga robi z Orthosem to co u ciebie. Po max kilku sekundach wywala. Więc raczej system.

Super byłoby jakbyś sprawdził na jakimś innym windowsie, który się z płyty bootuje co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mogę wtrącić mały OT ?? jak kolega ustawia subtimingi ???

gdzie ja mogę znaleśc jakieś wytłumaczenie konkretne jak ustawić po kolei

all precharge to activate

tRFC

tRRD

tREF

all precharge to refresh delay

przeszukuję juz kilka dni net w celu jakiegos madrego GUIDE i kazdy pisze co innego ...

jak najoptymalniej na neo2 FR ustawic

5 dodatkowych timingów (standardowo 38 12 12 12 12)

ja mam obecnie 5 5 5 15 20 5 5 5 5 dla 1033Mhz ale ni czorta nie wiem czy to dobrze czy zle

jak to z tym dziadostwem zjeść?? :lol:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkrylem jedna rzecz, jesli ustawie strap na 200 a w biosie ustawie fsb 6x400.. to wszystko dziala, z tym ze odczyt pamieciu wedlug everesta z 8600 spadly na 3300........ :|

ramki wstaja na 1000mhz 2.1v i leca juz 10 min orthosa, na 2v winda nie wstaje. CL 5 5 5 15 38 narazie.

P.S. W memset mi wywala blad ze brakuje pliku tvicport ;| i nie chce sie wlaczyc, to wina visty 64bit? :|

Edit: co dziwne moj procek mial fsbwalla na fsb 409.. strap 333.. teraz na strap 200 mi wstal juz na 411 a :| co to qrwa ma byc?

Co do pytania wyzej to ja sie nie znam ;P ja mam

5 5 5 15 38 12 12 12 12

A najlepiej to najmniej, ludzie maja srednio 5 5 5 5 32 5 5 5 5 czy cos takiego a cholera wie ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o ramy..

strap 200 ramy 2.1v 1000mhz stable odczyty pamieci ~3k

strap 333 ramy 2.4v 800mhz failed............... ~8k

Chyba wiadomo do czego chce dazyc.. zeby uzywac strapa 333 na mojej msi tylko dlaczego sie nie da? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę przecież jak zmienisz strap to zmienia Ci się pewnie performace level , dla mnie to nie jest dziwne że ramy sie wywalaja na blendzie. To dla nich jest juz za dużo wrzuć memseta i pokaż wszystkie tajmy na różnych strapach to wszystko bedzie wiadomo. Zmień PL jak sie da na tej msi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na tym MSI wogóle strap 333 z moim prockiem nie działa.. nawet jak ustawię niższy mnożnik biosie tak by po przełaczenu na 333 e4500 miał na przykład 2.4 Ghz i ram 1:1 800 to nie wstaje nijak... uzywam wiec strapa 266 i mnoznika 8 by było wyższe FSB....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na tym MSI wogóle strap 333 z moim prockiem nie działa.. nawet jak ustawię niższy mnożnik biosie tak by po przełaczenu na 333 e4500 miał na przykład 2.4 Ghz i ram 1:1 800 to nie wstaje nijak... uzywam wiec strapa 266 i mnoznika 8 by było wyższe FSB....

nie wstaje bo płyta ustawia przy przełączaniu strapa zworką mnożnik na defaultowy 11 czyli 11x333 to już masz wtedy 3663 , powinien ruszyć na 1.7v wejdź do biosu i zmień mnożnik na niższy. Problem w tym że nie każdy e4500 ruszy z takimi taktami. Dlatego ta msi do e4500 to niezbyt trafiony pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo raczej e4500 do tej plty niezbyt trafiony.. ale oszcżednosci mnie zmusily bo chciałem bać wolfdale 8200 ale wolałem jednak podkrecic slabszy cpu i kupic lepsza grafikę... a frajdę mam bo od ponad tygodnia mam nowego kompa a przedtem miałem sprzecior klasy hehehe

northwood p4 2.0GhzA 1Gb ram 333Mhz i 7600Gs... takze narazie mam ogólną zajawkę.. ...tak liczyłem tą predkosc po przełozeniu zworki sprobuje z tym napieciem bo szcerze mowiac sie balem troche tak wysoko... ale jak załapie to sobie poprzestawiam mnoznik na nizszy... dzieki za rade

pozdro

EDIT: niestety nie poszedł na 333Mhz x11 z napięciem z biosu 1,75 ramami na 667 nb 1.55 szkoda....

Edytowane przez Bam1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisalem na memsecie wywala mi blad tvicport nof found icon_neutral3.gif.. w google wogole malo jest o tym programie a o tym bledzie nic co by pomoglo.

Co do zwory to nie za bardzo wiem co to performance level ale mi sie mnoznik 11 nie ustawia bo takowego nawet nie ma, moj 2160 ma 6-9, zreszta jak przetaktuje to on sie uruchomi 3 razy i przywraca defaultowe ustawienia, wtedy ja daje sobie 6x400, i ramy na dzielnik 1:1.25, lub 1:2 i 6x3xx i klops nadal ten sam problem. Gdyby te odczyty nie byly na poziomie 3k to bym sie skusil na strap 200 jeszcze. Ale dlaczego tak jest ;|

Edit, zwora na 200, procek 333, ramy 1:1 667mhz, cl 3 3 3 9 22 3 4 3 4 2.5v smigaja orthosa icon_wink2.gif.. co dziwne, na Large leci, a Blend wywala.. a system stabilny. Dziwne to jest ;| no i odczyty memek troche lipa 6k tylko i dostep 77ns.. :\ ramy miernikiem mierzone, 60 stopni narazie. Ten orthos posrany jest, Blend leci i robie na kompie firefox 10 tabel, 4x diablo, film, aimp. Procka testuje to tak samo.. a jak dam procka i ram na raz to system momentalnie lapie przywieche.. zmule i bledy winda wywal ze ram sie konczy ;|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze mam jedna.. czemu nie wypowie sie zaden fachowiec ktory ciagle cos opowiada o tych ramach i podobnych?

Aktualnie 2.5v 65 stopni max:

667 3 3 3 9 22 3 4 3 4.. zapowiada sie obiecujaco, skoczmy na cl4 :P

960 4 4 4 12 32 8 8 8.. cudownie :D

1000.... 5 5 5 15 38 12 12 12 12... i teraz pytanie.. nie dowierzam ze te ramy sie tak szybko skonczyly i to na 2.5v, chcialem alphy dac na 8 8 8 8 i juz reset mam.. na zadnym innym dzielniku ramy nie chca wstac nawet na 990 a na 1:1,2 juz mi sie procek skonczyl ^^ :|.. the end?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn gdzie, czytałeś, amsz jakieś sensowne info? bo ja znalazłem tylko kilka wzmianek i w sumie ludziska chwalili się wynikami 4-4-4 ew 4-3-3 nigdy piątkami, a w co najmniej jednym była mowa że na piątkach słaby przyrost... choć akurat to info było z jakiejś francuskojęzycznej strony, więc mogłem coś ten tego bo bo żabojadzku raczej cienko czytam. BTW znalazłeś drugą do pary?

a co do napięcia to rzeczywiście krążą ploty ze 24/7 to mogą i 2,6 podobno... ciekawe jak z nowymi wypustami... czy aby nie tak jak z resztą d9, ze te nowe nie lubia już tak voltów

Edytowane przez Gerlath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w grudniu pisali ze ich od roku nie produkuja a moje sa z polowy 2007 :)

Taaa ale ten koles pisal ze one 2.4 robia 3 3 3 8 21 950mhz...... moje robia max 760 3 3 3 9 26 ( 22 przy 667mhz nizej nie chca zejsc ) 4 3 4 3.. czyli jakies 200mhz mniej od niego omg.

BTW co to jest:

Orthos leci z super pi i super pi sie wywala ;P

http://img256.imageshack.us/img256/6839/66815142tz3.jpg

Wogole wczoraj testowalem w nocy procka godine orthos przelecial, ramy przelecial godzine.. a jak dalem BLEND to kuzwa po 5 sekundach wywalilo. No co do cholery sie dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest to Windows Vista to jest to wina ... systemu :damage_wall:

Mam 2 systemy: XP MC i Vistę HP.

Na XP po OC programy do testowania stabilności systemu nie wykazują żadnych błędów, natomiast na Viscie nawet na def ustawieniach Othos i SuperPi potrafią się wysypać, przy czym podczas obciążenia komputera nie widać żadnych oznak niestabilności :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysypywnie to pikus.. mi nawet komp nie chce wstac.. przejdzmy do rzeczy po dwoch dniach testow. Oprocz tego ze wiekszosc konfiguracji walila totalne resety komputera.. nie moge sie raczej przyczepic do visty.. w polowie testow sie wkurzylem i dalem 2.0v 900mhz 5 5 5 15 38 12 12 12 12 i co? I nic.. podczas ladowania visty zalapalem reset :/.. wtedy sie totalnie wkurzylem.. dalem 2.3v.. ale po 5 minutach orthosa reset :/.. totalna porazka. Zrobilem pare testow na 2.4v, probowalem je uruchomic na 1.9, 2.1, 2.2 ale nic to nie dawalo.. OC tylko na 2.5 mozna miec. Jak dla mnie nie mialo sensu.. przetestowalem po 15 minut i postanowilem zapodac 2.5v i zobaczyc jak poleci, oto wyniki, X to znaczy ze nie daly rady:

Dołączona grafika

Jak widzimy 2.5v 780MHz 3 3 3 9 26 3 4 3 4 to max na CL3, potem mamy:

2.5v 930MHz 4 4 3 9 32 3 4 3 4.. zeby zrobic 940 nie pomaga nawet 4 4 4 12 62 15 15 15 15.. nawet napiecie 2.6 nie pomaga.Wiec imho zmienilem na cl5, i co mamy? Ano nic nie mamy. 940 Nawet nie testowalem bo po co, dalem 960 5 5 5 15 52 12 12 12 12 i nic.. wszystko na dzielniku 1:1.. pomyslalem ze moze procek nie daje rady.. choc pozyczylem od brata 6550 ktory smiga 7x500 z palcem w D.. wiec przestawilem dzielnik na 1:1.2 i lipa.

Co tu dodac od siebie, temperatura kosci to 65 stopni, pomyslalem ze moze kosci wieszaja sie, wiec dalem wiatrak kuchenny. Temp kosci byla 45 stopni ale nadal byly zwiechy.

Kosci mozna smialo polecic komus kto potrzebuje ~930MHz 4 4 3 9 32 3 4 3 4, kosci wytrzymaja takie napiecie i daja rade. Ja bardziej jednak liczylem ze zrobie sobie z 1100 CL5. Kosci w sumie sa swietne ale tak jak mowilem ja potrzebuje cos 1100 cl5 wiec wystawiam je na allegro za 150zl. Jesli ktos chetny to prosze pisac. Cena jak najbardziej do negocjacji.

Aha dodam ze to jedna kosc wiec powinna sie imho lepiej krecic niz w dualu.

Jesli ktos chce mi cos poradzic, moze cos zle zrobilem.. niech pisze. Prosze o jakies wypowiedzi bo wiecej sie spowiedzialem po legendarnych kosciach ktore robia 2.4v 900MHz cl 3 3 3 9, 1050 cl 4 4 4 12 i 1200 cl 5 5 5 15. Rotfl..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień dzielnik z 1:1 na inny np 4:5 , 5:6.

Lanc już pisałem żeby wrzucił MemSeta ale ponoc mu jakiś błąd na Viscie wywala :-|

Dawalem 1:1.2 czyli to jest 5:6 i to samo.

Odpal memseta i daj Performance Level na 8 albo 9. I zanim to zrobisz to na NB zapodaj ~1.5v.

Juz naprawilem memseta.. w viscie trzeba plik tvicport64 zmienic na tvicport. Napiecia mialem tak:

fsb 1.35, nb 1.45, jakies tam cos 1.8, i nastepne 1.15. Chyba miales te mobo to wiesz o co kaman.

Performance level jest na 8. Co jeszcze :(

A w biosie alphy dobrze mialem? Daj mi przykladowe ustawienia na bios jakie powinny 100% wstac np 1000mhz cl5. Bo mi nawet 960 nie wstaje. I ja sprobuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem memtesta.. uruchamiam ponownie kompa i zonk. reset, dopuki w trybie awaryjnym go nie odinstaluje to mam resety ;/ boze dajcie jakies pomysly jeszcze

rotfl

http://img505.imageshack.us/img505/6848/36928643tm5.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/8910/45168017ic0.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/2650/73670824gm8.jpg

radiator ma na oko ~50 stopni, tyle co moja grafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze nikt nic nie wie.. powiem tylko ze u kumpla na p5k deluxe na 6 6 6 18 2.55v nie wstaje na 1000mhz.. imho pamieci do [gluteus maximus] jesli chodzi o cl5 i nie ma co gadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi