Colinus Barbarianus Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam, Pacjent to Asus m2r32 i barracuda 250 410as (oraz drugi caviar 80GB) - obydwa sata. Tryb kontrolera byl ustawiony na AHCI, ale po podlaczeniu kolejnej barracudy nie byla widziana w windowsie (kontroler podczas POST widzial wszystkie dyski). Wiec wpadlem na cudowny pomysl i zmienilem tryb kontrolera na RAID (tosamo, tylko mozna wejsc w opcje kontrolera podczas postu) i zauwazylem, ze sa utworzone 2 macierze (kazda po 1 dysku, JBOD zdaje sie - nie wiem skad sie wziely) a trzeci dysk jest nie przypisany (ten nowy). Nie wiem co mnie pokusilo (klne do dzisiaj, ale trzezwy bylem) i usunalem te macierze. Po chwili stwierdzilem ze moze to nie byl najlepszy pomysl i postawilem je od nowa. Co z tego, jak juz system nie wstal, a dyski sa bez partycji - tak jak nowa barracuda. Dziwne jest to, ze wczesniej (jakis czas temu jak stawialem system) moglem swobodnie przelaczac miedzy trybami ahci/raid/legacy/native i nie bylo problemow, a teraz jest czysto. Sam fakt, ze macierze zawieraly tylko po jednym dysku tez jakos nie przekonuje mnie do utraty danych, bo jezeli by byl raid0 z 2 dyskami, to juz rozumiem. Zainstalowalem juz ontrack recovery i znalazl partycje na jednym dysku (nie sprawdzalem drugiego), wiec kopiuje odzyskane dane na nowy dysk. Wiec moje pytanie: czy wiadomo co sie dokladnie stalo i czy mozna to latwo odkrecic? Nie zapisywalem nic na dyskach, wiec wszystko tam jest (gdzies :P ). Opcja z kopiowaniem na inny dysk i pozniejszym ukladaniem tego jakos mnie nie cieszy, bo czasu na to mam malo :( Rozumiem ze zjadlo tablice allokacji, ale jakos nie jestem od dluzszego czasu w temacie i niewiem :( Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Najprawdopodobniej kontroler nadpisał coś w MBR kiedy zakładałeś te 2 macierze od nowa (np informacje o tych macierzach, pozwalające je zidentyfikować bez konieczności polegania na bios'ie kontrolera). Jeśli tak, to poleciała tylko tablica partycji, a to da się odzyskać np. testdiskiem. Gorzej jeśli kontroler nabałaganił też gdzieś indziej - w MFT lub obszarze danych. W tym wypadku możliwe że stracisz to i owo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...