Gość teat Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) FAQ o pastach termoprzewodzących. Komputery zbudowane są z wielu elementów, które wymagają nieustannego chłodzenia za pomocą radiatorów lub innego rodzaju chłodzenia. Do odpowiedniego przenoszenie ciepła z elementu grzejącego się do odbiornika potrzebna jest "pasta termoprzewodząca", która wydaję się na pozór nie zbyt skomplikowana i trudna do nałożenia, aczkolwiek pozory często mylą i tak jest w tym przypadku. Odpowiednio skonstruowana pasta i nałożona na element grzejący zapewnia odpowiednie przewodnictwo ciepła, ale niestety niektórzy mają problemy z doborem pasty i jej odpowiednim nałożeniem. Postanowiłem napisać FAQ by rozwiało to wszelkie wątpliwości. Najczęściej chłodzone elementy w komputerach dzisiejszych czasów: * Procesor - pierwsze procesory były chłodzone małymi radiatorami, które o dziwo spełniały swoje zadanie. Współczesne procesory wymagają już dość dużego radiatora chłodzącego wyposażonego w wentylator. Pasjonaci bądź overclockerzy komputerów używają zazwyczaj dość pokaźnych rozmiarów radiatorów wyposażonych w rurki cieplne tzw."heat pipe" i wentylator 120x120mm lub chłodzenie wodne a także chłodzenie freonem, suchym lodem a nawet i ciekłym azotem(te ostatnie to dla hardkorowców, jakich nie brakuje na tym forum) :wink: . * Karta grafiki - pierwsze karty graficzne nie były wyposażone w jakiekolwiek chłodzenie. Obecnie stosuje się dość duże chłodzenie wyposażone w wentylator, które zazwyczaj zajmuje od 1/2 wielkości grafiki do jej całkowitego zakrycia. Chłodzi się także inne elementy grafiki takie jak pamięć Ram czy sekcje zasilania. * Płyty główne - pierwsze płyty główne tak jak karty graficzne nie były chłodzone. W dzisiejszych czasach bez chłodzenia płyty główne by się paliły przy ich pierwszym rozruchu. Elementy wymagające chłodzenia to mostek północny, mostek południowy i w ostatnich miesiącach na topie jest również chłodzenie sekcji zasilania, wszystkie te elementy mają założone radiatory średnich wielkości połączonych ze sobą rurkami cieplnymi tzw. "heat pipe", które często poprawiają wewnętrzny wygląd komputera. * Zasilacz - elektronika napędzająca cały komputer. Wydziela ciepło, którego poziom uzależniony jest od poziomu używanej mocy. Bardzo często zasilacz chłodzony jest przy pomocy wentylatora 120x120mm. Rzadziej spotykane elementy do chłodzenia: * Karty rozszerzeń. * Dyski. Dobór pasty termoprzewodzącej. Na obecnym rynku mamy dobry dostęp do wyboru past termoprzewodzących. W miarę możliwości starałem się opisać najpopularniejsze pasty termoprzewodzące i wyciągnąć werdykt przy pomocy własnego rozsądku i zamieszczonych testów w internecie. Szukałem produktu z dobrym stosunkiem wydajność/cena. * Arctic Ceramique - Zbudowana jest z mieszanki olejowo-ceramicznych składników polisyntetycznych spajających oraz mikrocząstek tlenku glinu, azotku boru i tlenku cynku, które bardzo dobrze przenoszą ciepło. Pastę bardzo łatwo się nakłada i rozsmarowuje a także usuwa. Nie przewodzi prądu. * Arctic Silver 5 - Zbudowana jest z tych elementów co wyżej opisywana ceramique plus do tego proszkowane srebro o czystości na poziomie 99,9%. Według producenta nie przewodzi prądu, ale zalecana jest duża ostrożność i dokładność nakładania pasty na elementy. W miarę łatwo jest ją nałożyć i usunąć. * Coollaboratory Liquid - Zbudowana jest ze specjalnej mieszanki metali o których nie mam bladego pojęcia. Bardzo dobrze przewodzi prąd, więc Ci, którym dygotają ręce lepiej niech zostawią tą zabawę w spokoju. Nie wolno także jej stosować z aluminiowymi radiatorami. Bardzo trudną jest ją nałożyć a także się jej pozbyć. Nie zalecam dla amatorów. * ZALMAN STG1 - Pierwsza pasta termoprzewodząca firmy Zalman, nie zawiera srebra chodź jest takiego koloru. Bardzo łatwo się ją nakłada i usuwa. Czytając wypowiedzi osób korzystjących z tej pasty można się dowiedzieć, że potrafi wysychać po około miesiącu użytkowania. Osobiście jej nie miałem, więc owe informacje proszę brać pod uwagę z lekkim niedowierzaniem. Wnioskując, mój rozsądek przemawia do mnie tak: nr.1 - dobra pasta w dobrej cenie, dla amatorów, nr. 2 - bardzo dobra pasta w dobrej cenie, dla lekkich profesjonalistów, nr. 3 - super wydajność, dla profesjonalistów, nr. 4 - dobra pasta, ale nie polecam. Nakładanie pasty. Osobiście wybrałem opcje nr. 2, czyli Arctic Silver 5 popularnie zwaną AS5. Postanowiłem ją zastosować w moim laptopie, który domagał się lepszej pasty. Wziąłem więc się do pracy. Pierwszym etapem było przygotowanie narzędzi potrzebnych do operacji. Były to: * Pasta AS5. * Śrubokręt gwiazdkowy. * Pęseta. * Paczka chusteczek. * Spirytus dezynfekujący. * Pasta do polerowania "AutoMax". Zaczynamy zabawę!! :) Po przygotowaniu sobie odpowiednich narzędzi i miejsca pracy ruszyłem. Pierwszym etapem było odkręcenie pokrywy, gdzie znajdują się podzespoły. W przypadku stacjonarnych PC'tów jest to odkręcenie lewego bądź prawego boku obudowy. Drugim etapem było odkręcenie śrubek mocujących chłodzenie. Robiłem to powoli i dokładnie, bez zbędnego pośpiechu. W przypadku stacjonarnych PC'tów robimy właściwie tą samą czynność, czyli zdejmujemy chłodzenie z interesującego nas elementu, jeśli chodzi o kartę graficzną bądź płytę główną to mocno zalecane jest jej wcześniejsze wyciągnięcie z obudowy komputera. Trzecim etapem było oczyszczanie elementów chłodzących podzespoły i je same. Do tej czynności używałem spirytusu i chusteczek. Po oczyszczeniu wcześniej wymienionymi rzeczami wypolerowałem chłodzenie pastą polerską „automax” w celu wygładzenia powierzchni styczności z podzespołem. W przypadku stacjonarnych PC'tów wykonujemy dokładnie tą samą czynność. Czwartym etapem było nałożenie pasty na elementy, które wcześniej wyczyściłem. Można ją nakładać właściwie w różne sposoby, ja polecam metodę nałożenia średnią ilośc pasty na sam środek elementu lub rdzenia i przykręcenia chłodzenia. W ten sposób pasta siłą docisku sama równomiernie się rozłoży. Kolejnym dobrym sposobem jest nałożenie pasty na element i jej rozsmarowanie przy pomocy karty płatniczej bądź innego podobnego elementu lub po prostu rozsmarować palcem owiniętym w folie. W przypadku stacjonarnych PC'tów wykonujemy dokładnie ta samą czynność. Piątym etapem było założenie elementów chłodzących. Tutaj zalecam dużą ostrożność ponieważ bardzo łatwo jest ukruszyć rdzeń procesora, karty graficznej bądź mostka. W przypadku stacjonarnych PC'tów wykonujemy dokładnie tą samą czynność. Szóstym etapem było podłączenie wszystkiego co potrzebne i skręcenie obudowy. W przypadku stacjonarnych PC'tów wykonujemy dokładnie tą samą czynność. Po złożeniu komputera, w moim przypadku laptopa włączyłem program "orthos" w opcji "stress CPU" na około 2h by wygrzać odpowiednio pastę, pastę wygrzewa się w celu zwiększenia jej skuteczności działania. Polecam zmianę pasty termoprzewodzącej na lepszą ponieważ zmniejsza to temperaturę podzespołów komputera co zwiększa ich żywotność. UWAGA, WSZELKIE DZIAŁANIA ROBISZ NA SWOJĄ RĘKE!! NIKT NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOSCI ZA WYRZĄDZONE SZKODY! Copyright by teat@2008. Proszę moderatora o przyklejenie tematu i nie wypowiadanie się osób trzecich :) Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zalman podobno potrafi wysychac... Jezeli podobno to ja bym w ogole czegos takiego nie pisal. Niepotwierdzone informacje w FAQ to tak troche nie za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zalman podobno potrafi wysychac... Jezeli podobno to ja bym w ogole czegos takiego nie pisal. Niepotwierdzone informacje w FAQ to tak troche nie za bardzo.Fakt, nie pomyślałem o tym :wink: już poprawiłem. Jak ktoś ma jakieś sugestie odnośnie FAQ to proszę pisać na PW!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Jakies udokumentowane przypadki wyschniecia zalmana ? Po jakim czasie ? Tydzien, miesiac, rok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Jakies udokumentowane przypadki wyschniecia zalmana ? Po jakim czasie ? Tydzien, miesiac, rok ?(...)i wyciągnąć werdykt przy pomocy własnego rozsądku i zamieszczonych testów w internecie.(...) testów=informacji.... czytanie ze zrozumieniem się kłania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Arctic ceramique też potrafi wysychać - tak są udokumentowane przypadki. Ponadto przy tej paście nalezy dodać że jest dużo lepszym zamiennikiem past silikonowych w temperaturach ujemnych. P.S O ile Ci spadły temperatury na lapku? Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (...)i wyciągnąć werdykt przy pomocy własnego rozsądku i zamieszczonych testów w internecie.(...) testów=informacji.... czytanie ze zrozumieniem się kłania :wink: To chyba Ty masz problem z rozumieniem tekstu bo ja czepiam sie opini o wysychajacej pascie, ktora nie jest podparta zadnymi dowodami a ty mi kazesz czytac recenzje w internecie. Niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie a sytuacja z zalmanem wyglada tak, ze ktos gdzies czytal, ze wysycha i tak wszyscy teraz powtarzaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Arctic ceramique też potrafi wysychać - tak są udokumentowane przypadki. Ponadto przy tej paście nalezy dodać że jest dużo lepszym zamiennikiem past silikonowych w temperaturach ujemnych. P.S O ile Ci spadły temperatury na lapku? konkretnie nie wiem, ale wentylator już nie często przyspiesza do prędkości drażniącej moje uszy :lol: a to było głównym piorytetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...