Skocz do zawartości
cyber_91

Abit Ip35-e I A-daty

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj poskładałem sobie komputer, włączam i zaczęło pipać (cały czas, nawet gdy jestem w biosie). Gdzieś czytałem, że trzeba zmienić napięcia pamięci na 2.2V, zmieniłem, ale nic nie pomogło. Mogę wejść normalnie do biosu. O to mój zestaw:

C2D E8200

Abit IP35-E

A-Data 2x1GB 800Mhz Extreme Edition CL4

Gainward 8800GTS 512MB

250GB WD ATA 8MB cache

W czym tkwi problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj poskładałem sobie komputer, włączam i zaczęło pipać (cały czas, nawet gdy jestem w biosie). Gdzieś czytałem, że trzeba zmienić napięcia pamięci na 2.2V, zmieniłem, ale nic nie pomogło. Mogę wejść normalnie do biosu. O to mój zestaw:

C2D E8200

Abit IP35-E

A-Data 2x1GB 800Mhz Extreme Edition CL4

Gainward 8800GTS 512MB

250GB WD ATA 8MB cache

W czym tkwi problem?

A podpiąłeś zasilanie do karty graficznej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz jak to "pipie"??? Możesz zabootowac?

Może coś z tego poniżej?

Basic Beep Codes for ABIT AWARD BIOS Motherboards1.) No beep at all - this means your motherboard is dead, either due to a defective or underpowered power supply, poorly seated CPU or RAM, or a dead-on-arrival board2.) One beep - board is working fine3.) One long beep then machine shuts down - faulty, improperly installed or missing CPU4.) 1 short(Beep) System booting is normally5.) 2 short(Beep) CMOS setting error6.) 1 long - 1 short(Beep) DRAM ERROR7.) 1 long - 2 short(Beep) Display card or monitor connected error8.) 1 long - 3 short(Beep) Keyboard Error9.) 1 long - 9 short(Beep) ROM Error10.) Long(Beep) continuous DRAM isn't inserted correctly11.) Short(Beep) continuous POWER supply has a problem12.) A two-tone siren, generally caused by overheating or out of specification voltages13.) Four beeps then machine shuts down. This is because this version of the BIOS will shut down your machine if no fan tachometer signal is detected on the fan header. Make sure you attach a fan to the FAN1 or FAN4 header or clear CMOS to reset to default (no checking).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10.) Long(Beep) continuous DRAM isn't inserted correctly

[/code]

Wydaje mi się że to, bo pipa cały czas po włączeniu kompa długimi, jednak umiem włożyć pamięci. Botować niestety się nie chce. Sprawdzałem moje pamięci u kumpla i u niego chodzą bez problemów. Chyba wyśle płytę na gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze mi się "gdzieś przeczytało" ... może ustawienie temp. w BIOS'ie? PCI HEALTH STATUS->CPU WARNING TEMPERATURE ???

Może wentylator??? Poniżej ABIT FANEQ CONTROL jest opcja FAN FAIL ALARM SELECTABLE, a w ABIT FANEQ CONTROL-> CPU FAN TYPE może być 4 lub 3 (default jest chyba 4). Jak masz 3 pin'owy na radiatorze a w BIOS'ie ustawiony 4 pin'owy to mogą się pojawiać problemy z odczytem RPM wentylatora na radiatorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi