djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Oto wszystkie ustawienia mego biosu (704-2BTA) SPi przechodzi bez problemu i dla przykładu - 1mb liczy w 33 sek. wszystkie smarki chodzą bez zwieszania się, ale i COD4, i Bioshock i oblivion łapią zwiechy po ok 20 min grania. Komp nie ma szans się przegrzewać, bo jest 9 wiatraków :) Obecnie proc jest na 2720 @ 1,7v i ram na 247 @3,6 +0,3v Wejście z ramem na 3,7v nic nie zmienia. Pewnie alphy, ale brak już mi pomysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Skoro nie memki to może proc?? Przechodzi Stress prime 2004 przy takich ustawieniach? SuperPi 1M to żaden wyznacznik stabilności ;] Skoro dajesz 3,7v na ramki to zapewne ciągniesz napięcie z linii 5v, a jak zapewne wiesz..na samej górze płyty w prawym rogu jest mosfet który po przełożeniu zworki strasznie sie grzeje i trzeba mu zapewnić dobre chłodzenie do stabilnej pracy pamięci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) No faktycznie. Stressprime na tescie tylko proca wywala po 20 sek. Some ram, już po 9sek. Mocno gorące. Ponoć przy 8800gt mosfet wymaga dodatkowego chłodzenia. Co polecasz, bo raczej zwykły wiatrak tu wiele nie zdziała? http://overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=SY-000-AN ?? Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) No czyli wygląda na to jakby i to i to było nie stabilne :wink: Na procka polecam zapodać nieco większe v, natomiast na ramki póki co walnij wentyl i zobacz czy da to wymierne efekty, bo sądzę że da, jeśli nie to będziemy myśleć dalej ;] Proponuje to gdyż wiem że...niestabilne memki często=grzejący się mosfet a więc zadbaj o jego dobre chłodzenie. Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 na proc już wyżej się nie da :) 1.55 +113%. Z tego biosu usunięto całkiem opcję 120%, bo był bug powodujący usmażenie proca (startup vid 1.55 dodawał 0,10v do vid control potraktowanego 120%. Popróbuję zatem z wiatrakami. Puszczę coś między ramem a mosfetem i dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 DFI z tego co wiem na oficjlanych biosach dawało niemal 2v ale widze że jedziesz na modowanym :wink: Ale i tak więcej niż 1,7v to bym nie dawał :P W takim razie zejdź około 40mhz z procem i zobacz co orthos powie, ewentualnie podnieś V na NB ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 12cm wiatrak @5k rpm zdziałał tyle, że test cpu w stressprime nie wywala po 20 sek, lecz po 1,30 min. some ram - jest tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 No czyli wygląda na to że wyżyłowałeś ustawienia skoro to wszystko jest nie stabilne, ewentualnie przy takim napięciu na CPU i ram przegrzewa się jeszcze jakiś mosfet skoro schłodzenie jednego dało jakiś efekt :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Obiżyłem o 42mhz procesor. NB 1,7v i LDT 1,3v. Bez wiatraka prime chodził przez 3 minuty a zasilacz doszedł do 60* (ale ten potrzebuje i tak nawiewu) Z wiatrakiem chodził tyle samo mimo iż zasilacz miał 41* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Hmm na procku widzę 58*C a venicy TDP miały chyba max 58*C :unsure: Nie jest przypadkiem zbyt wysokie napięcie i dlatego temperatura nie pozwala na dostateczną stabilność?? Sprawdź to, obniż napięcie np. ;] Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 zrzuciłem proc do 1,55 104% Bez nawiewu na mosfet test trwał 9 sek (some ram) i proc doszedł do 45* z nawiewem na mosfet 25 sek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ale zostawiłeś 2,7ghz i wtedy dałeś mniejsze napięcie? :wink: Jeśli tak to jeśli schodzisz z napięciem to zejdź też z taktowaniem, na moje to albo płyta albo procek się dziwnie zachowuje, tez miałem takiego Venica który powyżej 2,7ghz dostawał jakiejś dziwnej fazy i walił artami w 3d, nie chciał przejść orthosa na dużym V itd ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Po obniżeniu do 2570mhz @ 1,55v (ram na 250 @3,6v), NB 1,6v, LDT 1,3 chodził stabilnie i 15 minut bez problemów w primie. Postanowiłem zatem mnożnik dać na 8 ( z 8,5) aby puścić ram mocniej przy procku 2600mhz. Podciągląłem LDT na 1,4 i MB do 1,7v. Ram jest na 269mhz @3,6v i niestety jest niestabilnie (prime wywala po 4 sek). Obniżę ram (wrócę na 8,5 zachowując 2600mhz) i zobaczymy. EDIT Na mnożniku 8,5 chodzi sobie na 2610 i ram na 254. Prime jest rock stable. Dziękuję mocno za pomoc. Kupię jednak http://overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=SY-000-AN i skieruję na mosfet. Pobawię się jeszcze FSB aby podciągnąć go do maksimum. Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...