Skocz do zawartości
cybe

Problem Z Lan'em .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Jest pewien problem , od 3 godzin staram się połączyć laptopa ze stacjonarnym kompem . Chciałbym utworzyć sieć LAN z dostępem do internetu dla każdego kompa a internet u mnie dzieli router Linksys BEFW11S4 . Wpisuje dla każdego z komputerów inne IP . To jest dla pierwszego : 192.168.01 drugi 192.168.0.2 do tego maska to 255.255.255.0 . Niestety u mnie na stacjonarnym jak i laptopie po ustawieniu Ip ani nie widzi sieci ani nie ma w ogóle internetu . Co ciekawe na laptopie widzi mój komputer ale nie chce się z nim połączyć . Naprawdę szukam w necie cały czas odpowiedzi ale nie ma nic . Tylko to jak skonfigurować połączenie co niestety się nie udaje . Dodam ,że wyłączyłem firewall'e czyli zaporę systemową w XP .

Czekam na pomoc i pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DHCP ma sens tylko w dużych sieciach albo w sieciach o dynamicznej strukturze dla dwóch lepiej użyć statycznego i wyłączyć zbędną usługę klienta DHCP

PS. A bramę domyślną podałeś, serwery DNS wpisałeś ?

obecność komputerów jak sprawdzałeś przez wyszukanie ich w "sieci Microsoft" czy przez pingowanie adresu ? jerzeli ping to czy czasem komputery nie mają włączonej zapory która blokuje ECHO

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi