Skocz do zawartości
ZipQ

Problem Z Grafiką Po Zmianie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacznę od przedstawienia komputera, którego tyczy się ta sprawa: E2140 Dual Core, MSI P35 Neo2-FIR, 512 ddr2 667 GOODRAM ( w zastępstwie za 1gb patriot ddr2 800mhz, która jest w serwisie ), GeForce 7300 Sonic ( palit ), Maxtor 80gb Sata, zasilacz FORTRON 400-60PFN 400W i to wszystko na Win XP sp2. Problem polega na tym, że obraz od czasu do czasu mruga na czarno ( poprzedza to małe z mulenie komputera ) i po n-tym razie komputer się resetuje. Także gry ( wszystkie: nowsze i starsze ) nie działają - czasami wieszają się przy starcie, albo po kilku minutach. Instalowałem już kilka różnych sterowników ( starsze wersje typu 93.71 WHQL jak i najnowsze ). Karta może nie jest może wyższych lotów, ale aktualnie nie jest mi potrzebna lepsza dlatego jej nie wymieniłem. Co do problemu to nie występował on przy wcześniejszej płycie głównej (ASUS P5VD2-MX), na której używałem kości 1gb GOODRAM 667mhz. Moje przypuszczenia co do powodu dla którego to tak dziwnie działa:

1. Za mało pamięci ( karta posiada opcję TurboCache 512mb - dla którego wymagany jest minimum 1gb pamięci systemowej ).

2. Za słaby zasilacz ( wejście ATX1 na płycie głównej ma 24 piny, mój zasilacz ma 20 - drugie wejście na zasilanie jest 8 pinowe, ale podpiąłem 4 pinowe, ponieważ zasilacz ma tylko takie ). Na poprzedniej płycie głównej nie było tego problemu, ponieważ tam wejście od zasilania pasowały idealnie ( na płycie było 20 pinowe ATX1 i to drugie 4 pinowe ).

3. "Za stara karta graficzna na tą płytę główną" - możliwe że MSI P35 neo2-FIR nie obsługuje dobrze takich słabych kart.

Proszę o pomoc i propozycje jeśli będzie potrzebna wymiana sprzętu (w sumie chciałbym tego teraz uniknąć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi