Skocz do zawartości
wiateq

Core2duo I Ddr2 1066 Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem, ale nie znalazłem żeby ktoś miał tego rodzaju probllem, więc zakładam nowy wątek - może ktoś z doświadczenia będzie wiedział co zrobić. Po pierwsze nabyłem pamięci ddr2 1066 ocz reaper i teraz tak - wg. testow przy podstawowych timingach (5-5-5-15) moze je wlaczyc nawet na 1260mhz (napięcie polecane przez producenta 2.1 do 2.35) u mnie nic, dochodza do 1110 moze 1120 system sie odpala ale niestabilny, a jak wyzej to wywala jakis blad podczas bootowania - albo ze nie moze systemu zaladowac bo brak jakiegos pliku, albo reset od razu. Stwierdzilem ze moze plyta nie daje rady dalej niz 1066 wiec wzialem sie za same timingi. Tutaj tez nic- wg testow 4-4-4-12 przynajmniej 1080 MHZ u mnie w w ogole nie chce zaladowac sie system, 3-3-3-9 zdaje sie 880mhz wedlug testow - u mnie nawet na 800 nie chce dzialac - w czym moze lezec problem ? Napiecia probowalem do 2.4V czy pomijam jakies wazne ustawienie w biosie ktore mi to blokuje ? Czy ta plyta nie daje takich mozliwosci ?

Druga sprawa to procesor - 9x333 Mhz - ustawienia początkowe, napięcie na AUTO. Wtedy jest standardowe 3ghz. Stabilny system mozna osiagnac do 3.2 - 3.3. Wyzej zaczynaja sie problemy.

Jakies pomysly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktos Ci dawal gwarancje na to ze te ramy pojda na te 1200MHz ??? To ze w "testach" poszly na iles tam, nie oznacza ze pierwszy-lepszy komplet zrobi tyle samo :blink: Mozesz jeszcze poluzowac aphy, moze pociagna troche wiecej ale watpie w to...

Co do procka, hmmm. Robiles aktualke biosu do najnowszej? Bo dziwnie slaby sie wydaje.

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli robisz to na tak budzetowej plycie jaka jest P5K to tu moze lezec rowniez kilka przyczyn. Ta plyta nie bardzo nadaje sie do mocnego OC, tanio nie zawsze znaczy dobrze.

edit:

odnosnie podkrecania procka, zobacz jaka slaba masz sekcje zasilania.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta ma 3 fazy zasilania tylko więc o mocnym OC raczej zapomnij, ale do rzeczy...proponuje podbić napięcie na NB do jakiś...1,45v albo i więcej i wtedy spróbować jak pamięci będą się kręciły, istnieją jeszcze takie możliwości że...trafiły ci się padaczne te OCZ-tki, chociaż troche wątpie żeby był taki rozrzut względem danej sztuki, skoro gdzie indziej osiągnęli 880mhz, chociaz nie wiadomo co tam za kości ładują :wink: A może być też tak że ten Asus kiepsko prowadzi pamięci i nie wykręcisz ich tyle ile potrafią naprawde :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi