Skocz do zawartości
McBenner

FAT32 czy NTFS?

Rekomendowane odpowiedzi

Partycje z Windowsem mam w NTFS Partycje druga z danymi, grami, programami, filmami itd w FAT32, czy oplaca sie ja przerobic na NTFS? Czy zwiekszy sie jej wydajnosc? Czy bedzie szybciej dzialalo? Generalnie caly ten moj pomysl z przerobieniem jej wzial sie stad, ze dysk podczas sciagania plikow z kazy i emule nie daje normalnie pracowac, buczy i harczy. Watpie aby cos bylo z nim, nie tak, jedynie jest po prostu wolny 5400 seagate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ściągasz coś emule/edonkey kaza/imesh i dodatkowo grasz na tym kompie itp, to bym sie zastanowail nad ntfs, ostatnio sciągałem ostatnia plyte z Unreala II awakening, bylo 90% emulem i mialem zwieche w grze bo zamocno podkrecilem kompa :D, no i skandisk wykryl blendy i wykopal mi aktualnie sciagane poliki z emula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy w konsoli tj raczej w wierszu polecenia wpisac

convert litera_dysku: /fs:ntfs

zapyta sie czy sformatowac na ntfs. zamienia podczas kolejnego uruchomnienia kompa. troche trwa i lepiej zeby pradniki nie przestaly leciec do zasilacza w tym czasie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wcale mi nie ulatwiliscie, jak chce zeby mi komp chodzil szybciej to co mam zrobic? Bo jak narazie to zrozumialem ze mam dac fat32, ale wtedy mam wieksza szanse na zwieche po ktorej nie odzyskam plikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NFTS nic nie daje... niestety musialem sam to sprawdzic... troche czasu poszlo sie je.ba.c....

FAT 32 jest najlepszy z dwu powodow...

1. obsluguja go starsze systemy.... (jak ci sie proc albo co jeb.nie i chcesz przeniesc dane do kompa kolegi a on ma tylko 98 [ja tak mialem] to pomoze)

2. jak ci pierd.olni.e system i chcesz cos zrobic w biosie... np. sformatowac dysk... to fdisk nawet Ci go nie wykryje... tzn jest tam opcaj na poczatku ze to moze byc dysk z system Nt i takie tam... ale to i tak gowno daje...

I'm FAT... I'm FAT.... I'm FAT32... whose FAT? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, w czym jest lepszy ntfs ? bo jak dla mnie to w niczym. A jesli w niczym to jest gorszy ;)

Mailem partycje systemowa na ntfs i cos nagrzebalem w systemie, tak ze winda nawet nie wstawala i no i oczywiscie reboot do linuxa/freebsd (nie pamietam co wtedy mialem) i cala wielka QPA

z fat32 mozna w pelni kozysta (write/read) tak ntsf tylko odczyt.

Na tym skonczyla sie moja zabawa z ntfs'em -zysk na szybkosci zerowy, a na bezpieczenistwie przeciwny do planowanego ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wcale mi nie ulatwiliscie, jak chce zeby mi komp chodzil szybciej to co mam zrobic? Bo jak narazie to zrozumialem ze mam dac fat32, ale wtedy mam wieksza szanse na zwieche po ktorej nie odzyskam plikow.

Słuchaj instaluj FAT32 i nie zawracaj sobie tym więcej głowy.

Pozdro & Respect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu jestescie tak przeciwni ntfs. jak dla mnie jest on lepszy bo mozna ustawic prawa dla plikow i katalogow. pozatym jest to system z journalingiem co poprawia bezpieczenstwo danych i przyspiesza przywrocenie systemu do dzialania po awarii, niestety spowalnia nieco dzialanie. szybkosc dzialania ntfs mozna zwiekszyc wylaczajac uaktulnianie daty ostatniego dostepu do pliku (chyba w tweak-xp pro). pozatym mozna formatowac z wiekszym 'jednostki rozmiarem allokacji'

teraz cycat z helpa windowsowego:

Lepsza skalowalność do większych dysków. Maksymalny rozmiar dysku z systemem plików NTFS jest znacznie większy niż w przypadku dysku z systemem FAT, przy czym w miarę zwiększania rozmiaru dysku wydajność systemu plików NTFS nie zmniejsza się, jak to ma miejsce w przypadku systemu plików FAT.

dla fat to 2gb

dla fat32 4gb

nie wiem ile dla ntfs ale napewno duuuuzo wiecej. wazne jesli zgrywacie filmy na dysk nie kompresujac

poszukajcie sobie na jakiej zasadzie sa zorganizowane dane na facie a jak w ntfs. jest drastyczna roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to proponuje na 5400 nie robić NTFS

a to ciekawa teoria...

a poza tym przy konfigu kolegi McBenner'a praktycznie nie bedzie roznicy w wydajnosci.

uff...AR - ntfs tez ma zmienny rozmiar klastra, ale w takim stopniu ze nie ma to znaczenia - w porownaniu do fat'u mozna przyjac ze sie nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co do tego że FAT32 może 4GB to bzdura ja kumplowi robiłem 30GB ale myk jest taki że wtedy zwiększa się rozmiar klastra powyżej tych 4GB przy NTFS czegoś takiego nie ma. Po drugie przy NTFS nie ma możliwości uszkodzenie danych w momencie zawiechy. Minus to zmiejszenie szybkości i brak mozliwości obsługi przez Win9x/ME. To znaczy są programy umożliwiające odczyt. No i to wszystko. Ja mam pół na pół system NTFS reszta FAT32. Sam decyduj czy bardziej ci zależy na szybkości czy bezpieczeństwie. A do partycjonowania tylko Ranisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ogolnie rzecz biorac czego bym nie mial to jakiejs wielkiej roznicy nie bedzie? Poza tym byc moze za jakies 3-4 miechy zakupie sobie dysk twardy 7200 8 mb i wtedy nagram na niego system i bedzie extra. Nie wiem, czy nie dac sobie spokoju narazie z tym dyskiem, bo przeciez i tak nie bedzie z niego nic dobrego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten topic byl juz poruszany ale nikt nie odpowiedzial na moje pytanie :?

Z NTFS jest problem przy awarii systemu i konecznosci backupu danych z partycji ntfs. Pod dosem jest ona nie widoczna. Ktos mi powiedzial ze moge odpalic plyte win xp i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> napraw a dalej z konsoli sobie przegrac. Jednak z konsoli mam brak dostepu do katalogow Documents and Settings oraz Program Files. 8O Dwa najwazniejsze foldery gdzie znajdowac sie moga wazne dane, chociazby savey. Jak uzyskac prawa dostepu :?: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury gadacie, fat32 to przeszłość, przeżytek, a takie gadanie że nie można odzyskać danych z partycji ntfs ? znowu bzdury, kto teraz wykorzystuje dosa i fdiska ? napewno nikt rozsądny

jak dla mnie to ntfs i tylko ntfs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury gadacie, fat32 to przeszłość, przeżytek, a takie gadanie że nie można odzyskać danych z partycji ntfs ? znowu bzdury, kto teraz wykorzystuje dosa i fdiska ? napewno nikt rozsądny

no to napisz jak przegrac pliki z partycji ntfs gdy system padl(czyt. nie odpala sie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to napisz jak przegrac pliki z partycji ntfs gdy system padl(czyt. nie odpala sie)

włożyć go do innego kompa, albo odpalić z płytki (tej z instalką systemu) w trybie rconsole, czy to takie trudne ?????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luigi : ntfsread , ntfspro , GNU/Linux . Masz możliwość odczytu po Dosem lub linuxem. Poza tym jeśli komuś tak bardzo zależy na prędkości to najlepiej FAT16 :) NTFS może jest i wolny ale jest to system plików z prawdziwego zdarzenia (z listami dostępu , journaling`iem) , jeżeli ktoś nie widzi korzyści z korzystania z NTFS to niech używa FAT32 , jego wybór . Poza tematem to u siebie mam partycję na system i tam jest TYLKO system. Na osobnej partycji trzymam swój profil i tam też instaluję programy . Padnie system , nie muszę nic kombinować załączam ghosta lub instalkę i mam problem z głowy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włożyć go do innego kompa, albo odpalić z płytki (tej z instalką systemu) w trybie rconsole, czy to takie trudne ?????????????????????

ha.... czasami jest to niemożelie "Specjalisto".... trudno Ci zrozumiec?

Tak jak napisali poprzednicy... NFTS nei daje nam tak wiele aby godzic sie na ryzyko jakie wiaze sie z formatowaniem dyskow na ten system...

Co do FAT32... nie pip.rzcie, że widzieliscie dyski ponad 40 GB sformatowane na FAT32... i, że to co powiedział uff...AR to bzdura...

"...przy czym w miarę zwiększania rozmiaru dysku wydajność systemu plików NTFS nie zmniejsza się, jak to ma miejsce w przypadku systemu plików FAT....

Tu chodzi nie o to, że takich dyskow nie mozna robic powyzej 4 GB tylko o to , że wydajność będzie na nich mniejsza niż na takich samych dyskach w systemie NFTS....

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Pjnjo programik ntfspro dziala wlasnie przetestowalem :)

andriu=>jak juz pisalem pod konsola nie mozna wejsc w niektore katalogi ("odmowa dostepu")

właśnie dlatego napisałem że ew. można włożyć dysk do innego kompa, a wtedy już nie bedzie problemu (tylko ze ten komp musi mieć os, który obsługuje ntfsa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kazdy ma dostep do drugiego kompa, a jezeli to za duzo z tym roboty, no chyba ze ktos lubi. ntfsdos 4 pro naprawde wystarcza, trza go zgrac na cd z bootem lub na partycje z fat32.

sorry ze sie tu wprosilem z moim pytankiem i wywolalem mala burze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...