Skocz do zawartości
bodo

Problem Po Instalacji Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Na wstepie moze powiem jaki sprzet posiadam. A wiec:

AMD Athlon XP Barton 2600+

Gigabyte GA7 NNXP

2x 512 DDR 400 mhz Kingston (dual channel kit)

Radeon 9800 pro

WD Caviar 250 gb sata, Maxtor 80gb ata 133

Do dnia dzisiejszego od poczatku (czyli jakies 4 lata moze 5) procek byl chlodzony boxowym wentylatorem, potrafil osiagac 65 - 70 stopni w stresie. Kumpel namowil mnie do kupienia taniego chlodzenia wodnego pasywnego firmy Hydrox (CPC) tak tak wiem, niezbyt dobra firma ;p, aczkolwiek sprzet moj jest wiekowy wiec cudow nie wymaga. (anyway kumplowi kolo 8 lat chodzi pompa z cpc i razem z ich blokiem calkiem niezle mu chlodzi juz drugi sprzet - podkrecony) - dlatego tez postanowilem kupic zestaw skladajacy sie z podwojnej pompy, bloku cpu (socket a) oraz przewodow. Wszystko ok, przystapilem do instalacji, podczas ktorej natrafilem na male problemy ze sciagnieciem radiatora (przyznam, ze dosc ciasno mam w srodku ;p). Srubokretem zrobilem mala ryske na plycie glownej. Po problemach udalo mi sie zamontowac blok cpu na pascie arctic silver 5, wszystko podlaczyc, itd. Problem polega na tym, ze jak odpalam komputer to mam czarny ekran, a z glosniczka systemowego wydobywaja sie przerozne dzwieki, alarmy po czym komputer po okolo 6 sekundach samoczynnie sie wylacza. Pomyslalem, ze moze brak wentylatora jest przyczyna tego (ale przed deinstalacja wylaczylem w biosie kontrole tego), podlaczylem fan, ale nic nie pomoglo. Moim skromnym zdaniem amatora wydaje sie, ze albo uszkodzilem plyte glowna srubokretem (czy one sa az tak delikatne ;/ ?), albo moze za duzo pasty termoprzewodzacej nalozylem ? ale wydaje mi sie, ze bylo dobrze bo pokrylo tylko rdzen procesora. Wina zestawu WC na pewno to nie jest. Jakies solucje?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Skoro jakieś sygnały z postu są to raczej sprzęt jeszcze żyje ;) Spróbuj zresetować bios wyciągając bateryjkę na kilka minut, poodciskaj wszelkie kable i karty (np. grafikę) i wtedy sprawdź.

Jeżeli będzie leżeć to polecam sprawdzić RAM i kartę u kogoś innego, jak będe śmigać to musisz sprawdzić proca i płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...