Skocz do zawartości
djsilence

Wszystko ładnie, Pięknie

Rekomendowane odpowiedzi

Oto wszystkie ustawienia mego biosu (704-2BTA)

post-110226-1208357057_thumb.jpg

SPi przechodzi bez problemu i dla przykładu - 1mb liczy w 33 sek.

wszystkie smarki chodzą bez zwieszania się, ale i COD4, i Bioshock i oblivion łapią zwiechy po ok 20 min grania.

Komp nie ma szans się przegrzewać, bo jest 9 wiatraków :)

Obecnie proc jest na 2720 @ 1,7v i ram na 247 @3,6 +0,3v

Wejście z ramem na 3,7v nic nie zmienia. Pewnie alphy, ale brak już mi pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie memki to może proc?? Przechodzi Stress prime 2004 przy takich ustawieniach? SuperPi 1M to żaden wyznacznik stabilności ;] Skoro dajesz 3,7v na ramki to zapewne ciągniesz napięcie z linii 5v, a jak zapewne wiesz..na samej górze płyty w prawym rogu jest mosfet który po przełożeniu zworki strasznie sie grzeje i trzeba mu zapewnić dobre chłodzenie do stabilnej pracy pamięci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie. Stressprime na tescie tylko proca wywala po 20 sek. Some ram, już po 9sek.

Mocno gorące. Ponoć przy 8800gt mosfet wymaga dodatkowego chłodzenia.

Co polecasz, bo raczej zwykły wiatrak tu wiele nie zdziała?

http://overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=SY-000-AN ??

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czyli wygląda na to jakby i to i to było nie stabilne :wink: Na procka polecam zapodać nieco większe v, natomiast na ramki póki co walnij wentyl i zobacz czy da to wymierne efekty, bo sądzę że da, jeśli nie to będziemy myśleć dalej ;] Proponuje to gdyż wiem że...niestabilne memki często=grzejący się mosfet a więc zadbaj o jego dobre chłodzenie.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na proc już wyżej się nie da :) 1.55 +113%. Z tego biosu usunięto całkiem opcję 120%, bo był bug powodujący usmażenie proca (startup vid 1.55 dodawał 0,10v do vid control potraktowanego 120%.

Popróbuję zatem z wiatrakami. Puszczę coś między ramem a mosfetem i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI z tego co wiem na oficjlanych biosach dawało niemal 2v ale widze że jedziesz na modowanym :wink: Ale i tak więcej niż 1,7v to bym nie dawał :P W takim razie zejdź około 40mhz z procem i zobacz co orthos powie, ewentualnie podnieś V na NB ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm na procku widzę 58*C a venicy TDP miały chyba max 58*C :unsure: Nie jest przypadkiem zbyt wysokie napięcie i dlatego temperatura nie pozwala na dostateczną stabilność?? Sprawdź to, obniż napięcie np. ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zostawiłeś 2,7ghz i wtedy dałeś mniejsze napięcie? :wink: Jeśli tak to jeśli schodzisz z napięciem to zejdź też z taktowaniem, na moje to albo płyta albo procek się dziwnie zachowuje, tez miałem takiego Venica który powyżej 2,7ghz dostawał jakiejś dziwnej fazy i walił artami w 3d, nie chciał przejść orthosa na dużym V itd ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po obniżeniu do 2570mhz @ 1,55v (ram na 250 @3,6v), NB 1,6v, LDT 1,3 chodził stabilnie i 15 minut bez problemów w primie.

Postanowiłem zatem mnożnik dać na 8 ( z 8,5) aby puścić ram mocniej przy procku 2600mhz.

Podciągląłem LDT na 1,4 i MB do 1,7v.

Ram jest na 269mhz @3,6v i niestety jest niestabilnie (prime wywala po 4 sek). Obniżę ram (wrócę na 8,5 zachowując 2600mhz) i zobaczymy.

EDIT

Na mnożniku 8,5 chodzi sobie na 2610 i ram na 254. Prime jest rock stable.

Dziękuję mocno za pomoc. Kupię jednak http://overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=SY-000-AN i skieruję na mosfet.

Pobawię się jeszcze FSB aby podciągnąć go do maksimum.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi