Skocz do zawartości
Ghazi

Opłata Pobierana Przez Bank - Czy Uczciwie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki "problem" z Inteligo - posiadam konto, które wykorzystuje tylko i wyłącznie do płacenia rachunków. Karta płatnicza, którą otrzymałem (druga już zresztą) leży gdzieś nieaktywna. Mimo, że:

a) nie prosiłem o nową kartę, gdy stara straciła ważność

b) nigdy z karty płatniczej przypisanej do tego konta nie korzystałem

c) nie aktywowałem nigdy żadnej karty, którą otrzymałem od Inteligo,

to reguralnie, miesiąc w miesiąc bank ściąga mi z konta 1zł opłaty za "Karta Visa".

Odpowiedź, którą dostałem od banku wyglądała mniej więcej tak:

"Szanowny Panie,

opłata z kartę Visa jest pobierana niezależnie od tego, czy karta jest aktywna czy nie.

Pozdrawiam serdecznie bleble"

Czy to jest uczciwe?

Przykład: kupuje samochód za 50 000zł i co miesiąc każa mi wpłacać 20zł na poczet ewentualnego korzystania (nie wybudowania, tylko korzystania) z autostrad. Ale ja jeżdzę tylko po mieście...

Ide do sklepu po 2 bułki, każda po 50gr. Przy kasie płace 5zł, bo mogę sobie do tego <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> sok. Ale ja soku nie chce!

Z tego co mi wiadomo nie wolno zmuszać klientów do płacenia za usługi których sobie nie życzą. Teraz pytanie właściwe: jaka instytucja może potwierdzić / zaprzeczyć czy taka praktyka banku jest zgodna z prawem i byłaby w stanie wymusić zmiane podejscia banku do tych opłat?

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedź

Do pieklenia jeszcze mi daleko ;)

A swoją drogą osoba odpowiadająca z banku na mojego maila mogła mi to zasugerować

Temat można uznać za wyczerpany :)

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Czy to jest uczciwe?

Przykład: kupuje samochód za 50 000zł i co miesiąc każa mi wpłacać 20zł na poczet ewentualnego korzystania (nie wybudowania, tylko korzystania) z autostrad. Ale ja jeżdzę tylko po mieście...

(...)

Przykład: w UK posiadając auto MUSISZ kupić podatek drogowy niezależnie czy jeździsz czy stoisz. Jeżeli nie chcesz płacić prosisz stosowny organ o wydanie certyfikatu o wyłączeniu z ruchu (wtedy nawet na ulicy go nie możesz zostawić)... Uczciwe?

A w temacie to już kolega wyżej napisał co i jak :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład: w UK posiadając auto MUSISZ kupić podatek drogowy niezależnie czy jeździsz czy stoisz. Jeżeli nie chcesz płacić prosisz stosowny organ o wydanie certyfikatu o wyłączeniu z ruchu (wtedy nawet na ulicy go nie możesz zostawić)... Uczciwe?

A w temacie to już kolega wyżej napisał co i jak :wink: pzdr

Przykład w Australii nic nie musisz płacić.Kogo to obchodzi co się dzieje w innych krajach jak kolega pyta o PL.Zresztą u nas tak samo jak w UK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w interesie wszelkich instytucji jest to, aby sprzedać klientowi z defaultu kupe rzeczy których nie potrzebuje, a klient jeśli chce ( i wie o tym) to może sobie je wyłączyć :). Niestety to wszystko zazwyczaj jest zapisane w umowie/regulaminie którego nikt nie czyta.

Tak miałem np umowę z erą bodajże, to musiałem do nich specjalnie dzwonić, żeby wyłączyć usługi z których normalny człowiek nie korzysta - dzięki czemu abonament mi się obniżył :).

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi