tasiek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 dzisiaj zlozylem kompa i mam pytanie po pierwsze podczas POST-u wszystko sie laduje strasznie dluuugo i do biosu tez wchodzi piekielnie dlugo a co do WD 80Gb z 8MB cache to fdisk nie widzi go jak trzeba(wielkosc) jak temu zaradzic? czy cos w biosie grzebac dzieki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 zobaczy czy zworki sa dobrze ustawione Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 na dysku czy na plycie? na dysku tak a na plycie nic nie ruszalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 w biosie wszystkie urzadzenia daj na auto a na dysku sprawdz jeszcze raz czy dobrze jest zworka włozona :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 sprobuj ustawic zworke na Cable Select. Jak kiedys mialem taki sam problem z jakims starszym caviarkiem, dzialal tylko na CS albo jak sie zworke poziomo wlozylo na gorne piny pomiedzy slavem a masterem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_82 Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Mi tez nie pokazywal ile Gb ma pojemnosci dysk w fdisku na poczatku dopuki nie zrobilem partycji, rob normalnie partycje to zobaczysz ze bedzie wszystko OK i ci pozniej pokaze ze jest 80 Gb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 a co z tym strasznie dlugim uruchamianiem sie , wyszukiwanie napedow trwa z 1,5 min !! co mysla o tym urzytkownicy tej plyty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Ja zrobiłem tak: Podczas instalacji WinXP stworzyłem parytcje "C:" 10GB. Potem po zainstalowaniu całego oprogramowania Partition Magic i stawiam pozostałe partycje d: 10GB i E: reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 no dobra ale jakos musze dojsc do windowsa a ja jak robie byle jaka partycje to nawet sformatowac jej nie moge a czy ma wplyw na to fakt ze nie mam w kompie stacji dyskietek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 no dobra ale jakos musze dojsc do windowsa a ja jak robie byle jaka partycje to nawet sformatowac jej nie moge a czy ma wplyw na to fakt ze nie mam w kompie stacji dyskietek? WinXP jak są instalowane z czystego dysku to same monitują o stworzenie partycji i potem same ją formatują. Zamiast dochodzić do windowsa włącz w BIOSie botowanie CD-ROMu i uruchom kompa z płyty instalacyjnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 U mnie z dyskiem WD 40JB wszystko chodzi i furczy :). Jeżeli mówisz że wyszukiwanie napędów trawa strasznie długo to trzeba prawdopodobnie pogrzebać w ustawieniach płyty. Zerknij do instukcji i podoepnij dysk pod pierszy kanał i na koniec taśmy (do tej końcówki z etykietą master). Wyłącz w biosie wszystkie kontrolery poza "IDE primary master" zworeczka na dysku na master i odpalaj. Mozliwe że pomoze, jeżeli masz CD-ROM to oczywiście jest na osobnej taśmie przypięty :). stacja dyskietek razcej nie ma znaczenia, ewentualnie można ja wyrzucić jako urzadzenie bootujace, ale raczej to nic nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qui Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Masz Windows 98? Jeśli tak - fdisk W98 dyski powyżej 60+kilka giga widzi jako [wielkość rzeczywista] MINUS 60 i kilka giga, czyli dysk 80gb pokaże jako kilkunastoGB. Zdaje się, że niczemu to nie przeszkadza - można dzielić na partycje podając wielkość tworzonych partycji w procentach. Kiedy pozostała część będzie mniejsza niż te 60+, fdisk zacznie pokazywać OK. Poza tym długi start Win98 na rda to norma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 dobra przestawilem na dysku zwore na cs i juz jest ok ze startem ale jeszcze mam pytanie jak sformatowac dysk jezeli bootuje z plyty windowsa 98se po prostu sie nie da! wchodze na a: format c: i mowi ze nie ma tej komendy deam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qui Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Może masz plik format w katalogu np. d:win98 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Masz Windows 98? Jeśli tak - fdisk W98 dyski powyżej 60+kilka giga widzi jako [wielkość rzeczywista] MINUS 60 i kilka giga, czyli dysk 80gb pokaże jako kilkunastoGB. Zdaje się, że niczemu to nie przeszkadza - można dzielić na partycje podając wielkość tworzonych partycji w procentach. Kiedy pozostała część będzie mniejsza niż te 60+, fdisk zacznie pokazywać OK. Poza tym długi start Win98 na rda to norma. chyba nie, mi tez fdisk nie dzialalal (widzial chyba cos kolo 30Gb) i po stworzeniu 2 partycji na trzecia zabraklo miekjsca choc pozostalo ponad 50gb, dlatego olalem fdiska i partcje zrobilem ranishem ale formatowac musialem fdiskiem bo jak formatowalem ranishem to winda podczas instalacji wywalala mi bledy :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 dobra przestawilem na dysku zwore na cs i juz jest ok ze startem No od razu tak mówiłem :)) U mnie po założeniu partycji i zformatowaniu mogłem już przełożyć zworkę na master i było już ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 dobra przestawilem na dysku zwore na cs i juz jest ok ze startem ale jeszcze mam pytanie jak sformatowac dysk jezeli bootuje z plyty windowsa 98se po prostu sie nie da! wchodze na a: format c: i mowi ze nie ma tej komendy deam! przecierz jak nie masz partycji to nie sformatujesz dysku, uruchom startowa z win98 potem fdisk i zaluz partycje i potem sforamtuj ja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Zaraz zaraz cos mi tu nie gra.. Tasiek pisał że nie ma w kompie stacji dyskietek, a pożniej że wpisuje "a: format c:"... hmm. ;) Chyba ze juz ja zamontował? I jeszcze o ile pamiętam to na windowsowych dyskietkach startowych (98SE) nie ma pliku format.com, trzeba sobie ręcznie dograć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 juz jestem na nowym systemie :) po bootowaniu z cd win98 mam naped a: ale wirtualny plik format faktycznie jest w kat win98 a fdiskiem najpierw zrobilem byle jaka partycje a potem pod win98 partition magic i juz reszta bez problemu pozdrawiam i dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Poza tym długi start Win98 na rda to norma.Jesli 25 sek to długo to sorki.(siec wlaczona) Co do 80GB dysków to sensownie fdiiskiem sie podzielic nieda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qui Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Jak to się nie da, jak się da? Ja dzieliłem, kolega dzielił. Wszyscy dzielili. Chcesz partycję 40 GB, wpisujesz 50%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...