sirius98 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Sprzęt: EX38-DQ6 rev 1.1 bios F2 E4500 2x1GB A-DATA Extreme Edition 800/4-4-4-12 2.0-2.1V Zasilacz Tagan 480W 3 x 500GB Seagate 7200.11 4 x DVDRW GForce 8600GT Płyta zasilona przez złącze ATX24 i dodatkowo na procesor też idzie 8pinów. Sprawa 1 Prawie wszystkie próby zwiększenia FSB nawet o 5MHz przy mnożniku 11x, pamieciach na auto lub 4-4-4-12, przy napięciach na auto lub maual (DDR+0,2V, CPU=1,35-1,4V), przy PCIe=100MHz kończą się i tak resetem do domyślnych ustawień czyli 11x200??? O co tu chodzi przecież na Asrocku za 200zl ja dociągłem do 2.80GHz. Pisze prawie wszystkie próby bo czasami płyta wstanie ale przy kolejnym restarcie powraca do swoich ustawień. Sprawa2 Czy jest normalnym na tej płycie (może u innych producentów jest podobnie) iż po podkręceniu procesora nawet o kilka MHz płyta uruchamia się normalnie ale każdy następny restart (już bez wchodzenia w bios i zmieniania czegokolwiek) łączy się z automatycznym wyłączeniem na chwile komputera. Czy to zachowanie jest normalne bo coraz nowe pomysły inżynierów zaczynają przynajmniej mnie już irytować? Rozumiem że może coś przy okazji jest sprawdzane aby OC był stabilny ale mam duże wątpliwości czy aby dobrze służy to dyskom. Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez sirius98 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirius98 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 zamykam wątek problem rozwiązany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-i-a Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 zamykam wątek problem rozwiązany W jaki sposób to rozwiązałeś? Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirius98 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 W jaki sposób to rozwiązałeś? Pozdrawiam, pierwszy powód pamięci A-DATA podkręcone z 800 do 910MHz potrzebowały 2,2V (wg tego co pojazuje bios) do poprawnej pracy (fabrycznie pracują w zakresie 2,0-2,1V) czyli w biosie ex38-dq6 +0,4V (a od 0,3V kolor czcionki zmienia się na różowy :-) stąd moja początkowa niechęć do zmiany tego parametru) po podkręceniu są letnie ale nie bardzo gorące/parzące jak poczytasz forum i zobaczyć do ilu V podkręcają A-DATY to te 2,2V to nie jakiś wysoka wartość :-) drugi powód nie wiem czy problem nie był również w tym że pomiędzy gniazdami pamięci przechodziły kable SATA (zakłócenia) - ale to mało prawdopodobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-i-a Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 pierwszy powód pamięci A-DATA podkręcone z 800 do 910MHz potrzebowały 2,2V (wg tego co pojazuje bios) do poprawnej pracy (fabrycznie pracują w zakresie 2,0-2,1V) czyli w biosie ex38-dq6 +0,4V (a od 0,3V kolor czcionki zmienia się na różowy :-) stąd moja początkowa niechęć do zmiany tego parametru) po podkręceniu są letnie ale nie bardzo gorące/parzące jak poczytasz forum i zobaczyć do ilu V podkręcają A-DATY to te 2,2V to nie jakiś wysoka wartość :-) drugi powód nie wiem czy problem nie był również w tym że pomiędzy gniazdami pamięci przechodziły kable SATA (zakłócenia) - ale to mało prawdopodobne Dzięki, wszystko jasne, chociaż kable raczej odpadają 8-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...