Skocz do zawartości
tasiek

WDC 80JB z epox 8rda

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj zlozylem kompa i mam pytanie

po pierwsze podczas POST-u wszystko sie laduje strasznie dluuugo i do biosu tez wchodzi piekielnie dlugo

a co do WD 80Gb z 8MB cache to fdisk nie widzi go jak trzeba(wielkosc)

jak temu zaradzic?

czy cos w biosie grzebac

dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj ustawic zworke na Cable Select. Jak kiedys mialem taki sam problem z jakims starszym caviarkiem, dzialal tylko na CS albo jak sie zworke poziomo wlozylo na gorne piny pomiedzy slavem a masterem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem tak:

Podczas instalacji WinXP stworzyłem parytcje "C:" 10GB. Potem po zainstalowaniu całego oprogramowania Partition Magic i stawiam pozostałe partycje d: 10GB i E: reszta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ale jakos musze dojsc do windowsa a ja jak robie  byle jaka partycje to nawet sformatowac jej nie moge

a czy ma wplyw na to fakt ze nie mam w kompie stacji dyskietek?

WinXP jak są instalowane z czystego dysku to same monitują o stworzenie partycji i potem same ją formatują.

Zamiast dochodzić do windowsa włącz w BIOSie botowanie CD-ROMu i uruchom kompa z płyty instalacyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z dyskiem WD 40JB wszystko chodzi i furczy :). Jeżeli mówisz że wyszukiwanie napędów trawa strasznie długo to trzeba prawdopodobnie pogrzebać w ustawieniach płyty. Zerknij do instukcji i podoepnij dysk pod pierszy kanał i na koniec taśmy (do tej końcówki z etykietą master). Wyłącz w biosie wszystkie kontrolery poza "IDE primary master" zworeczka na dysku na master i odpalaj. Mozliwe że pomoze, jeżeli masz CD-ROM to oczywiście jest na osobnej taśmie przypięty :). stacja dyskietek razcej nie ma znaczenia, ewentualnie można ja wyrzucić jako urzadzenie bootujace, ale raczej to nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz Windows 98?

Jeśli tak - fdisk W98 dyski powyżej 60+kilka giga widzi jako [wielkość rzeczywista] MINUS 60 i kilka giga, czyli dysk 80gb pokaże jako kilkunastoGB.

Zdaje się, że niczemu to nie przeszkadza - można dzielić na partycje podając wielkość tworzonych partycji w procentach. Kiedy pozostała część będzie mniejsza niż te 60+, fdisk zacznie pokazywać OK.

Poza tym długi start Win98 na rda to norma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra przestawilem na dysku zwore na cs i juz jest ok ze startem

ale jeszcze mam pytanie

jak sformatowac dysk jezeli bootuje z plyty windowsa 98se

po prostu sie nie da!

wchodze na a: format c: i mowi ze nie ma tej komendy

deam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz Windows 98?

Jeśli tak - fdisk W98 dyski powyżej 60+kilka giga widzi jako [wielkość rzeczywista] MINUS 60 i kilka giga, czyli dysk 80gb pokaże jako kilkunastoGB.

Zdaje się, że niczemu to nie przeszkadza - można dzielić na partycje podając wielkość tworzonych partycji w procentach. Kiedy pozostała część będzie mniejsza niż te 60+, fdisk zacznie pokazywać OK.

Poza tym długi start Win98 na rda to norma.

chyba nie, mi tez fdisk nie dzialalal (widzial chyba cos kolo 30Gb) i po stworzeniu 2 partycji na trzecia zabraklo miekjsca choc pozostalo ponad 50gb, dlatego olalem fdiska i partcje zrobilem ranishem ale formatowac musialem fdiskiem bo jak formatowalem ranishem to winda podczas instalacji wywalala mi bledy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No od razu tak mówiłem :)) U mnie po założeniu partycji i zformatowaniu mogłem już przełożyć zworkę na master i było już ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jeszcze mam pytanie

jak sformatowac dysk jezeli bootuje z plyty windowsa 98se

po prostu sie nie da! 

wchodze na a:  format c: i mowi ze nie ma tej komendy

deam!

przecierz jak nie masz partycji to nie sformatujesz dysku, uruchom startowa z win98 potem fdisk i zaluz partycje i potem sforamtuj ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz cos mi tu nie gra..

Tasiek pisał że nie ma w kompie stacji dyskietek, a pożniej że wpisuje "a: format c:"... hmm. ;)

Chyba ze juz ja zamontował?

I jeszcze o ile pamiętam to na windowsowych dyskietkach startowych (98SE) nie ma pliku format.com, trzeba sobie ręcznie dograć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz jestem na nowym systemie :)

po bootowaniu z cd win98 mam naped a: ale wirtualny

plik format faktycznie jest w kat win98

a fdiskiem najpierw zrobilem byle jaka partycje a potem pod win98 partition magic i juz

reszta bez problemu

pozdrawiam i dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...