Skocz do zawartości
sirius98

Gigabyte Ex38-dq6 A Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt:

EX38-DQ6 rev 1.1 bios F2

E4500

2x1GB A-DATA Extreme Edition 800/4-4-4-12 2.0-2.1V

Zasilacz Tagan 480W

3 x 500GB Seagate 7200.11

4 x DVDRW

GForce 8600GT

Płyta zasilona przez złącze ATX24 i dodatkowo na procesor też idzie 8pinów.

Sprawa 1

Prawie wszystkie próby zwiększenia FSB nawet o 5MHz przy mnożniku 11x, pamieciach na auto lub 4-4-4-12, przy napięciach na auto lub maual (DDR+0,2V, CPU=1,35-1,4V), przy PCIe=100MHz kończą się i tak resetem do domyślnych ustawień czyli 11x200???

O co tu chodzi przecież na Asrocku za 200zl ja dociągłem do 2.80GHz.

Pisze prawie wszystkie próby bo czasami płyta wstanie ale przy kolejnym restarcie powraca do swoich ustawień.

Sprawa2

Czy jest normalnym na tej płycie (może u innych producentów jest podobnie) iż po podkręceniu procesora nawet o kilka MHz płyta uruchamia się normalnie ale każdy następny restart (już bez wchodzenia w bios i zmieniania czegokolwiek) łączy się z automatycznym wyłączeniem na chwile komputera. Czy to zachowanie jest normalne bo coraz nowe pomysły inżynierów zaczynają przynajmniej mnie już irytować? Rozumiem że może coś przy okazji jest sprawdzane aby OC był stabilny ale mam duże wątpliwości czy aby dobrze służy to dyskom.

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób to rozwiązałeś?

Pozdrawiam,

pierwszy powód

pamięci A-DATA podkręcone z 800 do 910MHz potrzebowały 2,2V (wg tego co pojazuje bios) do poprawnej pracy (fabrycznie pracują w zakresie 2,0-2,1V) czyli w biosie ex38-dq6 +0,4V (a od 0,3V kolor czcionki zmienia się na różowy :-) stąd moja początkowa niechęć do zmiany tego parametru)

po podkręceniu są letnie ale nie bardzo gorące/parzące

jak poczytasz forum i zobaczyć do ilu V podkręcają A-DATY to te 2,2V to nie jakiś wysoka wartość :-)

drugi powód

nie wiem czy problem nie był również w tym że pomiędzy gniazdami pamięci przechodziły kable SATA (zakłócenia) - ale to mało prawdopodobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy powód

pamięci A-DATA podkręcone z 800 do 910MHz potrzebowały 2,2V (wg tego co pojazuje bios) do poprawnej pracy (fabrycznie pracują w zakresie 2,0-2,1V) czyli w biosie ex38-dq6 +0,4V (a od 0,3V kolor czcionki zmienia się na różowy :-) stąd moja początkowa niechęć do zmiany tego parametru)

po podkręceniu są letnie ale nie bardzo gorące/parzące

jak poczytasz forum i zobaczyć do ilu V podkręcają A-DATY to te 2,2V to nie jakiś wysoka wartość :-)

drugi powód

nie wiem czy problem nie był również w tym że pomiędzy gniazdami pamięci przechodziły kable SATA (zakłócenia) - ale to mało prawdopodobne

Dzięki, wszystko jasne, chociaż kable raczej odpadają 8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi