Skocz do zawartości
goodfun

Macbook - Duże Różnice W Cenie, Małe W Osprzęcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Można powiedzieć, że jestem laikiem jeżeli chodzi o laptopy, zwłaszcza macbooki. Chciałbym żeby mi ktoś pomógł w wyborze odpowiedniego. Zależy mi głównie na wykorzystaniu sprzetu na uczelni no i pewnie troche zabawa multimediami. Wybór może nie byłby taki trudny, a ja nie nazywałbym się laikiem, gdyby nie takie wielkie różnice w cenach przy niewielkich różnicach w specyfikacjach. Zainteresowały mnie dwa modele - pierwszy z nich to:

MB403PL/A, który kosztuje 4700zł

, drugi to

MA700ZH/A, który kosztuje 2700zł

Różnica w specyfikacjach to różnica w pamięci dysku na której mi nie zależy, 0,4 GHz różnicy w procesorach i dwa razy więcej pamięci RAM. Według mnie to te różnice są naprawdę niewielkie i nie powinny stanowić różnicy w cenie aż 2000zł. Czy kryje się pod tym coś innego, czego ja nie zauważam??? Kiedyś słyszałem, że w laptopach mówi się o czymś takim jak generacje i z tego co wiem, to ma to tutaj miejsce (bodajże 2 generacje różnicy). Jednak na czym to polega?, że dysk ma wiecej pojęmności albo że RAM-u dodali, lol?

Edytowane przez goodfun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście brałbym tego tańszego, tyle że odrazu po zakupie rozszerzył bym ram do 2gb. Za ~2800zł będziesz miał macbooka z 2gb i procesorem nieznacznie wolniejszym od wersji 2k droższej a różnicy w wydajności w codziennym użytkowaniu i tak nie uświadczysz.

A generacje to raczej bardziej do ipodów można by podporządkować niżeli do laptopów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pare dni temu na komputroniku były dwa macbooki, oba 2GHz, 1GB ram, 80GB hdd, itd... wszystko to samo ;] a różnica w cenie 300 zł. Imo dobrym wyborem będzie kupienie najtańszego modelu i zmiana dysku i ramu na wiecej. Chociaz dla mac os i linuksa spokojnie wystarcza 1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używkę, ale nówkę ściągniętą z US http://allegro.pl/item351477167__nowy_apple_macbook.html tu Kup teraz, ale obserwuj aukcje można taniej wyrwać. No albo poszukać znajomego co przywiezie, przy dzisiejszym kursie dolara za 1100$ masz nówkę najtańszego macbooka, a jeszcze można jakich promocji poszukać i wyrwać poniżej 1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi