Skocz do zawartości
fernandez

Wybor Monitora Lcd 20" 4:3

Rekomendowane odpowiedzi

powoli szykuje sie na kupno monitora..

paramatery:

typ matrycy: S-IPS lub S-PVA (sam nie wiem co lepsze) i podobne (w kazdym razie nie TN!)

przekatna: 20" lub wiecej (koniecznie "kwadrat", zadna panorama!)

cena: <1800 (oczywiscie chodzi o to zeby wydac jak najmniej a zyskac jak najwiecej - czyli przelicznik ekonomiczny)

zastosowanie: mozna powiedziec ogolne - zarowno do filmow, gier, www itp .. ale co najwazniejsze zebym mogl swobodnie ogladac TV (zainstalowany tuner) nie tylko z pozycji siedzacej, czyli bezposrednio przed monitorem (to samo tyczy sie filmow wlasciwie)

czytalem mnostwo opini i recenzji, wybor padl na te dwa:

FUJITSU-SIEMENS P20-2

IIYAMA ProLite H511S-B2

oba na S-PVA, przy czym ta Iiyama drozsza - pytanie standardowe, co wybrac (i przy tym nie przeplacic)??

a moze jakis inny monitorek (spelniajacy warunki oczywiscie)??

Ps. nie interesuja mnie odpowiedzie typu "bo tak", prosze poprzec swoje wypowiedzi jakimis argumentami

z gory thx

edit:

jesli to mialo sie znalesc w kategori "co kupic" to sory i prosze o przeniesienie

Edytowane przez fernandez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o Hp tez slyszlaem i tez sie nad nim zastanawiam (no ale wlasnie z tymi matrycami to loteria)

niestety tego Della nie widze na allegro same panoramy :( (a moze slepy jestem)

prosilbym o jakies porownanie z wymienionymi w 1. poscie..

della aukcja usunięta może ponownie wystawi, sprawdzaj, wczoraj było 10 sztuk nowych na gwarze

nie zrobię porównania bo nie widziałem iiyamy poza wystawą sklepową, della miałem i hpka testowałem dokładnie - uważam ze jest bardzo porównywalny (z dellem) jezeli trafi się na SIPS a cena bardziej atrakcyjna

Inna sprawa to że kupowanie dzisiaj kwadraciaka za 1500zł kiedy panoramy opanowały rynek, + tendencja nadal idzie ku szerszym niższym wyświetlaczom (WIDE obecnie to 16:10 jednak już są matryce 16:9 -> niedługo monitory) to niedobry pomysł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przemawiaja do mnie te "plaskie ekrany"

obecnie operuje na 19'' LCD, a 20" WIDE to jest taka roszerzona 19" (mniej wiecej nie wdrazajmy sie w szczegoly)

po prostu wole miec "kwadrat"..

w ogole widze, ze ten Dell i HPek(S-IPS) to sa trudno dostepne lub w ogole nie dostepne :/

rozumiem ze na temat tego Fujitsu tez niewiele wiesz - ale cena wydaje sie atrakcyjna, tyle ze w ciemno nie chce kupowac

edit:

zalazlem jeszcze Philips 200P7ES z matryca S-IPS, tez ciezko dostepny, ale jak by sie on mial do omawianych??

Edytowane przez fernandez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi