cybe Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Witam . Jest pewien problem , od 3 godzin staram się połączyć laptopa ze stacjonarnym kompem . Chciałbym utworzyć sieć LAN z dostępem do internetu dla każdego kompa a internet u mnie dzieli router Linksys BEFW11S4 . Wpisuje dla każdego z komputerów inne IP . To jest dla pierwszego : 192.168.01 drugi 192.168.0.2 do tego maska to 255.255.255.0 . Niestety u mnie na stacjonarnym jak i laptopie po ustawieniu Ip ani nie widzi sieci ani nie ma w ogóle internetu . Co ciekawe na laptopie widzi mój komputer ale nie chce się z nim połączyć . Naprawdę szukam w necie cały czas odpowiedzi ale nie ma nic . Tylko to jak skonfigurować połączenie co niestety się nie udaje . Dodam ,że wyłączyłem firewall'e czyli zaporę systemową w XP . Czekam na pomoc i pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Ustaw dla pierwszego 192.168.0.2, a dla drugiego 192.168.0.3, bo router ma 192.168.0.1 ;). BTW. Zły dział raczej na takie sprawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybe Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 no wlasnie nie wiedziałem gdzie to wstawić . Router ma ip 192.168.1.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 TO daj IP z zakresu 192.168.1.1 czyli 1.2 i 1.3 ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 napisz cos jeszcze o samej sieci, prawdopodobnie net masz udostepniany na konkretny adres mac, wiec bedziesz musial ustawic klonowanie mac'u na routerze temat powinien byc troszke nizej, w sieciach ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 (edytowane) zresetuj router i ustaw dynamiczne przydzielanie ip (nie wbijaj ręcznie), później skopiuj mac karty sieciowej i powinno chodzić :) Edytowane 13 Kwietnia 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) DHCP ma sens tylko w dużych sieciach albo w sieciach o dynamicznej strukturze dla dwóch lepiej użyć statycznego i wyłączyć zbędną usługę klienta DHCP PS. A bramę domyślną podałeś, serwery DNS wpisałeś ? obecność komputerów jak sprawdzałeś przez wyszukanie ich w "sieci Microsoft" czy przez pingowanie adresu ? jerzeli ping to czy czasem komputery nie mają włączonej zapory która blokuje ECHO Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...