Jackassek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Jaką pompe najmocniejszą i przy okazji wmiarę cichą mozna dostac na 12v tak aby moznabylo sterowac napięciem jej predkość...proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zalezy ile chcesz wydac... Laing DDC 12V 1T + Top + fanmate2 lub inny regulator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Laing D5 albo Swiftech MCP655 to najmocniejsze chyba dedykowane pompki 12V (a nawet 24V) do WC, regulacje maja wbudowana, z tym ze do cichych bym ich nie zaliczyl, no moze na poczatkowych "biegach" Kazda pompke mozesz sterowac z regulatora, nie polecam DDC 1T i zalman fanmate, z prostego powodu, DDC ma ok 10W (wersja bez plusa, plus ma 18W) mocy przy 12V, do tego wez pod uwage ze przy rozruchu moze pobierac kilkakrotna wartosc pradu znamionowego, wiec przez ulamek sekundy ciagnie jakies 50W (nie wiem dokladnie ile, ale stosunek rozruchu do znamionowego chyba jakos tak wychodzi dla silnikow DC). Fanmate ma jakies 6W znamionowo, wytrzyma wiecej, ale przez bardzo krotki czas, wiec mozna by go pouzywac, ale tak do 60% zakresu, coby znamionowych wartosci bardzo nie przekraczac. Nie wiem dokladnie jak to wyglada w praktyce, moze uzywa ktos tego na DDC i jeszcze nie padlo, ale ja bym nie ryzykowal. Jezeli szukasz panelu z ktorego mozna by pompe regulowac polecam nowe AKASY, ja mam allinone, ktora ma do 18W na kanal, tak ze wersja plus lainga tez jej nie straszna. Co do allinone to pewnie niebawem napisze co o nim mysle w odpowiednim poscie, ale na dobra sprawe rewelacja to nie jest, wiec proponowal bym poszukac tego 4 kanalowego panelu AKASY po 18w na kanal (na allegro juz od 119pln) i bedziesz spokojnie mogl bawic sie z mocniejszymi pompami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) dokleje sie do tematu skoro juz mowa o ddc. Mam dylemat czy wybrać DDC zwyklego czy wersje plus. Założenia: na razie ma pociagnac 3 bloki: swiftech apogee gtx + mcw30 oraz full cover alphacool nexxxos nvxp-3, do tego BWA 122, o-tank. wszystko na tygonach 8x11,2 i takich samych zlaczkach. Co bardzo wazne dla mnie to cisza a wiem ze wersja PLUS jest glosniejsza od zwykłej. I tutaj pojawia sie moje pytanie: na ile jest glosniejsza i przede wszystkim czy ten wzrost halasu jest az tak bardzo odczuwalny? Czy zwykła wersja ddc 1T jest w stanie pociagnac te 3 bloki (plus ewentualnie w przyszlosci 1 bok na mosfety)? Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 I tutaj pojawia sie moje pytanie: na ile jest glosniejsza i przede wszystkim czy ten wzrost halasu jest az tak bardzo odczuwalny? Czy zwykła wersja ddc 1T jest w stanie pociagnac te 3 bloki (plus ewentualnie w przyszlosci 1 bok na mosfety)? Zwykla DDC pociagnie Ci jeszcze ze 3 kaplety takich blokow bez problemu... Jedynie fullcover na grafie moze byc malym flowkilerem, choc moge sie mylic, bo za bardzo nie wnikalem w konstrukcje. GTX i MCW30 to bloczki ktore maja bardzo male opory, wiec problemu nie bedzie. Zamiast doplacac do wersji plus kup top do pompki i zestaw matazowy w zatoce 3.5cala, ewentualnie mozna od spodu pompke tez na nim zamocowac, wydajnosc sie poprawi i bedzie znacznie ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 zamiast wróżyć z fusów .... http://www.martinsliquidlab.com/MartinsFlo...eEstimator.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Mam dylemat czy wybrać DDC zwyklego czy wersje plus. jak zwyykła będzie za słaba to sobie zrób moda - robisz 1 mały lut i po ptokach. Tylko nie wiem po co- i bez mdoa to jest straszny potwór- i wydajnością i głośnościa... cicha to ona sie staje jak leci na 7v, a wtedy to niestety ma pewnie wydajność cr2 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 a czy jest w glosnosci jakas roznica miedzy pompka Lainga i Swiftecha? obie w sumie sa takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Swiftech = Laing. Tylko naklejka inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 jak zwyykła będzie za słaba to sobie zrób moda - robisz 1 mały lut i po ptokach. Tylko nie wiem po co- i bez mdoa to jest straszny potwór- i wydajnością i głośnościa... cicha to ona sie staje jak leci na 7v, a wtedy to niestety ma pewnie wydajność cr2 :wink: pewnie ? niestety zasmuce cie ma lepsza wydajnosc na 7v ;] poza tym na 12v maja top i rez jest nieslyszalna po odpowietrzeniu calosci , wiem co mowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Swego czasu miałem w WC w składzie : 2 x NVPX-3, Cube -3 , NB, SB, 2xMosfet, 2xRAM, HDD Innovatek, Rez Innovateka, 2 x Blackwater Advaced 120 x 2 i 2 x Laing DDC 1RT z rezem i topem Alphacoola. Jeździło to wszystko polączone w sposób szeregowy Miałem zmontowany włącznik którym mogłem wyłączyć jedną z pompek tak że cały system ciągneła tylko jedna pompeczka. W temperaturach nie widziałem istotnej rożnicy a załączenie drugiej pompki dawało wzrost przepływu o coś koło 1/3, różnice w temperaturach do pominięcia. Wniosek bierz Lainga DDC 1RT lub analoga Swiftecha. Na Allegro ktoś puszcza Lainga za 219 zł - niezła cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackassek Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 arni dallinka do tego pliku w exelu ale dziwi mnie tam jedno. Jak wsadzilem duzo blokow to d5 vario na najwyzszym biegu ma mniejszy flow niz ddc...to chyba niemozliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 arni dallinka do tego pliku w exelu ale dziwi mnie tam jedno. Jak wsadzilem duzo blokow to d5 vario na najwyzszym biegu ma mniejszy flow niz ddc...to chyba niemozliwe Tutaj ? Przecież jak było pod linkiem co dał Arni... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 D5 jest słabsze pd ddc 1+T więc pompka imho cena/wydajność/dostępność akcesorii kupa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackassek Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 jak to słabsze ?? moze maja blad ale w cooling.pl pisze ze 1rt+ ma czhyba 600l/h a d5 ma 1500l/h wytłumaczcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Mówiłem już Ci kiedyś że D5 to kupa ( mcp655 jakoś bym jeszcze przełknął za 320zł ) no i nie musisz się kierować tym co jest na nalepce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Dopinam sie do tematu - kupno Laing DDC 12V 1plus RT z topem np. EK to super zakup. Wydajniej niz d5 czy mcp655, a na pewno ciszej. Poza tym kompaktowe rozmiary pozwola zamontowac ja w wiekszosci obudow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Albo jakis top z plexi np. OCLabs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Albo oclabs, chociaz z tego co mi wiadomo to pompka z topem ek jest troszeczke bardziej wydajniejsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 w cooling.pl mają następną odsłonę topu OCLabs ;) ciekawe jak wypadnie. chociaz z tego co mi wiadomo to pompka z topem ek jest troszeczke bardziej wydajniejsza mowa o tym? http://shackit.pl/display.php?iid=273 wie ktoś czy zmienia się wydajność pompki w przypadku topu EK z gwintem 3/8" z w/w testu a topu z gwintem 1/4" dostępnego w cooling.pl ? Ja mam chrapkę na ;) http://www.xspc.biz/ddcres.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Ta nowa odslona podobno jest wydajniejsza ale sa problemy z pekaniem czesci gdzie wkrecasz zlaczki. Wiec az tak super nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackassek Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 dobra w koncu rozwialiscie do konca moje watpliwosci biore ddc 1rt+ tylko powiedzcie mi jaki top bylby najlepszy....z góry dzięki za pomoc forumowiczom bo straszni mi pomogliście w wielu sprawach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Jesli planujesz top to po co RT? 1T+ tansza i również dobra. A top weź oclab czy ek oba będą dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 dobra w koncu rozwialiscie do konca moje watpliwosci biore ddc 1rt+ tylko powiedzcie mi jaki top bylby najlepszy. http://www.martinsliquidlab.com/DDC32PumpTopTesting.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...