lemoniada Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam! Chciałem się was spytać jak podłączyć internet radiowy który mam w komputerze stacjonarnym z antena yagi podłączony przez kabel SMA do karty bezprzewodowej. Chodzi mi o podłączenie laptopa. Co mam ewentualnie dokupić żeby to działało. Chciałbym żeby internet mógłbym odbierać bezprzewodowo w zakresie okolicy domu ! Pozdr... Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez lemoniada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 access point / 2 karte bezprzewodowa ( jesli masz juz w lapsie ), jesli nie to 2 karty. Najlepiej access point. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemoniada Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 a modem tez ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Jaki modem ? Musisz napisac konkretnie co masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Prosze o pomoc - skrotowo problem wyglada tak: Dotychczas net z osiedlowej sieci byl tylko w kompie stacjonarnym ale postanowilem miec tez neta w lapku, ktory nie mial zintegrowanej karty WiFi. Zakupilem wiec taki to prosty zestaw D-Link DWL-922 (router DI-524 z karta na USB DWL-G122). Wszystko podlaczone, stery i soft zainstalowane. Teraz do stacjonarnego kabelkiem z rouera idzie sobie net - tu wszystk odziala jak nalezy :rolleyes: Na lapku zainstalowana karta fajnie lapie sygnal, wszystko niby dziala ale za nic nie potrafie zmusic przegladarki do dzialania (komunikat "IE nie mogl otworzyc strony wyszukiwania")... Z sieci jestem zielony jak listki na drzewach na wiosne : :mur: wiec pytanie jest banalne ale jakze wazne :!: Co nalezy zrobic i jak ustawic by na lapku tez dzialal net :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 pewnie w twojej sieci osiedlowej internet przydzielnay jest po adresie MAC bedziesz musial ustawic adres mac (ten ze stacjonarneggo) w routerze w opcjach do klonowania mac'a nie wiem czy cie dobrze zroumialem.... na lapku nie dzialaja ci tylko strony www? komunikatory dzialaja? jezeli tak to musisz ustawic odpowiedni adres dns, odpowiedni tzn taki jaki ''lapie" stacjonarny (start>cmd> ip config /all) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) pewnie w twojej sieci osiedlowej internet przydzielnay jest po adresie MAC bedziesz musial ustawic adres mac (ten ze stacjonarneggo) w routerze w opcjach do klonowania mac'a nie wiem czy cie dobrze zroumialem.... na lapku nie dzialaja ci tylko strony www? komunikatory dzialaja? jezeli tak to musisz ustawic odpowiedni adres dns, odpowiedni tzn taki jaki ''lapie" stacjonarny (start>cmd> ip config /all) Temat polaczenia opanowany - wszystko dziala jak nalezy... B-) Pozostaje temat zabezpieczenia tego polaczena i logowania do sieci... Wiec dwa pytania: 1) co i gdzie ustawic, by zabezpieczyc siec nalezycie jak sie da - bez przesady tez :) 2) logowanie do sieci bezpzewodowej chcialbym miec w ten sposob, ze bez autoryzacji "od reki" moze sie polaczyc tylko moj lapek a kazdy nazwijmy go przyjezdny lapek/pda/cokolwiek - skorzystac z WiFi moglby dopiero po podaniu jakiegos hasla czy czegokolwiek... jak to zrobic :?: Szukajka wyplula kilka(nascie) tematow ale jako osoba w temacie sieci "zielona" po ich lekturze nadal nie za bardzo wiem jak podejsc do tematu zeby bylo dobrze :?: Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 szukaj o WEP/WPA , powinno byc w opcjach routera + ustawienia filtrowania po adresach MAC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...