Skocz do zawartości
secoh

Agpx2 vs Agpx4

Rekomendowane odpowiedzi

O agp nieraz już było na forum. U mnie niestety karta pracuje tylko na agpx2 . W sieci można znaleźć stare testy agpx1 vs agpx2 ( w których używano co najwyżej 3dmarka2001 lub Q3). Nie tak dawno były porównania agpx4 vs agpx8 . Ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji jaka różnica jest w najnowszych grach (UT2003,

Unreal2 , NFS:HP2, , czy też demku Doom3) między agpx2 i agpx4. Po prostu nie wiem jak bardzo mnie będzie ograniczało to agpx2 choćby w takim Unrealu2 .

Czy ktoś z forumowiczów mógłby podać jakiegoś linka , albo najlepiej sprawdzić u siebie jaka jest różnica? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mie rozumiem twojego pytania przeciez twoja płyta jak i karta obsługije agp 4x wiec po co ci agp 2x ?? to ze stery tak pisza to błas albo zmin sobie w biosie ....a roznica jest mała 5% moze ale zalezy tez od karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica jest w przepustowosci szyny, czytalem o tym ostatnio (tylko teoria) i czego sie dowiedzialm, a czego nie ;) :

1) Roznica miedzy agpx2, a agpx4 w przepustowosci wynosi :

Bus Bus Speed Bus Bandwidth

AGP x1 66 MHz 254.3 MBytes/sec

AGP x2 66x2 508.6

AGP x4 66x4 1,017.3

2) Natomiast niegdzie nie moglem znalesc ile z tej szyny wykozystuje gf4mx(gf2Ti) albo gf4ti tudzisz inne karty - poprostu nic.

Tak wiec w teori roznica jest duza (az dwukrotna), a praktyce ©hgw ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta za nic w świecie nie rusza na agpx4 - w biosie mam wybór agpx1 albo agpx2 . Już się z tym pogodziłem - po wielu godzinach walki i zmianach biosów :? . Widziałem testy agpx4 vs agpx8 i wiem ,że różnice były minimalne.Chciałbym się tylko dowiedzieć , jak duży wpływ ma ograniczenie szyny do agpx2 w najnowszych grach - to wszystko.

Podejrzewam , że dla takiego Unreala2 szybkośc agp ma większe znaczenie niż dla Q3 i szukam konkretnych liczb fps-ów - to wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :)

GF4MX to powinien na AGPx2 chodzic bo ten jego potencjal nie jest w stanie wykorzystac AGPx4 a co dopiero AGPx8 tak jak maja to niektore GF4mx :) dla mnie paranoja bo przeciez i tak nie ma jak tego wykorzystac.

To czy bedzie roznica miedzy agpx2 i agpx4 to zalezy od karty.

Szczerze powiediawszy t onie bardzo potrafie sobie wyskalowac teraz kiedy to posiadanie agpx4 jest juz oplacalne, tak na oko moge strzelic ze przy GF2 pro lub cos takiego. Jak ktos ma okazje zrobic jakies testy to niech sprobuje, najlepiej do tego wykorzystac jakiegos benchmarka ktory wykorzystuje duze textury przede wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gf4mx440 na agpx8 to to tylko chwyt marketingowy (uzupelnienie do plyt z agpx8 - masz karte na agpx8 to kup tez plyte by wykozystac drzemiacy potencjal w mx440 LOL ;))

Znalazlem tez porownanie od axp x1, x2, x4 na3dsmarku 2001 na kartach gf2mx i gf4ti4200:

http://www.amdworld.co.uk/vb1.htm

Czy karty przy max oc szyny samoczynnie schodza na agp x2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - gdybym miał gf2mx-a albo nawet zwykłego gf2 raczej bym nie zaśmiecał forum takim pytaniem - karta nie wykorzystała by i tak tego agpx4 gdybym ją zmusił do pracy w tym trybie . Chciałbym wiedzieć jak taki GF4ti (zwłaszcza 4200 z 64mb :) ) albo R8500/9500/9700 reaguje w grach z wymagającą grafiką gdy zaaplikuje mu się agx2 zamiast x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm z tego testu wychodzi , że różnica agpx2/x4 dla Gf4ti jest b. niewielka (tyle że jest to 3dmark2001 - a ten test ma już swoje lata) . A mógłby ktoś u siebie po prostu sprawdzić i podać choćby jeden wynik z takiego demka Doom3 albo U2 ,Ut2003 jak u niego karta reaguje na obniżenie agp do x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...