Ghazi Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam, Mam taki "problem" z Inteligo - posiadam konto, które wykorzystuje tylko i wyłącznie do płacenia rachunków. Karta płatnicza, którą otrzymałem (druga już zresztą) leży gdzieś nieaktywna. Mimo, że: a) nie prosiłem o nową kartę, gdy stara straciła ważność b) nigdy z karty płatniczej przypisanej do tego konta nie korzystałem c) nie aktywowałem nigdy żadnej karty, którą otrzymałem od Inteligo, to reguralnie, miesiąc w miesiąc bank ściąga mi z konta 1zł opłaty za "Karta Visa". Odpowiedź, którą dostałem od banku wyglądała mniej więcej tak: "Szanowny Panie, opłata z kartę Visa jest pobierana niezależnie od tego, czy karta jest aktywna czy nie. Pozdrawiam serdecznie bleble" Czy to jest uczciwe? Przykład: kupuje samochód za 50 000zł i co miesiąc każa mi wpłacać 20zł na poczet ewentualnego korzystania (nie wybudowania, tylko korzystania) z autostrad. Ale ja jeżdzę tylko po mieście... Ide do sklepu po 2 bułki, każda po 50gr. Przy kasie płace 5zł, bo mogę sobie do tego <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> sok. Ale ja soku nie chce! Z tego co mi wiadomo nie wolno zmuszać klientów do płacenia za usługi których sobie nie życzą. Teraz pytanie właściwe: jaka instytucja może potwierdzić / zaprzeczyć czy taka praktyka banku jest zgodna z prawem i byłaby w stanie wymusić zmiane podejscia banku do tych opłat? Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez Ghazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zamiast się pieklić po prostu wypowiedz umowę o kartę. To jest osobna umowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) Dzieki za odpowiedź Do pieklenia jeszcze mi daleko ;) A swoją drogą osoba odpowiadająca z banku na mojego maila mogła mi to zasugerować Temat można uznać za wyczerpany :) Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez Ghazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Dzieki za odpowiedź Do pieklenia jeszcze mi daleko ;) A swoją drogą osoba odpowiadająca z banku na mojego maila mogła mi to zasugerować Temat można uznać za wyczerpany :) jasne, a potem wyleciala by z pracy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 (...) Czy to jest uczciwe? Przykład: kupuje samochód za 50 000zł i co miesiąc każa mi wpłacać 20zł na poczet ewentualnego korzystania (nie wybudowania, tylko korzystania) z autostrad. Ale ja jeżdzę tylko po mieście... (...) Przykład: w UK posiadając auto MUSISZ kupić podatek drogowy niezależnie czy jeździsz czy stoisz. Jeżeli nie chcesz płacić prosisz stosowny organ o wydanie certyfikatu o wyłączeniu z ruchu (wtedy nawet na ulicy go nie możesz zostawić)... Uczciwe? A w temacie to już kolega wyżej napisał co i jak :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franky Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Przykład: w UK posiadając auto MUSISZ kupić podatek drogowy niezależnie czy jeździsz czy stoisz. Jeżeli nie chcesz płacić prosisz stosowny organ o wydanie certyfikatu o wyłączeniu z ruchu (wtedy nawet na ulicy go nie możesz zostawić)... Uczciwe? A w temacie to już kolega wyżej napisał co i jak :wink: pzdr Przykład w Australii nic nie musisz płacić.Kogo to obchodzi co się dzieje w innych krajach jak kolega pyta o PL.Zresztą u nas tak samo jak w UK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) w interesie wszelkich instytucji jest to, aby sprzedać klientowi z defaultu kupe rzeczy których nie potrzebuje, a klient jeśli chce ( i wie o tym) to może sobie je wyłączyć :). Niestety to wszystko zazwyczaj jest zapisane w umowie/regulaminie którego nikt nie czyta. Tak miałem np umowę z erą bodajże, to musiałem do nich specjalnie dzwonić, żeby wyłączyć usługi z których normalny człowiek nie korzysta - dzięki czemu abonament mi się obniżył :). Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 tak jak Pelzak wspomnial... na pewno umowie jest paragraf ktory mowi ze automatycznie po zakonczeniu waznosci karty zostanie wydana nowa. a oplata jest pobierana nie za korzystanie tylko za posiadanie. Pewnie nie czytales :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...