kris78 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Witam! Jestem początkujący w podkręcaniu no i moja przygoda zakonczyła sie na podwyższeniu fsb do stabilnego na defoltowych napieciach 435Mhz, timingi to 5,5,5,15. Mam problem, po ustawieniu mnożnika *9 komp caly czas sie restartuje(być może czegoś nie odznaczyłem w biosie)teraz chodzi na mnożniku *8 , tak samo przy zmianie napięcia na cpu i pamieciach-reset. Teraz procek dojechał do 3,5 gHz bez zmiany napięć ale wiem że to nie jest szczyt jego możliwości. Co to może być? Sprzęt jak w sygnaturze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) 8*435, to nie 9*435 i na pewno prockowi brakuje napięcia, żeby się podnieść, podbij trochę V. Z drugiej strony może po prostu procek się skończył i nie zrobi tego 3,9ghz Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris78 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 8*435, to nie 9*435 i na pewno prockowi brakuje napięcia, żeby się podnieść, podbij trochę V. Z drugiej strony może po prostu procek się skończył i nie zrobi tego 3,9ghz Podnioslem napiecie na cpu i pamieciach i przy pierwszej probie restart i dziwne komunikaty zeby wejsc w setup i przywrócic poprzednie ustawienia. Być moze przy zakladce ai overclocking w biosie powinienem odznaczyc N.O.S a nie MANUAL tak jak mam teraz ale tego nie jestem pewien. Jak wspomnialem to moje początki OC ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Jak wspomnialem to moje początki OC ! To poczytaj wpierw jakis FAQ na ten temat, bo widac jestes zielony. Ma byc ustawione manula, napiecie przy taktach rzedu 4GHz czesto musi nawet oscylowac w granicach 1,4500V. Takze nie dziwne ze na domyslnym (okolo 1,1500V) komp nie chce w ogole wstac. No i nie tylko VCPU jest wazne, reszta takze ma duze znaczenie przy takich takatach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris78 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 To poczytaj wpierw jakis FAQ na ten temat, bo widac jestes zielony. Ma byc ustawione manula, napiecie przy taktach rzedu 4GHz czesto musi nawet oscylowac w granicach 1,4500V. Takze nie dziwne ze na domyslnym (okolo 1,1500V) komp nie chce w ogole wstac. No i nie tylko VCPU jest wazne, reszta takze ma duze znaczenie przy takich takatach. Czytałem naprawdę sporo , może coś po prostu przeoczyłem i zwyczajnie poprosiłem o pomoc. Biosy są różne więc dla początkujących może być trudniej ustawić to i owo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris78 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Czytałem naprawdę sporo , może coś po prostu przeoczyłem i zwyczajnie poprosiłem o pomoc. Biosy są różne więc dla początkujących może być trudniej ustawić to i owo. Wracam do tematu, nie mogę sobie poradzić z tym oc. Wiekszość pisze że do zmiany napięcia musze wyłączyć intel speedstep , żeby to zrobić musze w auto ustawic cpu ratio control, zmniejszylem fsb na 400 podbiłem napięcie być moze za mało z 1,22V na 1,25 i po próbie bootowania komp trzykrotnie sie załączał wiatrak na maksa i koniecznoścć resetu ,znowu te same komunikaty ze overclocking failed ,powróć do domyślnych ustaweiń lub wejdź w setup. Natomiast kiedy cpu ratio control ustawiam na manual przy mnożniku 8 po kilku podbiciach napięcia do 1,3 wolna za każdym razem winda nie chciała wstać, te próby były przy fsb 435. Dziwne bo przecież z mniejszym napięciem nie ma problemu!!!Nie chce uszkodzić sprzętu stąd te niskie narazie podbijanie napięcia. Pytanie czy napięcia jest wciąż zbyt niskie czy powinienem przed oc jakoś zresetować defoltowe ustawienia biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Pamięci napewno cię nie ograniczają?? Proponuje dać im dzielnik 1:1, to na początek. Następna sprawa to napięcie mostka południowego (NB), jego dowoltowanie często pomaga przy OC procesora i pamięci, więc proponuje zapodać jakieś 1,450v na niego. Spread Spectrum na disable oczywiście :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris78 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Pamięci napewno cię nie ograniczają?? Proponuje dać im dzielnik 1:1, to na początek. Następna sprawa to napięcie mostka południowego (NB), jego dowoltowanie często pomaga przy OC procesora i pamięci, więc proponuje zapodać jakieś 1,450v na niego. Spread Spectrum na disable oczywiście :) Dzielnik od początku mam na 1:1, tak jak napisałem przy fsb 435 stress prime chodził przez 7 godzin i żadnych błędów, procek 3,5Ghz. W dalszym ciągu nie wiem czy mam to robić na intel speedstep dilabled czy na cpu ratio control manual! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 oczywiscie: intel speed step - disabled, C1E support - disabled, ratio control - mozesz probowac manual to jest mnoznik procesora mozna ewentualnie obnizyc (specyfika chipsetu) DRAM Static Read Control: Disabled Transaction Booster: AUTO, sprobuj rowniez na enabled Clock Over-Charging Mode: AUTO CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris78 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 oczywiscie: intel speed step - disabled, C1E support - disabled, ratio control - mozesz probowac manual to jest mnoznik procesora mozna ewentualnie obnizyc (specyfika chipsetu) DRAM Static Read Control: Disabled Transaction Booster: AUTO, sprobuj rowniez na enabled Clock Over-Charging Mode: AUTO CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled Ustawienia j.w Obniżyłem fsb na 370, zwiększyłem Vcpu na 1,270V i Vdram na 2,1V komp wystartował, mnożnik jest na auto *9, napięcia w cpu-z i evereście całkiem inne od tych które ustawiłem czyli 1,168V. Cpu 3,33Ghz, temp w stresie dziwnie różne na rdzeniach core1 52 stopni core2 58, w spoczynku obydwa po 15 stopni mniej (pewnie coś z pastą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 (pewnie coś z pastą) Albo z czujką procesora :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris78 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Dzięki Panowie za pomoc!! Na obecną chwile CPU SPEED 3,52GHZ, VCORE 1,325V, FSB 390MHZ, VDRAM 2,1V, TIMINGI 5,5,5,15, NBV 1,4V, MNOżNIK *9, TEMP CORE1 55,CORE2 60 W STRESIE. Obecnie stress prime chodzi przez 2 godziny i jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...