Skocz do zawartości
ANalfabeta

Problem Przy Stawianiu Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie przepraszam adminow modow itp jesli uwazaja, ze temat ten nie powinien wyladowac w tym dziale, ale mnogosc zagadnien w nim poruszanych kwalifikowałaby ten post do umieszczenia w conajmniej kilku dzialach. ten uznalem za najlepszy.

Troche historii

Postanowilem polaczyc 2 nowe hdd Samsung HD322HJ F1 320GB w RAID 0.

Oba dyski podlaczone pod port 1&2 SATA (AHCI) wg. wskazan BIOS-u.

Wlaczony kontroler RAID i skonfigurowane 2 macierze.

1. 40GB

2 reszta

Przystepujemy do instalacji Visty. System sam rozpoznaje 2 dyski z nieprzydzielonym miejscem. Na dole ekranu jest jednak zolty wykrzyknik o takiej mniej wiecej tresci:

System moze nie obslugiwac uruchamiania z tego dysku. Sprawdz czy kontroler właczony jest w biosie komputera.

O dziwo po restarcie ten komunikat juz sie nie pojawia i partycje (2 podstawowe) tworza sie bezproblemowo...PRAWIE !

Prawie, gdyż po resecie w oknie informacji RAID pojawia sie tylko JEDEN dysk i czerwone napisy FAILED i w wierszu BOOTABLE napis NO :(

Gdy wchodze do menu RAID widac bezproblemowo 2 dyski.

Teraz co udalo mi sie jak do tej pory osiagnac.

Przy zalozeniu jednej macierzy na cale 640GB i podzieleniu pod instalatorem Visty na dysku na 2 partycje system instaluje sie do konca. RAID działa, ale................

Wyniki i wykresy odbiegaja od tych ktore widuje sie w testach czy to na tym forum na frazpc czy na cdrinfo.

Predkosc max zgadza sie i zatrzymuje sie okolo 220MB/s, ale minimalna to juz nawet 12MB/s a wykres zamiast byc jednostajnie opadajacy jest w calym swym przedziale bardzo postrzepiony.

Wiec teraz odpowiedzcie mi prosze na kilka pytan:

1. Dlaczego nie udaje mi sie zainstalowanie systemu przy ustawionych 2 macierzach w kontrolerze RAID ?

2. Dlaczego po restarcie po nieudanej probie utworzenia partycji wdac tylko jeden dysk ?? A po wejsciu do kontrolera widac pieknie 2 dyski ?

3. Czy mozliwe jest, ze update biosu do P37 ew P38 (obecnie P36) coś sie poprawi.

4. Czy ja robie cos nie tak, bo o czyms nie wiem ??

Przepraszam za dlugosc - tak wyszlo :)

Screeny sprzed chwili

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co jest do jasnej cholery nie tak ??

Edytowane przez ANalfabeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam.

Transfer jako tako doszedl do normy, ale nadal mam poblem z uruchomieniem komputera.

Przy starcie w oknie kontrolera RAID widac tylko jeden dysk i status failed przy zalozonej macierzy. Nie mozna oczywiscie uruchomi OS. Po wejsciu w opcje kontrolera wszystko gra tzn. widac oba dyski. Wystarczy najzwyczajniej wyjsc z tego menu i komp startuje bez problemu. Przy ponownym uruchomieniu problem wraca.

Czy to płyta głowna ?? Szlag mnie powoli trafia

Edytowane przez ANalfabeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie macierze? Po kija? Robisz jedną macierz z dwóch dysków - system widzi je jako jeden dysk raid, który dzielisz jak sobie chcesz na partycje. Kontroler przełączyłeś w tryb raid w biosie?

Poczytaj w temacie o Raid 0 na forum - chyba ktoś miał podobne jazdy.... Bios aktualny? Drivery do raida najnoawsze?

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie macierze? Po kija? Robisz jedną macierz z dwóch dysków - system widzi je jako jeden dysk raid, który dzielisz jak sobie chcesz na partycje. Kontroler przełączyłeś w tryb raid w biosie?

Poczytaj w temacie o Raid 0 na forum - chyba ktoś miał podobne jazdy.... Bios aktualny? Drivery do raida najnoawsze?

Dwie, bo ponoc szybciej dla systemu

Przy jednej działo sie to samo

Gdyby kontroler nie byl w RAID to jakbym go skonfigurował ?

Bios najnowszy chyba P38, a moze P37

Drivery ze strony Foxconna, ale one raczej nie maja wplywu na problem z wykrywaniem dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że nazywasz macierzą i macierz i partycje postawione na macierzy. Jaśniej proszę.

Może robisz macierz na macierzy?

Dlaczego nie udaje mi sie zainstalowanie systemu przy ustawionych 2 macierzach w kontrolerze RAID ?

Jak robisz 2 macierze na 2 dyskach?

Dlaczego po restarcie po nieudanej probie utworzenia partycji wdac tylko jeden dysk ?? A po wejsciu do kontrolera widac pieknie 2 dyski ?

Bo system widzi macierz jako jeden dysk (np. volume0 jak u mnie), to kontroler raida rozpoznaje oba dyski i przedstawia je jaki jeden dla systemu i komputera

Czy mozliwe jest, ze update biosu do P37 ew P38 (obecnie P36) coś sie poprawi.

Nie sądzę, żeby raid nie działał od pierwszego biosu na Twojej płycie.

Czy ja robie cos nie tak, bo o czyms nie wiem ??

Pewnie tak.

Może spróbuj w inne gniazdka sata wepchnąć oba dyski.

Edytowane przez hugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że nazywasz macierzą i macierz i partycje postawione na macierzy. Jaśniej proszę.

Może robisz macierz na macierzy?

Jak robisz 2 macierze na 2 dyskach?

Bo system widzi macierz jako jeden dysk (np. volume0 jak u mnie), to kontroler raida rozpoznaje oba dyski i przedstawia je jaki jeden dla systemu i komputera

Nie sądzę, żeby raid nie działał od pierwszego biosu na Twojej płycie.

Pewnie tak.

Może spróbuj w inne gniazdka sata wepchnąć oba dyski.

Ad 1 i 2. Intel ICH9R umozliwia zrobienie dwoch niezaleznych macierzy na 2 dyskach spietych w RAID (działa to jak partycje)

Ad 3. Ja wiem jak powinna wygladac macierz raid i jak jest przedstawiana. Jesli pisze ze w oknie kontrolera raid widac JEDEN z dwoch dyskow i status FAILED, tak jakby ktos jeden z dyskow odlaczyl to wierz mi ze tak jest Volume0 to co innego (swoja droga moge to nazwac i MISIACZEK :D)

Ad 4. Ale z jakiegoś powodu biosy wychodzą prawda ?

Ad. 5 Naprowadz mnie bo oszaleje

Ad. 6 To pierwsze co zrobilem + nowe tasmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to dlaczego nie zadowolisz się jedną macierzą i podziałem na partycje, skoro to działa?

Jakoś nie wierzę w duży zysk z robienia oddzielnej macierzy na system.

Większe bezpieczeństwo?

Nie wiedziałem, że 2 dyski da się w 2 macierze, nie wgrzebałem się tak w opcje. Sory.

A nowe biosy to zwykle kosmetyczne poprawki, wsparcie nowych procków, rzadko tak poważne rzeczy.

No i wielu wyjadaczy czuje mega poprawę po zmianie biosu, bo można 2 mhz na fsb więcej dać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób najprościej jak się da - jedna macierz, na niej jedna partycja systemowa, reszta pusta - podzielisz jak będzie chodziło. Jak nie będzie problemów - kombinuj dalej. Po prostu zacząłeś od jakiejś kombinacji alpejskiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób najprościej jak się da - jedna macierz, na niej jedna partycja systemowa, reszta pusta - podzielisz jak będzie chodziło. Jak nie będzie problemów - kombinuj dalej. Po prostu zacząłeś od jakiejś kombinacji alpejskiej :)

Wydaje mi sie, ze juz wyzej pisałem o tym, że przy jednej macierzy zrobionej na całkowitym defaulcie jest to samo.

A mianowicie co którys restart GINIE MI JEDEN DYSK w raportowania stanu raid-a i wyswietla sie status FAILED, a po wejsciu w opcje kontrolera CTRL-I widać oba.

Wczoraj nawet podlaczylem oba dyski pod inne linie zasilania i to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze juz wyzej pisałem o tym, że przy jednej macierzy zrobionej na całkowitym defaulcie jest to samo.

A mianowicie co którys restart GINIE MI JEDEN DYSK w raportowania stanu raid-a i wyswietla sie status FAILED, a po wejsciu w opcje kontrolera CTRL-I widać oba.

Wczoraj nawet podlaczylem oba dyski pod inne linie zasilania i to samo

Miałem podobnie co jakis czas drugiego hdd mi nie wykrywało, rozwalilem macierz i przeskanowałem drugi HDD programem HDTune i okazało sie ze ma badsektory to oddałem go na gware.

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

1. Objawy wskazują na błędy spowodowane przetaktowaniem SATA -> RAID odrzuca dysk który zbyt długo nie odpowiada.

2. Włączone SSC (spread spectrum clocking) lub kable SATA niskiej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Objawy wskazują na błędy spowodowane przetaktowaniem SATA -> RAID odrzuca dysk który zbyt długo nie odpowiada.

2. Włączone SSC (spread spectrum clocking) lub kable SATA niskiej jakości.

Ad 1. Mógłbys jaśniej ? Bios ustawiony na default

Ad 2. Sprawdze. Kable - zestawy od róznych płyt głównych - nie zgniatane skręcane itp

Ta płyta ma tylko jeden kontroler Raid?

Za RAID odpowiada ICH9R Jest tez kontroler JMicron, ale on steruje Esata i IDE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

1. Sam wywaliłem Raida <nawet nie wiem ile razy> podczas prób OC (bez utraty danych ;) ). Objawy pasują w 100% do tego co opisałeś. Problem polega na tym, że nie ma asynchronicznych mostków południowych (są tylko dynamicznie zmieniane dzielniki PLL) -> skutkiem czego przy zmianie FSB/HT występują drobne wahania f. zegara SATA. Przy pewnych kombinacjach kabli (w tym ich dlugosci), dyskow, wersji biosu RAIDa, rev. HW chipsetu, Mobo - będą występować problemy. Jeśli jednak twierdzisz, że bez OC jest to samo - to ta możliwość odpada.

2. Jeśli kable sygnałowe są ok, to przyczepiłbym się do zasilania (np podłączyć SATA z molexa przez przelotkę - wiele wtyczek zasilania SATA jest poza tolerancją)

3. Sprawdź AHCI = OFF

4. Sprawdzałeś co się dzieje na XP/innym OS? (strongly recommended xD )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sam wywaliłem Raida <nawet nie wiem ile razy> podczas prób OC (bez utraty danych ;) ). Objawy pasują w 100% do tego co opisałeś. Problem polega na tym, że nie ma asynchronicznych mostków południowych (są tylko dynamicznie zmieniane dzielniki PLL) -> skutkiem czego przy zmianie FSB/HT występują drobne wahania f. zegara SATA. Przy pewnych kombinacjach kabli (w tym ich dlugosci), dyskow, wersji biosu RAIDa, rev. HW chipsetu, Mobo - będą występować problemy. Jeśli jednak twierdzisz, że bez OC jest to samo - to ta możliwość odpada.

2. Jeśli kable sygnałowe są ok, to przyczepiłbym się do zasilania (np podłączyć SATA z molexa przez przelotkę - wiele wtyczek zasilania SATA jest poza tolerancją)

3. Sprawdź AHCI = OFF

4. Sprawdzałeś co się dzieje na XP/innym OS? (strongly recommended xD )

Ad. 1. Nie kręcony więc jak wspomniałeś odpada

Ad. 2. Drugi zestaw kabli więc powinno być ok. Co ciekawe Nie wykrywany jest dysk podlaczony (przezornie) z molexa przez przejsciowke.

Ad. 3. Zapytam głupio gdzie to wyłączyć, bo z pamięci nie wiem gdzioe tego szukać.

Ad. 4. Nie sądze zeby to była wina OS. Ale dla spokoju informuje, że wczoraj zainstalowałem XP i to samo

Przypominam, że z transferami doszedlem nawet do ładu. Martwi mnie losowy brak dysk w kontrolerze raid co powoduje, że system nie startuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Oba dyski podlaczone pod port 1&2 SATA (AHCI) wg. wskazan BIOS-u.

BIOSy obsługujące AHCI mają zazwyczaj możliwość wył. tej funkcji, przeważnie w 'onboard (integrated) devices/SATA controller' lub w 'advenced options'.

Czy zawsze "ginie" ten sam dysk?

Jeśli tak:

Zamień dyski miejscami (trzeba przy tym zakładać macierz od nowa, bo nr dysku to numer w macierzy a nie kolejność podłączenia) - wyeliminujesz możliwość, że jeden z dysków od czasu do czasu ma problemy ze startem. (Tak, przeczytałem że już wymieniałeś ale w szajsungu wszystko jest możliwe - całe partie bywają zwalone). BTW: zapodaj SMART obu dysków.

Jeśli nie:

1. Wymień baterię biosu, nie patrząc ile V pokazuje miernik (w skrócie: bo napięcie to nie wszystko).

2. Zmień zasilacz na próbę - chwilowych wahnięć zasilania podczas startu systemu nie wykryjesz "normalnym" miernikiem. Nie ma też niezawodnych zasilaczy.

(1,2 - kolejność obowiązkowa)

Jeśli to nie pomoże, to pozostaje tylko uszkodzenie mobo. (przerywające luty chipsetu lub kondensatorów smd, pęknięcie mobo, itp. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1. Nie kręcony więc jak wspomniałeś odpada

Ad. 2. Drugi zestaw kabli więc powinno być ok. Co ciekawe Nie wykrywany jest dysk podlaczony (przezornie) z molexa przez przejsciowke.

Ad. 3. Zapytam głupio gdzie to wyłączyć, bo z pamięci nie wiem gdzioe tego szukać.

Ad. 4. Nie sądze zeby to była wina OS. Ale dla spokoju informuje, że wczoraj zainstalowałem XP i to samo

Przypominam, że z transferami doszedlem nawet do ładu. Martwi mnie losowy brak dysk w kontrolerze raid co powoduje, że system nie startuje

Udało Ci się rozwiązać problem ?

Mam dokładnie to samo na płycie ASUS P5K pro ?

Dyski 2 x HD322HJ Raid0.

Windows XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi